Har ni råd med hyran?

Om livet i relation till sig själv och samhällets förväntningar.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Har ni råd med hyran?

Inläggav Kidzi » 2020-01-07 11:07:09

Detta gäller främst de som har bidrag, "sjukpension" eller jobbar för få timmar.

Ska vi snacka lite rena pengar? Min hyra ligger på hör och häpna på 6000 kr i månaden. OK, det kanske inte låter mycket men bara för några år sedan täcktes mesta av bostadstillägget. Nu blir det en bit som jag får betala "själv". Och eftersom bara ålderspensionärernas bostadsbidrag höjdes så räknar ingen med att "sjukpensionärerna" ska få höjt på många år. Höjningarna har gått i steg med många år emellan.

Jag FÅR inte bo hos allmännyttan eftersom i mitt område (där man har råd att bo) får man inte längre nyansöka om att få flytta in om man har t ex "sjukpension" (eller soc). Så skulle jag flytta fick det bli inom samma hyresvärd. Men de renoverar alla lägenheter som folk flyttat ut från vilket gör att en etta ligger på 6500. Dvs MER än den större lägenheten jag har just nu.

Min hyresvärd höjer hyran för vanligt underhåll trots protester från HGF. De skiter i lagen och regler. Så går något sönder så får man betala mer för all evighet. Och sedan är det de årliga höjningarna. De ligger på ca 300 per år. Vissa år har HGF lyckats förhandla så att vi slipper sådant otyg, men ofta så blir det företaget som vinner.

Dvs så kan jag om bara tre år ha en hyra på 7000. Då kommer det inte funka mer. Tyvärr är det ändå mer än soc så... man får vad man kan få.

Min stora skräck är att de ska renovera min lägenhet mot min vilja. Motsvarande renoverad lägenhet kostar 8500 i månaden.

Har 12 000 i månaden när skatt är dragen och inkluderar bostadstillägg. Tycker det är trist om man ska måsta be kyrkan om mat. Ofta hinner det även ta slut innan alla fått.

Mitt fadderbarn kommer flytta ut ur sin barnby om ett år. Då kommer jag tyvärr inte skaffa ett nytt fadderbarn, så där tjänar jag 350 extra i månaden. Och som jag skrivit så går inte mina mediciner på högkostnad tyvärr, så de ska betalas med vad de kostar. Det finns fonder som ska täcka mediciner men tyvärr är mina för billiga för att jag ska uppfylla kraven.

Märker mer och mer att det är min kompis som fyller mina skåp med mat iom att vi just nu äter ihop varje dag. Dvs jag betalar inte ens min egen mat. Och får det ändå inte att funka... Och då räknar jag inte diverse hyss som kostat mig extra, för jag hade lite sparpengar som jag tog av så detta påverkade inte vardagsekonomin.

De flesta kostnader kan man ändå påverka själv. Men just hyran är ju kört med.

Löpande kostnader som jag har förutom det folk brukar ha är: Djurens käk, skötsel och försäkringar, ett lån på 500 per månad och som sagt var fadderbarnet. Har inga extra abonnemang på något, inget Spotify eller Netflix. Har fådd mobil som laddas med kontantkort på 50 kr i månaden. IP-telefonen ingår i mitt bredbandsabonnemang, sitter på 10 mbps upp och ner, dvs det slöaste och billigaste bredbandet man kan ha. Aldrig köpt en ny dator. Flesta jag haft har varit andras dataskrot de kastat ut. Har hemmakläder och utekläder, skrotar i rätt nedslitna kläder hemma. För att de kläder jag har när jag går ut och vistas bland folk inte ska bli för utslitna.

Min enda chans egentligen med hyreshöjningarna är att flytta till någon liten ort där det är billigt att bo. Men då tappar jag hela min sociala krets.

Känns jävligt bittert för jag har alltid haft bra ekonomi pga är snål som faan. Men som sagt, hyran kan man ju inte spara på. Det är inte mitt fel att bostadstillägget inte följer den faktiska hyresutvecklingen. Ni som är med i HGF, läs gärna om detta i senaste Hem & hyra.

Började nästan grina när jag läste artikeln om en sjuk kvinna som inte har råd med något, i stort sett. Sedan insåg jag att så har det ju blivit för mig med! Hon och jag har ungefär samma ekonomi. När man ser det utifrån ser man hur jävla vridet det är.

Mitt boendestöd ger mig rådet att tigga från mina föräldrar. För deras andra brukare får från mamma och pappa. Grejen är att jag är deras äldsta brukare och de flesta är minst 20 år yngre. Så de har föräldrar i arbetslivet. Min mamma är själv fattigpensionär. Min pappa har inga pengar av andra anledningar. Men de kör stenhårt på att "mamma och pappa ska betala". Alltså mina föräldrar är 80 år! Dessutom så tycker en av dem att det inte går att städa hemma hos mig för jag har "fel" städgrejer hemma. Saker som återanvändningsbara trasor som man kokar ur, inte dyra specialmedel för varenda yta i lägenheten. Dessutom hade jag tydligen köpt fel dammsugare enligt henne med för min som jag köpte var billig och påslös. Så slipper man betala påsar. För jag borde tänkt på DEM eftersom DE dammsuger. Jag köpte vad jag hade råd med, efter att DE kört sönder min gamla genom att sätta i påsen slarvigt så det kom in damm i motorn så den skar. Tydligen så ska JAG betala saker DE förstör. Och sedan gnäll från denna personal varenda gång att jag borde KÖPA KÖPA KÖPA det HON har hemma. OK, de flesta har bättre förståelse, men hon blir en symbol för hur "vanligt folk" lever.

