För litet sol ger autism

Vårdfrågor, medicinska aspekter samt forskning- och vetenskapsämnen.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Re: Ganska dum artikel

Inläggav JohnNorum » 2008-09-05 17:13:26

Glimma skrev:Afrika ... Krig ... Landsbygd ... Analfabetism ...
Läkare med sämre kompetens

Inte konstigt om autistiska barn blir lättare upptäckta här i Sverige än i hemlandet i Afrika.


Helt sant. Allt du räknar upp är tänkbara förklaringar. Men varför blir du så arg? När man upptäckte för ett antal årtioden sedan att människan måste ha solljus för att tillverka D-vitamin (har ingenting med AS att göra), och att människor från Afrika kanske kan drabbas av D-vitaminbrist i Sverige (har inte heller någonting med AS att göra), blev du lika arg då?

Glimma skrev:Personligen är jag övertygad om att Autism kan förekomma över hela världen.


Jag tror ingen säger emot dig, inte heller författarna.

Glimma skrev:Ingenstans har bristen på solljus eller D-vitamin nämnts som en orsak till Autism/Asperger syndrom.


Nej, det är sant. Och det är ju inte så konstigt, eftersom detta är en helt ny teori. Menar du att de böcker som är skrivna måste innehålla all tänkbar kunskap som kan finnas om Autism / Asperger? Tror du inte att det någon gång kan komma ny kunskap, som tillägg eller som motsägelse? Behöver vi ha någon vetenskap alls då, om allt som stämmer redan finns skrivet i böcker?

Glimma skrev:Forskare som de i artikeln får mig att bli förbannad, för de verkar inte ha någon som helst aning om vad de pratar om. De vill bara ha uppmärksamhet och gör allt för att få det.


Känner du någon forskare som inte vill ha uppmärksamhet? Som lägger sina nya resultat i en byrålåda och inte talar om dem för någon annan?

Glimma skrev:I mina ögon är det bara svammel. Det känns inte förankrat med andra forskare heller.


Jag vet inte hur du tror att forskarvärlden fungerar. Men jag vill gärna veta. Det vanligaste och mest effektiva sättet som jag känner till att förankra nya forskningsresultat, är att få dem publicerade i en tidskrift, så att andra forskare kan läsa om dem. Hur tycker du att man skulle göra på ett bättre sätt?
Senast redigerad av JohnNorum 2011-05-04 14:40:33, redigerad totalt 1 gång.
JohnNorum
 
Inlägg: 313
Anslöt: 2008-08-21

Inläggav nano » 2008-09-05 17:22:11

Skulle vara bra med ett system för det så andra forskare automatiskt får lämpliga notiser.
Senast redigerad av nano 2011-05-04 14:40:33, redigerad totalt 1 gång.
nano
 
Inlägg: 6160
Anslöt: 2008-06-20
Ort: /home/Jorden/Stockholm

Inläggav MiaM » 2008-09-05 20:31:34

Karl skrev:Mats Humble har tidigare skrivit om D-vitamin i Läkartidningen, en artikel jag länkade till i tråden om vitaminer, intressant läsning men lite för mycket facktermer för att jag skall hänga med fullt ut.

http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=6279


Intressant!

En sak som verkligen kan vara värt att ta till sig när det gäller solande:
"Dock uppstår ett jämviktsläge efter cirka en halvtimme, varefter ingen ytterligare nettoproduktion sker."

D.v.s. när man har solat en halvtimma så når man "maxnivån" av D-vitamin, det enda som produceras ytterligare är vad kroppen gör av med för stunden.

En halvtimma två olika dagar är alltså bättre än en timma på en dag...

"D-vitamin kan lagras i fettväv"

Det innebär alltså att om man har mer hull så kan man klara sig längre tid utan sol, om man solat tillräckligt ofta innan man "blev utan" solen... Fram till slutet av gymnasiet såg jag ut ungefär som en streckgubbe, och jag minns så väl redan från låg-mellanstadiet att jag presterade uselt i skolan på vintern och på våren-försommaren så blev jag plötsligt riktigt duktig.