Busskort har jag aldrig haft. Det är för dyrt. Liftar med folk jag känner om jag vet de ska någonstans, annars går jag överallt. Det är ju inte Stockholm så ska man t ex till sjukhuset tar det bara en timme att gå dit.

Har jävlig tur som har gratis primärvård, det har alla i min kommun. Men vår specialistvård ligger på 450 kr så... jag hoppas varje årskoll att jag inte måste bli remitterad.

Hör om ekonomiska bekymmer här på forumet men ofta inte specifikt om hyran. Därför skulle det vara intressant att se vad ni betalar i hyra/avgift/liknande.

Hade tänkt att hyra ut ett rum för den hyran som inte täcks av bostadstillägget plus att man får ta ut lite extra också, t ex om man delar bredband. Men just nu är jag kombo pga min psykiska hälsa, jag klarar inte av att lämnas ensam för länge. Så min bästa kompis bor hos mig just nu. Vilket dessutom måste hållas hemligt för boendestödet, för här drar de in det om man är "sambo". De anser då att den andra parten ska städa åt en och sköta andra saker som man behöver hjälp med.

Att ta ut hyra för det som är ÖVER gränsen för bostadstillägget FÅR man göra. T ex om hyran sticker ut med 1000 kr över bostadstillägget får man ta ut ca 1200 för hyra, internet och el. Min kompis är inte inneboende, hon är gäst och betalar hyra hemma hos sig och inget hos mig.

Ska köpa en skraplott som vi penchisar gör. För man hoppas ju ändå att man vinner någon gång.
Kidzi
 
Inlägg: 1448
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Har ni råd med hyran?

Inläggav truthseeker » 2020-01-08 14:19:32

Är du säker på att pengarna inte räcker då? Jag har börjat göra en budget i excel och då är det mycket lättare att se och ha koll på sina kostnader
truthseeker
 
Inlägg: 677
Anslöt: 2016-07-02
Ort: Småland

Har ni råd med hyran?

Inläggav Zia1985 » 2020-01-08 14:39:17

Och som jag skrivit så går inte mina mediciner på högkostnad tyvärr, så de ska betalas med vad de kostar.


Vad är det för mediciner som inte går på högkostnadsskydd?
Zia1985
 
Inlägg: 576
Anslöt: 2019-10-20
Ort: Stockholm

Har ni råd med hyran?

Inläggav Maggi » 2020-01-08 14:48:16

Går det att byta till mindre lägenhet i samma område?
Maggi
 
Inlägg: 2841
Anslöt: 2013-09-04

Har ni råd med hyran?

Inläggav Liljan » 2020-01-08 15:21:04

På ditt inlägg låter det som att du har helt galna prioriteringar, du säger att du inte har mat för dagen ändå har du ett fadderbarn... 12 000 är dessutom inte lite pengar, du har 6000 kvar när hyran är betald det borde räcka mer än väl.

Oftast lönar det sig inte att flytta till mindre som du skriver men jag tycker ändå du ska undersöka möjligheterna. Har du pratat med din hyresvärd? Om inte gör det. Är det verkligen ingen värd i ditt område som tillåter sjukersättning? Jag tycker du ska prata med dem också, det kan vara möjligt att göra undantag. När min bror skulle flytta in i sin lägenhet gick socialen i borgen för honom. Annars kanske det finns ett område i närheten som är bättre.

Gör en budget precis som de gör på lyxfällan. Se över ditt elabonnemang och liknande kostnader. Du skrev att du har djur, det billigaste är att köpa djurmat på nätet, jag rekommenderar zooplus.
Liljan
 
Inlägg: 978
Anslöt: 2013-01-17
Ort: Stockholm

Har ni råd med hyran?

Inläggav Maggi » 2020-01-08 15:40:44

Maggi skrev:Går det att byta till mindre lägenhet i samma område?

a, sorry, läste slarvigt...
Maggi
 
Inlägg: 2841
Anslöt: 2013-09-04

Har ni råd med hyran?

Inläggav Kidzi » 2020-01-08 16:06:38

Går tyvärr inte att byta ner sig. Mindre lägenhet = kostar mer. Enda jag kan göra är att flytta till en annan stad där det är hyror som bostadstillägget klarar.

Vet att 6000 är OK att leva på. Men sedan då? När hyran kostar 7000? Funkar det då? Hyreshöjningarna är tuffa. Kommer fort.

Grejen är att jag slösar verkligen inte. Haft lite extra utgifter nyligen då jag insåg att jag inte hade några kläder nästan kvar. Och behövde nya sänggrejer. Senare köpte jag på loppis men blev iallafall några hundra. Löper det på så jo, ingen fara så... men ibland så måste man ju uppdatera vissa saker.

Iom de räkningarna jag har... så HAR jag definitivt inte 6000. Säg t ex CSN, bredband, el, det lägger på 1500 i månaden bara det. Då är man plötsligt nere på 4500. HGF går jag absolut inte ur! Några årsmedlemskap i partiet, civilförsvaret, lite sådant kan man klart strypa. Plus fadderbarnet. Lite synd för haft henne i 10 år nu. 350 i månaden för annat lån+försäkring. Oxo svårt att slippa. Kommer snart bara ha kattförsäkring på en katt (den andra är gammal) och en hundförsäkring. Katternas kostar närmare 2000 om året stycket och hundens 4000. Man kan inte skita i att försäkra dem. Det vore idioti. Säg inte nu att ta bort djuren. Är ju ENDA anledningen till att jag lever.

Vad gäller käk, tyvärr bor jag i en stad med stockholmspriser på mat. Annars är maten det jag sparar in mest på.

Sedan sparar jag 500 kr i månaden. Tycker det är skitläskigt att leva utan buffert.

Orkar inte räkna på vad dessa fasta utgifter blir i månaden.

Mina mediciner som inte täcks av högkostnad är Fevarin (enda antidepp jag tål eller har nytta av) och Xanor. Brukar köra kopia på den när jag inte har "råd", de ligger inom högkostnad (alltså bara Xanor, den andra finns bara utanför högkostnad), men kopian är tyvärr helt värdo. Det är nog mest mjöl i den. Priset på ett pack Fevarin är olika. I början kostade den 2500 boxen men är nere på 450 som lägst nu men kan gå upp till 800 eftersom priserna inte är fasta. Inte mitt fel att min medicin hamnat utanför högkostnad.

Djurens käk är väl inte helt billigt. Men som sagt, de är min mening med livet. Och hundens mat betalar min kompis hälften av iom att vi är två om hunden.

Inser att jag får åka tåg som penchis. Har aldrig fattat det innan. FK man söker intyg till? Inte för att jag åker mycket, men brukar iaf försöka åka till farsan en gång om året samma med morsan och borde vara oftare hos syskonet än en gång. De gnäller hela tiden om att jag inte kommer dit oftare. Syskonets tågbiljett blir ungefär samma med eller utan penchisrabatt men till de andra skulle det skilja sig. Kostar ungefär 1300 tur och retur till endera om man bokar i tid, annars så 2000.

Sitter och kollar på vilken värmefilt jag ska köpa. Kommer definivt köpa trots dåligt med pengar. Skitjobbigt att drömma så mycket som jag gör, då stänger kroppens temp av, och ligger på 35 när jag vaknar på morgonen annars. Man känner sig som en isbit. Min kompis tyckte jag skulle hyra tyngdtäcke men nope nope skiter i det. Kostar 800 pår halvår att hyra från hab.

Visst, jag har för mycket utgifter.

Men jobbigaste är ändå tanken på att det bara kommer bli värre. Nästa höjning av vårt bostadstillägg tros komma om ca 7 år. Då kommer min hyra redan ligga på 7800 om jag räknar rätt.
Kidzi
 
Inlägg: 1448
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Har ni råd med hyran?

Inläggav Alyana » 2020-01-08 17:40:12

Själv lever jag och mina två barn på 4000 kr efter hyra + räkningar ibland.
Vi klarar oss!
Det gäller att prioritera...
Nu är det inte bra naturligtvis :( men jag är efter asperger, add, svår stress och ptsd inte i arbetsförande skick...
Får ingen hjälp av försäkringskassan utan måste tigga av sociala.
Alyana
 
Inlägg: 2112
Anslöt: 2009-08-01

Har ni råd med hyran?

Inläggav Bjäbbmonstret » 2020-01-08 17:51:16

Om tre år har de förhoppningsvis höjt bostadstillägget också. Och i annat fall är det bra att undvika att ta ut problemet i förskott. Jag tycker du ska sluta upp att diskutera ekonomi med dina boendestöd eftersom de verkar vara idioter och om tjejen gnäller om att du har fel dammsugare igen tycker jag att du ska klaga för biståndsbedömaren.

De ska vara glada att du har någon dammsugare över huvud taget. Det går utmärkt att städa med borste, skyffel och trasa annars.

Finns det någon som helst chans du kan få läkaren att skriva receptet på medicin så de går på högkostnadskortet? Ibland går det att få sånt beviljat speciellt när det gäller vissa mediciner om det är att man testat mycket annat.
Bjäbbmonstret
 
Inlägg: 10570
Anslöt: 2007-11-15
Ort: Mälardalen

Har ni råd med hyran?

Inläggav slackern » 2020-01-08 18:02:19

Själv har jag 6800 kr i hyra och får 4600 i bostadstillägg så jag har definitivt råd med min hyra.
slackern
 
Inlägg: 35739
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Har ni råd med hyran?

Inläggav notwoodstock » 2020-01-08 19:54:31

Jag har ca 7 700 kr per månad i hyra, och behöver nu söka bostadstillägg. Är sjukpensionär p.g.a schizofrenin.

Är osäker på hur fattig jag är, håller lite på och kapar kostnader. Kaffeutgifter har jag konstigt nog för stora.

Jag gjorde en budget för ett och ett halvt år sedan. Men räknade då på alldeles för mycket taget från besparingar, varje månad. Får nu titta närmare på det.