Men när man läser längre ner så ser man att överviktiga finns i riskgruppen, betyder det att D-vitaminerna inte frigörs förrän man går ner i vikt? (Ungefär som folk som har rökt braj får flashbacks om de långt efteråt bantar)...
Senast redigerad av MiaM 2011-05-04 14:40:33, redigerad totalt 1 gång.
MiaM
 
Inlägg: 178
Anslöt: 2008-08-15

Inläggav MiaM » 2008-09-05 20:32:36

JohnNorum skrev:
geocache skrev:Hej!

Jag är född mitt i sommaren, och jag är jättekännslig för solljus; mitt "idealväder" är när himmlen är helt täckt eller nästan helt täckt av vita eller helst ljusgrå moln. Men det är ju inte många timmar per dag den är det... och jag reagerar väldigt starkt på sådant, "inuti" menar jag, eftersom jag tycker mycket om att vara utomhus och göra saker... :?... men nu glider jag från ämnet för denna tråden *rättar in mig i ledet* :wink:.


Jag tycker inte alls att du glider från ämnet! Jag har hört många autistiska och asperger som upplever solljus precis som du. I själva verket kanske du pekar på att teorin kan vara omvänd:

AS-personer mår inte bra av solljus och undviker därför solen. En liten bieffekt kan då bli att man får D-vitaminbrist (om man lever nordligt och/eller äter för lite mejeriprodukter).

Att ordinera AS-personer/oroliga föräldrar mer tid i solen behöver inte alls vara särskilt lämpligt.


Är jag "sol-konstig"? Jag tycker både det är jobbigt och underbart med sol. Jag vill helst ha kompromissen med solljus som flödar in genom fönstret när jag är inomhus. Jag misstänker att det beror på att de flesta saker man kan göra utomhus upplever jag som otroligt tråkiga. Vissa saker gör man ju som en del av något annat, t.ex. att man åker mellan hemmet och nån annan plats för att göra nåt på den andra platsen, och då är man ju utomhus en del (iaf om man inte åker bil mellan två parkeringsgarage, kanske mest utomhus om man åker kollektivt och går en bit mellan hållplatserna och var man nu ska till/från) och att det är utomhus är riktigt trevligt när det är tillräckligt bra väder (typ >=17-18 grader, inget regn och ingen storm)...
Senast redigerad av MiaM 2011-05-04 14:40:33, redigerad totalt 1 gång.
MiaM
 
Inlägg: 178
Anslöt: 2008-08-15

Inläggav MiaM » 2008-09-05 20:34:15

nano skrev:(vi hade en återträff för ett par år sedan och jag visste inte att jag hade varit så omtyckt som jag tydligen var, det var kul, fick kram utav varje tjej tror jag, många fick jag flera utav)


Lyx! Jag skippade återträff som var ganska nyligen för min högstadieklass...

nano skrev:Tror mycket i mitt liv går ut på att kunna visa att "jag är också bra".


Jag kanske hade tur under uppväxten, jag fick nörda loss och "vara bra" på mina pärons jobb. Jag avtalade bort rätt mycket av "hjälpa till hemma" mot att jag hjälpte dem där istället. Det var antagligen bra för självförtroendet men samtidigt så är jag totalt borta i köket och får fråga min sambo vad olika maträtter är för nåt när vi går på restaurang :wink:

nano skrev:Synd bara att det är för mig mycket lättare att sälja någon annans tjänster än mina egna.


Vad sägs om nån slags bytesplats där AS&co-folk kan byta tjänster med varandra? Alltså såna grejer som en hel del men inte alla AS tycker är extra jobbiga/svåra...

Är det nån som känner till om nåt sånt finns nånstans i världen?

Det funkar kanske inte om man formalierar det, det måste nog vara informellt för att få kombinationer av personer där personkemin funkar...

Är det nåt som stör mig så är det när andra människor skryter med sina förmågor, men liksom vägrar dela med sig av dem. Jag hade förut en bekant som skröt över hur bra han var på att löneförhandla. Varje gång han tjatade om det så frågade jag vad han ville ha i provision för att löneförhandla åt mig. Av nån anlednign så blev det aldrig nåt sånt löneförhandlande... (jag är helt säker på att det hade kunnat ge åtminstone en liten slant då jag jobbade)...
Senast redigerad av MiaM 2011-05-04 14:40:33, redigerad totalt 1 gång.
MiaM
 
Inlägg: 178
Anslöt: 2008-08-15

Re: För litet sol ger autism

Inläggav Flawed » 2008-09-05 21:04:45

md2perpe skrev:Susanne Bejerot och Mats Humble menar att brist på D-vitamin, orsakad av för litet solljus, kan ge autism:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=804604

Jag orkar inte läsa tråden men om detta stämmer så borde muslimer som bor här i nifelheim få mycket autism framöver eftersom de är utrustade med stark naturlig solskyddsfaktor samt burka.
Senast redigerad av Flawed 2011-05-04 14:40:33, redigerad totalt 1 gång.
Flawed
Inaktiv
 
Inlägg: 3881
Anslöt: 2007-05-04

Inläggav MiaM » 2008-09-05 21:51:58

nano skrev:Såg något på youtube som jag hade tänkt hitta tillbaka till men inte hittat igen, var bara några dagar sedan.
Tror det var några som hette ASCPA eller kanske ASPA, ACSP eller något.

De berättade om någon eller om det var flera som verkade ha fått autismsymptom av medicin som av någon anledning innehäll kvicksilver.
Antar att det var för att döda bakterier så man inte skulle smittas.
De sade att det var något gränsvärde på hur mycket man fick få i sig men att barnen som fick dessa mediciner skulle behöva väga 500Lbs (eller vad vikten hette) för att inte överskrida gränsvärdet.

De skulle tydligen ha blivit av med det mesta genom att äta vissa saker, tror det var olika frukter eller något, tror inte det var så speciellt men gillade men inte vissa saker så bands inte lika mycket av kvicksilvret och åkte ut ur kroppen tror jag


MÖDRATANDVÅRD!!!

Förr i tiden så fick gravida av nån anledning gratis eller åtminstone extra subventionerad tandvård. På den tiden var det amalgam som innehåller kvicksilver som gälde för lagning av hål. Min morsa tillhör den generation som fick mödratandvård. Några år efter att jag föddes så hade hon en del underliga magproblem, jag tror t.ex. att hon fått ta bort nåt organ (heter det gallblåsa det som ser till att gallan portioneras ut vid behov istället för sipprar ut lite smått hela tiden?). På 90-talet strulade magen igen för henne, hon bekostade själv att byta ut lagningarna (på ett ställe som körde med 'rätt' sorts utsug för att undvika kvicksilverångor o.s.v.) och magproblemen blev iaf rejält mycket bättre efter det.

Problemet är att det skulle kosta enormt mycket för staten att byta ut tandlagningar på hela svenska folket, och om t.ex. svenska staten skulle erkänna problemet så skulle det fortplanta sig över hela världen så att alla som sysslat med tandvård förr i tiden skulle behöva byta lagningar på varenda person med amalgam i tänderna. Kalla det konspirationsteori om ni vill, men det här är nog faktiskt ett område där staten (i sverige, i de länder med privat tandvård så är det väl tandvården ihop med deras försäkringsbolag) har satt knäppskallestämpel på folk som inte är knäppa. (Jämför "stråltant" som sätter upp aluminiumfolie på väggarna för att grannen 'strålar' eller liknande)...
Senast redigerad av MiaM 2011-05-04 14:40:33, redigerad totalt 1 gång.
MiaM
 
Inlägg: 178
Anslöt: 2008-08-15

Inläggav MiaM » 2008-09-05 21:52:17

nano skrev:
Aspkvinna skrev: :shock: Vad har du för elräkning! du behöver inte svara om du inte vill....