Blir sedan ålderspensionär om två och ett halv år.
notwoodstock
 
Inlägg: 3387
Anslöt: 2013-12-22
Ort: Stockholm

Har ni råd med hyran?

Inläggav Kidzi » 2020-01-08 19:59:59

Kollade Zooplus. Lite går att spara. En tiokilos av katternas kostar 620 där och 680 på djuraffären. Hade förväntat mig större prisskillnad. :( Och den var slut med. Känns trist att alltid stötta internetshopping. Fysiska affärer försvinner för att man måste.

Men köper redan flesta apoteksvaror på Apotea. Och då är de ändå svin. När det visade sig att en viss receptfri medicin var oren och skulle dras från marknaden, så reade de ut sin! Så de skulle få in pengar innan den stoppades... Så fult gjort. Dessutom så vet man vem som ligger bakom vissa stora sajter eller lågpriskedjor offline, och det är typ SD-are och annat pack. Kul att stötta lixom. Men man gör det ju för att man är fattig.

Men antar att INGEN vill svara på vad de har i hyra. Så det är väl hemligt då. Men det är väl som alltid, pengar får man inte tala om.

Som sagt är det mer oro för framtiden än livet nu. Trivs så förbaskat bra där jag bor. Blir skitledsen bara av tanken på att flytta. Har bott här i väldigt många år och verkligen rotat mig.

Sedan kollade jag lite på hyror i småstäder där det bara några år sedan var billigt. Men verkar som standardpriset för en 2:a är 6000 i dessa med. Men det är väl så att man förväntas hitta en etta (hur nu sådant ens går till). Och sedan inte ha djur. Annars är man väl kaxig som sjukpensionär. För man har ju trots allt valt att bli sjuk.

Kollade lite fonder. Alla sa "inte glasögon". Va lixom? Och varför inte? Mina senaste köpte jag för 10 år sedan. Kanske dags att byta? Men herregud vad de kostar! Jösses. Men det är väl så att ögonen inte tillhör kroppen och att SE bara är en lyx. Varför får man inte sånt på högkostnad? Och bara betalar extra om man vill ha en speciell båge?

En sak jag verkligen ÅNGRAR är hur mycket tid och ork jag spenderat på att hjälpa andra människor. Sådant hade man kunnat spara energi på och lägga på sig själv. Typ ALLTID laga egen mat från scratch. Men neej då, jag har spenderat såå mycket tid på att varit gratisterapeut och läxhjälp och gudvetvad! Man tror man ska tjäna lite karma. Men det gör man ju inte. Man blir ju bara rått utnyttjad och sedan sviken av alla som man hjälpt. Händer att jag köper typ fryst lasagne eller liknande när jag inte orkar laga mat, har kronisk svår trötthet i min sjukdom och värk.

Så det är mycket självförvållat tyvärr. Enda jag kan lita på är min bästa kompis. Där är all investerad hjälp återbetalad. Då blir det enklare för oss båda att leva, som det ska vara i äkta vänskaper.

För mig är det oxo viktigt att någongång göra ngt extra. Det blir inte varje år, långtifrån. Men nångång! Annars blir livet bara misär. Tyvärr hade jag och kompis lite mishaps och gick 6000 kr back tillsammans. Sånt blir man inte skitglad av. Men vissa saker måste man göra om man tar ansvar suck.

Har iofs levt på MYCKET mindre pengar. Men var ung då och inte sjuk. Tror det mest jobbiga är tanken på att inte ha råd PLUS att vara sjuk. En av dem hade räckt lixom. Har man båda finns det ingen extra tank att ta av.

Samtidigt ska jag väl ändå vara glad för jag skulle tydligen inte leva till min ålder ens. Så HAHAHA. Skit ner er doktorer! Tuff som en jävla kackerlacka.

Ska säga att jag är väldigt glad att jag tänkte igenom hundköpet. Då tänkte jag BARA på att orka ha hund. Promenader och ansvar. Att vi skulle dela. Men nu inser jag ju att det funkar bättre ekonomiskt med. Min kompis vill betala hälften av hunden när hon får råd. Får nog räkna på det för hon la ut för andra hundsaker som inte jag betalat. För det ska ju vara rättvist med.

Sedan ÄR det lyx med gratis bröd med. Kommer inte att klaga på det. ;)

Men asså fan, jag hatar verkligen att vara sjuk. Skulle iaf önska mig vettig smärtlindring så man slapp bli grinig. Men numera så får man inte mediciner. Innan var det inga problem. *morrar lite* Fast innan hade jag även Ritalin, det maskerade yttringen av sjukdomen med. Men har ju slutat med det. Då orkade jag t o m ha DV. Och LITE får man tjäna även på sjukbidrag. Som inkomst av hobbyverksamhet. Gjorde webbsajter, tjänade 300 per uppdatering. Men inget jag orkar sitta med nu.
Kidzi
 
Inlägg: 1448
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Har ni råd med hyran?