JohnNorum skrev:Intressant! Är detta som kompensation för dagsljus, under natt/vinter, eller substitut, dvs trivs du bättre med dessa lampor än dagsljus?


Ja, jag snittar nog på 1500-1800 kr per månad.
Fast elräkningen är inbakad i hyran, fast den mesta elen tar nog datorerna.


Lyx! Jag tycker det är helt fel att de flesta lägenheter har värme+varmvatten i hyran/avgiften men man får betala elen själv. Det ger t.ex. den sjuka effekten att den som diskar för hand får lägre boendekostnad än den som kör diskmaskin (om man inte hittar nån specialmaskin som tar värme från vattnet istället för från elen...).

nano skrev:De vill hålla max 18 grader men jag vill ha 22.


Åh, snålbostäder :(

Ett trick för den som får betala elen men inte värmen själv, och har för kallt, är att se till att det blåser rejält med luft genom elementen. Häng på nån liten fläkt som cirkulrerar luften genom elementen om det inte räcker att börja med att möblera så elementen kommer fram...

nano skrev:Lamporna har jag för att jag mår bättre och blir piggare utav det.
Märker på framtidstron om en lampa gått sönder, fast det blir inte påtagligt förrän under en viss nivå.
Skulle vara intressant att studera det ljusspektrum man har i rummet och jämföra med solljus.
Nån som vet hur man skapar sollikt ljus?
Finns det sådana lampor, för det är väl inte solidentiskt ljus antar jag?
Fast jag vill självklart ha solidentiskt om det går.


Jag körde en hel trave lysrör förut, 6st sånadär dubbla 2*36/40W, kopplade på tre olika uttag på varsin fas för att det inte skulle flimmra så mycket. (De gamla tjocka 40W-lysrören flimmrar för övrigt mindre än de moderna 36W-rören). Fast nåt har ändrats, antingen med mig direkt på nåt vis eller så har jag fått på mig mer ljus på annat sätt, senaste vintern kände jag inget behov att plocka fram lysrören...

nano skrev:Ps, egentligen vill jag ha solljus tror jag, skulle gärna ha en stor öppning som släpper in solljus i rummet.


Solljus är bäst!


SÅ, nu ska jag sluta skriva 4711 inlägg på rad, som ni märkt har jag läst ikapp tråden :lol:
Senast redigerad av MiaM 2011-05-04 14:40:33, redigerad totalt 1 gång.
MiaM
 
Inlägg: 178
Anslöt: 2008-08-15

Inläggav nano » 2008-09-06 2:57:44

MiaM skrev:Det verkar inte vara sådär "höra röster" utan mer att jag upprepar en situation men ger andra/bättre svar. Är det "normalt"/vanligt bland AS-folk?

Jag gör det både före och efter alla möjliga situationer.
Har liksom "förberedda" situationer som bara är att plocka fram om så skulle behövas.
Har iofs inte gjort det lika myket de senaste 5 åren som när jag var 15 och uppåt.
Är 36 nu.
Senast redigerad av nano 2011-05-04 14:40:33, redigerad totalt 1 gång.
nano
 
Inlägg: 6160
Anslöt: 2008-06-20
Ort: /home/Jorden/Stockholm

Inläggav nano » 2008-09-06 3:15:29

MiaM skrev:Jag körde en hel trave lysrör förut, 6st sånadär dubbla 2*36/40W, kopplade på tre olika uttag på varsin fas för att det inte skulle flimmra så mycket. (De gamla tjocka 40W-lysrören flimmrar för övrigt mindre än de moderna 36W-rören). Fast nåt har ändrats, antingen med mig direkt på nåt vis eller så har jag fått på mig mer ljus på annat sätt, senaste vintern kände jag inget behov att plocka fram lysrören...

Själv upplever jag nog mindre flimmer än de flesta men jag funderar, sådana lysrör som sitter i båtar och husvagnar, dår inte de på likström?
Blir det mindre flimmer då?
Eller görs det om till växelström för o driva lysröret?
Har fått för mig att neonljus körs med x antal tusen volt likström?
Borde då finnas sådana flimmerfria lysrör då.