Inläggav Solblomma » 2020-01-08 21:16:12

Jag får inte ett öre nånstans ifrån, blev sjukskriven när jag pluggade. Så jag parasiterar på min man. Vi bor billigt på landet, bensinen kostar mycket mer än boendet. Huslån och försäkring ca 3500, bensin och annat för bilar ca 8000. Mat ca 8000 (tre tonårskillar). Vet inte riktigt hur det går runt, det är en gåta! Men det blir inget över.
Visst ja, 2000 i vårdbidrag också.
Solblomma
 
Inlägg: 579
Anslöt: 2018-03-10
Ort: Halland

Har ni råd med hyran?

Inläggav Liljan » 2020-01-08 21:29:32

CSN behöver man inte betala alls om man har sjuk- eller aktivitetsersättning. Jag tycker du ska fundera på att ansöka om att inte betala, det måste göras varje år, jag valde att inte betala när jag hade aktivitetsersättning.

Jag menar inte att du ska göra dig av med djuren men djurmat kostar oftast mer i affären, det är bättre att köpa exakt samma sak billigare på nätet.

Har du funderat på att bli dagmatte till en hund eller sitta kattvakt? Det skulle ge dig en extra slant varje månad och jag anser inte att gå ut med två hundar istället för en är att jämföra med ett jobb. (Tänker ur FKs synvinkel)
Liljan
 
Inlägg: 978
Anslöt: 2013-01-17
Ort: Stockholm

Har ni råd med hyran?

Inläggav Kidzi » 2020-01-08 21:55:14

Alyana skrev:Själv lever jag och mina två barn på 4000 kr efter hyra + räkningar ibland.
Vi klarar oss!
Det gäller att prioritera...
Nu är det inte bra naturligtvis :( men jag är efter asperger, add, svår stress och ptsd inte i arbetsförande skick...
Får ingen hjälp av försäkringskassan utan måste tigga av sociala.


Alltså, inser att jag dragit vinst för jag sökte sjukbidrag när det var lätt att få. Det var bara slumpen att det blev rätt i tiden. Jag är EVIGT TACKSAM för detta. Tycker "synd" om de med soc, inte bara för att det är ekonomiskt slitigt, men dessa eviga ansökningar och alla kvitton och alla kopior. Man får fan ont i huvet av sådant som ADD:are. När jag hade soc hände det tyvärr jag inte alltid fick allt jag hade rätt till för borttappade kvitton och sådant.

Tycker det är ren SKIT att du inte får pengar från FK. Du KAN ju faktiskt inte jobba och det är inget man väljer. Men jag känner igen att prioritera. Jag prioriterar hårt som fan. Just nu för att ha råd med det som är extra i mitt liv, inte bara för att överleva. Så egentligen har jag det rätt bra. Men det ÄR ju så att allt blir dyrare och bidragen inte hänger med.

Bjäbbmonstret skrev:Om tre år har de förhoppningsvis höjt bostadstillägget också. Och i annat fall är det bra att undvika att ta ut problemet i förskott. Jag tycker du ska sluta upp att diskutera ekonomi med dina boendestöd eftersom de verkar vara idioter och om tjejen gnäller om att du har fel dammsugare igen tycker jag att du ska klaga för biståndsbedömaren.

De ska vara glada att du har någon dammsugare över huvud taget. Det går utmärkt att städa med borste, skyffel och trasa annars.

Finns det någon som helst chans du kan få läkaren att skriva receptet på medicin så de går på högkostnadskortet? Ibland går det att få sånt beviljat speciellt när det gäller vissa mediciner om det är att man testat mycket annat.


Jag kanske borde tro på dig och inte på de som gissar på många fler år innan det ökas. Jag är jättebra på att penganoja nuförtiden. Jag har nog för mkt pengar! När jag alltid nollade mitt konto var jag aldrig orolig.

HAHA, skitroligt som du skriver om mitt BS. Ja, de kanske borde vara glada om det bara fanns en sopborste. Jag har snackat med chefen om henne för hon säger olämpliga saker. Och har fått säga åt henne själv med. Då blir hon JÄTTESUR. Hon städar inte ens rent. :-)Raging

slackern skrev:Själv har jag 6800 kr i hyra och får 4600 i bostadstillägg så jag har definitivt råd med min hyra.


SJITT! Det är bevis på att bostadstillägget INTE räcker! När jag hade så låg hyra att det täckte som det var menat var det till över 90 %. Fast det är klart, det beror oxo på vad man har annars, utan tillägget. Har man MER än minsta pensionen ska man ju ha mindre i bostadstillägg.

notwoodstock skrev:Jag har ca 7 700 kr per månad i hyra, och behöver nu söka bostadstillägg. Är sjukpensionär p.g.a schizofrenin.


Ja, har du inte inkomstbaserad pension utan bara grunden behöver du definitivt!!! söka tillägget!
Kidzi
 
Inlägg: 1448
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Har ni råd med hyran?

Inläggav Bjäbbmonstret » 2020-01-08 23:36:21

Okej vår hyra ligger på över 7000 men vi är två om den. Sambon skulle få bostadstillägg om han bodde här själv.
Bjäbbmonstret
 
Inlägg: 10570
Anslöt: 2007-11-15
Ort: Mälardalen

Har ni råd med hyran?

Inläggav Kidzi » 2020-01-09 0:01:08

Bjäbbmonstret skrev:Okej vår hyra ligger på över 7000 men vi är två om den. Sambon skulle få bostadstillägg om han bodde här själv.


Tänkte sjukt nog aldrig på att andra faktiskt ofta bor i parbildning. Då blir det ju annorlunda med hyran. Tänkte bara att antingen bor man ensam eller kanske ensam med barn. Oops.
Kidzi
 
Inlägg: 1448
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Har ni råd med hyran?

Inläggav notwoodstock » 2020-01-09 5:47:25

När jag blev troende för ca. 30 år sedan så fick jag ett gott råd att betala av mina studiebidrag. Gud ser det nog som rättfärdigt att göra det, för det känns väldigt bra nu!

Men det är ju lätt att säga, jag hade ju jobb...

Ni som är fattiga och inte heller har jobb skall veta att kristna bryr sig, det brukar vara i den politiska diskussionen som folk inte vill bidra till sådant.

Men jag är glad att vi så ytterst sällan pratade politik - man blir bara ovänner.
notwoodstock
 
Inlägg: 3387
Anslöt: 2013-12-22
Ort: Stockholm

Har ni råd med hyran?

Inläggav Alyana » 2020-01-09 9:37:19

notwoodstock skrev:När jag blev troende för ca. 30 år sedan så fick jag ett gott råd att betala av mina studiebidrag. Gud ser det nog som rättfärdigt att göra det, för det känns väldigt bra nu!

Men det är ju lätt att säga, jag hade ju jobb...

Ni som är fattiga och inte heller har jobb skall veta att kristna bryr sig, det brukar vara i den politiska diskussionen som folk inte vill bidra till sådant.

Men jag är glad att vi så ytterst sällan pratade politik - man blir bara ovänner.

Jag måste betala av gamla studielån, trots att vi lever på socialbidrag.
Det är tufft.
Försökte få det avskrivet pga psykiska ohälsan men CSN vägrade.
Alyana
 
Inlägg: 2112
Anslöt: 2009-08-01

Har ni råd med hyran?

Inläggav Lynx-66 » 2020-01-09 14:13:32

Har CSN blivit hårdare kanske(?)
Fick mitt avskrivet efter en längre tid med soc och intyg från dem att det varat länge och troligen skulle fortsätta så.
Inget jättemaffigt lån och runt 7-8 år sen iofs...
Lynx-66
 
Inlägg: 279
Anslöt: 2019-11-16
Ort: Stockholm

Har ni råd med hyran?

Inläggav Kidzi » 2020-01-09 20:45:17

CSN ska jag testa få avskrivet. Det är iofs lite jobbigt att veta att man då aldrig får plugga mer. Man får annars ta studielån i min ålder men på kortare tid. Skulle velat gå en kurs på folkhögskola någon gång. Hade hoppats på att få bli friskare med åren, men blir bara sjukare. Man får även testa att "vara frisk" från FK under begränsad tid. Har fått nedsatt under ett år, testade igen året efter men då hade de någon orsak. Så det är CSN som bestämmer om man måste betala på studielånet om man har sjukpension. BARA sjukpensionen är inte skäl nog.

Annars betalar jag bara räntan. Har såpass mycket lån och haft så låg inkomst att summan aldrig sjunkit. Är skyldig mer än vad jag var först. Sedan påverkar väl studielånet bostadstillägget. Eller minns jag fel? Var så länge sedan jag nysökte att jag inte minns detaljerna. Känns lite som jag måste sätta mig in reglerna.

Fast soc är inte beskattningsbart så man ska inte betala CSN på soc. Vet inte om de räknar egendom som inkomst kanske? Eller nya regler? Vad man betalar till CSN har alltid gått på beskattningsbar inkomst. Men då kanske de har ändrat?

Känns definitivt inte som kristna är snällare än andra. Haft ganska många kristna kompisar, alla är definitivt inte hjälpsamma. Men känns ändå som att Svenska kyrkan hjälper med mycket. Här i stan skulle folk svälta utan dem. Därför skulle det kännas så fult att tigga mat från dem. För andra behöver bättre. Fast vet dem som slösar och sedan tar mat från kyrkan. Så man kanske ska se det som man konkurrerar med dem snarare än med de riktigt fattiga.

Passa andras djur orkar jag inte göra och kan inte ta på mig sådant ansvar. Då måste de ju veta att man faktiskt kan passa dem varje dag, typ hund. Så mycket ork har jag aldrig haft att jag kan ta på mig det. Rätt som det är kraschar t ex hela min blodbild och då blir man jävligt sjuk och trött. Så nej, sådana stora saker går inte. Funderade en halv evighet om egen hund skulle funka och kom fram till nej. Därför har jag bara halv hund. Vänster sida ifall någon undrar. ;)

Tycker det är konstig sossepolitik i min kommun att hindra folk med fel inkomstkälla att bosätta sig i fattiga områden. Och någon med sjukpension kan ju faktiskt ha mycket pengar om pensionen baseras på en hög lön. Men de resonerar, socbidragstagare och nyinvandrare är dåliga människor, de vill vi inte ha fler av i ett problemområde. Och så dessa livsfarliga och kriminella SJUKA. Sådana går inte heller! För man vet ju vad SJUKA människor håller på med, de kan inte ha hög moral inte, inte som arbetande. Seriöst fattar jag inte hur de ens kan se ner på de sjuka. Inte för att jag tycker man ska se ner på de på soc eller nyinvandrade heller. Men där så finns det ändå mer fördomar. Känns dåligt att vi såldes ut av allmännyttan. De områdena som råkade ut för det, har det gått väldigt dåligt för. Särskilt vad gäller vanvård av byggnaderna. Lite deppigt för det är ett fint område från 50-talet, på den tiden var det högstatus verkligen att bo härute. Vanvård och väldigt mycket för höga hyror. Men de lyxrenoverade vissa hus på 90-talet, gick över sin budget och de sålde sedan ut fem hela områden i stan av de orenoverade. Nu är de då lyxrenoverade husen billiga att bo i. Så avigt. Fast nu får bara rika bo där som sagt var.

Näe, har väl mest känslan av att marknadshyrorna är rätt nära. Då behöver de inte bygga nytt för då måste alla ensamma ha en "roommate" some i USA. Även om man bor i en etta.

Hah, minns som student, tog in en kompis som blivit vräkt. Bodde tillsammans på 20 kvadrat. Började pressa på och frågade när han tänkte börja ansöka om egen bostad. Då säger han att han ju trivs bra så varför skulle han flytta? Då blev jag jävligt förbannad och sa att han hade en månad på sig, sedan åkte han ut på gatan. Fort det gick då att skaffa bostad. Körde på en av tentorna för att han låg och sov och snarkade högt hela dagen så att det inte gick att plugga. Stack till olika andra ställen för att plugga men det blev för drygt efter ett tag. Sedan när han hade skaffat eget så frågade jag om hjälp för en rätt allvarlig sak men som inte skulle ta speciellt mycket av hans tid. Men nej, han måste ju plugga fattade jag väl! Konstigt nog är jag fortfarande förvånad vad gäller folks fräckhet. Men ju mer man hjälper folk, desto mindre är man värd i deras ögon. Rätt märkligt för då slutar man ju att hjälpa och då förlorar DE. Det kommer jag ALDRIG fatta.

Men iallafall lyx att ha en del riktiga vänner. Min kompis håller på att flytta hem till sig lite successivt.

Men verkar iaf inte som jag har en hyra värre än någon annan. HGF verkar rätt tandlösa i förhandlingarna numera. Hyror mäts tydligen efter de som har det ekonomiskt bra och därför har större inkomstökningar varje år. Konstigt att ha dem som mall och inte något snittvärde mellan dem och de som knappt eller inte alls omfattas av inkomstökningar. Men tydligen är det så även HGF tänker. Undra varför de inte står på hyresgästernas sida något mer. Men som sagt, finns iaf advokathjälp ifall något allvarligt skulle hända. Enda anledningen att vara med. Det har blivit för tufft för dem, de orkar inte ta sig an hyresvärdarna som förr.
Kidzi
 
Inlägg: 1448
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Har ni råd med hyran?

Inläggav Teagirl » 2020-01-10 10:39:39

Jag får 7400 kr i månaden men har svårt att få det att gå runt trots att min hyra (bor i bostadsrätt i liten lägenhet) bara är på 2130 kr. Då har jag ca 5000 kr kvar men jag har ju problem med maten i och med min ätstörning och autismen så jag kan verkligen inte äta vad som helst även om jag försöker. Sen tillkommer mobil som jag har billigt, 349 kr/månad med fri surf så jag har inget bredband utan delar från mobilen till dator och chromecast osv. Sen har jag personförsäkring, försäkring på båda hundarna och hemförsäkring, det blir 1400 kr/månad. Mat och godis till hundarna drar också iväg lite. Jag promenerar överallt och åker bara kollektivt några gånger per år.

Har gått upp 32 kg i vikt från dödligt mager till normalvikt och för varje steg i uppgången har jag varit tvungen att komplettera med nya större kläder, allt från trosor, bh, t-shirts, hoodies, byxo, jackor osv. Precis allt. Netflix och Viaplay betalar pappa och det enda jag själv står för är Bookbeat på 149 kr/månad. Stöttar Asperger och autismförbundet och Frisk och fri men det blir ju inte mycket på ett år.

Jag har nu fått ta av sparpengar för att få det att gå runt men dom pengarna räcker inte i en evighet och jag vill inte ta dom för att bara klara av grundläggande behov. Vet inte hur jag ska få det att gå ihop.
Teagirl
 
Inlägg: 434
Anslöt: 2014-11-27

Har ni råd med hyran?

Inläggav Kidzi » 2020-01-10 16:05:33

Teagirl, vet inte var du bor, men det kan finnas fonder som täcker klädaffärer. När jag fick ut på en fond för några år sedan så fick jag flera tusen. Hade kunnat köpa kläder. Men jag hade ingenting säng kvar. Så jag köpte madrasser, täcken, kuddar och sådant. Hade bara en kudde kvar och den hade jag lånat. Den gamla såg ut som någon tuggat på den. Det är så olika från olika ställen vad för fonder som finns. Denna fick man helt baserad på inkomst och jag ansågs ha låg.

Känns som jag är en som har nästan mest ut nu. Och har ju sagt det innan att steget från soc till sjukbidrag var skönt. Att man t o m kunde spara pengar. Men känns konstigt att politikerna verkar tro att bo är billigare än det är. Nu kanske jag inte tycker man ska få bostadsbidragshöjning i all evighet. Tycker istället det är sjukt vad hyrorna går upp. Det handlar ju om verkliga höjningar, det följer inte inkomstutveckligen förutom för de som får bra löner. Kommer ruinera det allmänna om man ska kräva att bostadsbidrag och bostadstillägg ska dansa efter. Nu fick äntligen de vanliga pensionärerna sin höjning men de hade väntat i all evighet. Faktiskt väldigt glad för deras skull. Hem & hyra såg det negativt. Som att klart de fick, det är en stark grupp. Ja, det är det, men de hade oxo väntat väldigt länge.

Just ja, hemförsäkring har jag numera oxo. Sedan fyra år kanske. Hade aldrig det innan. Men folk tjatade så mycket om det så jag skaffade. Känns väl mest att den är till för att den ska täcka saker som hyresvärdens dåliga underhåll kan ställa till med som annars säkert är "mitt fel". Är iaf glad för stambytet på vattenledningarna. Vi hade en vattenläcka i samma hus varje månad i två år. Grannen hade t ex helt plötsligt haft ett niagarafall ut från väggen in i vardagsrummet. Är så glad att vår stam höll. Enda som hände var att flera år sedan hade jag inget kallvatten i badrummet så de fick dra en extra liten ledning till mig. Sedan eftersom det skulle stambytas så fick jag nöja mig med extremt dåligt vattentryck på kallvattnet i köket i några år. Såpass att det tog flera minuter att hälla upp ett glas. Lyx att de fixat sådant nu. Det fick de inte lägga på hyran.

De fick inte lägga våra nya fönster på hyran heller för det var normalt underhåll, det blåste rakt in från alla fönster. De satt på ganska mycket i värme på oss. Men de la fönstren på hyran iallafall så de betalar vi för i all evighet nu. HGF gav upp på den efter att ha suttit i 4 månader extra med vanlig förhandling och fick för första gången en vettig ökning. Innan skulle det höjas med tror det var 7 % rakt av, minns inte. Slutade med att jag fick det året 34 kr i ökning. För de förhandlade varje lya separat. Och jag har en av de äldre rustade. Har originalskåpen från 50-talet t ex. Måste säga att man borde nästan ta ut mer istf mindre, hehe. Sådana detaljer är rätt mysiga ju. Har mina perstorpsbänkar med. Glad vi fick välja när de skulle byta folks kök. Bänkarna är visst rätt nedslitna, men de är iallafall mindre slitna än de bänkarna folk fick i slutet av 90-talet som ersättning. De ser ut som skit nu fast de är yngre. Har man dem får man betala mer. Så, lite snett kan det ju bli till ens fördel med.

Känns som en del av oss, eller ja, folk har det klart värre än mig, verkligen får lida ekonomiskt. Men bara jag som fått det värre år från år på något vis. I många år täcktes min hyra av bidraget. Tror hyran låg på 3500 när jag fick pension. Då låg vi väldigt lågt, en tusing under allmännyttan. Klart det är ett tag sedan nu.

Verkar oxo bara jag som läser Hem & hyra. Klart, man har ju inte HGF om man bor i eget, vare sig det är lägenhet eller hus.

Tror jag har 2200 eller något ditåt efter betalt löpande räkningar plus lagt 500 till spar. Så nej, ska verkligen inte klaga. Och då har jag inga onödiga räkningar förutom kanske CSN då och ett annat lån på 500. Har bara varit med om någon enstaka gång jag fått låna av mig själv. Händer mindre än en gång om året tror jag. Näe, det är definitivt framtiden jag nojar över då det inte finns någonstans att dra när det blir för dyrt att bo.

Fast unga människor säger så glatt att det kommer inte finnas något att ge dem i pension när de blir gamla. Det är väl så långt i framtiden att de inte vill oroa sig på allvar.

Undrar om det är Pirinen som är bakom en serieruta som jag tänker på.

"Mamma, vad är valfrihet?"
"Det är att man får välja mellan om man vill bli rik och frisk eller fattig och sjuk".

Det är iallafall något som ändrat sig. Idag ser vi folk inte som att de valt att ha dålig inkomst eller vara sjuka. Innan så låg allt på individen. Vi är iallafall av med pressen på att vi valt allt vi fått i livet.

362 kostade iallafall medicinen jag nyss köpte (Fevarin). Så den är nere på låga priser just nu. Sedan får man billig frukost med. För på klisterlappen står det 1,5 tablett till frukost.

Låter inte direkt mättande dock.
Kidzi
 
Inlägg: 1448
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Har ni råd med hyran?

Inläggav Bjäbbmonstret » 2020-01-10 18:52:21

När jag gick ner på grund av sjukdom köpte jag en massa på Stadsmissionen. Nu när jag gått upp igen kan jag inte ha en del av de kläderna så det var ju bra att jag inte försökte köpa en massa nytt.
Bjäbbmonstret
 
Inlägg: 10570
Anslöt: 2007-11-15
Ort: Mälardalen

Återgå till Att leva som AspergareLogga in