Minns att jag såg några lysrör på en filminspelning i min matbutik, på baksidan till en rigg med ett 15 tal lysrör i så stod det "solljus".
Senast redigerad av nano 2011-05-04 14:40:33, redigerad totalt 1 gång.
nano
 
Inlägg: 6160
Anslöt: 2008-06-20
Ort: /home/Jorden/Stockholm

Inläggav MiaM » 2008-09-06 4:43:50

nano skrev:
MiaM skrev:Det verkar inte vara sådär "höra röster" utan mer att jag upprepar en situation men ger andra/bättre svar. Är det "normalt"/vanligt bland AS-folk?

Jag gör det både före och efter alla möjliga situationer.
Har liksom "förberedda" situationer som bara är att plocka fram om så skulle behövas.
Har iofs inte gjort det lika myket de senaste 5 åren som när jag var 15 och uppåt.
Är 36 nu.


Aha, jag gör det bara efteråt, och det kan vara långt efteråt, saker som hänt för många år sen... (är åxå 36).

nano skrev:
MiaM skrev:Jag körde en hel trave lysrör förut, 6st sånadär dubbla 2*36/40W, kopplade på tre olika uttag på varsin fas för att det inte skulle flimmra så mycket. (De gamla tjocka 40W-lysrören flimmrar för övrigt mindre än de moderna 36W-rören). Fast nåt har ändrats, antingen med mig direkt på nåt vis eller så har jag fått på mig mer ljus på annat sätt, senaste vintern kände jag inget behov att plocka fram lysrören...

Själv upplever jag nog mindre flimmer än de flesta men jag funderar, sådana lysrör som sitter i båtar och husvagnar, dår inte de på likström?
Blir det mindre flimmer då?
Eller görs det om till växelström för o driva lysröret?
Har fått för mig att neonljus körs med x antal tusen volt likström?
Borde då finnas sådana flimmerfria lysrör då.

Minns att jag såg några lysrör på en filminspelning i min matbutik, på baksidan till en rigg med ett 15 tal lysrör i så stod det "solljus".


Det finns säkert mer flimmerfria lysrör än 'vanliga', fast det räcker nog hyffsat att köra dem på olika faser. Om jag fattat rätt så varierar/flimmrar ljusstyrkan 35% på moderna rör, 20% på de gamla tjocka och 5% på vanliga glödlampor. Eftersom flimret kommer i otakt om man kör på tre faser så lär det väl i praktiken bli kanske en tredjedel av de där 35% i praktiken, alltså typ 11% eller bara dubbelt mot en vanlig glödlampa.

Det finns väl olika färg på lysrör fast jag tror inte man får med "d-vitamin"-uv-strålningen om man inte köper solarielysrör (och sitter med solariebrillor 8) ). Fast jag gissar bara om uv-strålningen, nån annan kan säkert sånt bättre.
Senast redigerad av MiaM 2011-05-04 14:40:33, redigerad totalt 1 gång.
MiaM
 
Inlägg: 178
Anslöt: 2008-08-15

Inläggav nano » 2008-09-06 5:09:12

Jag tror nog att Flimret försvinner väldigt mycket beroende på avståndet till lysrören i sig om man har 3 lysrör på ollika faser bredvid varann.
Att ha olika faser på olika platser borde nog ge att ljuset varierar mellan att vara på ett ställe för att några millisekunder senare komma från ett annat och kanske påverka hjärnan men det vet jag inte.
Upplever man inget obehag så kanske det är ok.
Vill iaf ha flimmerfritt, antar att det inte finns några miljöeffekter i samanhanget, i så fall måste man ju ta med dem också i beräkningarna.

Kom och tänka på en sak.
Jag hjälpte mina föräldrar med att bygga deras hus, speciellt taket, jag var den enda som kände mig bekväm med att klättra upp på hög höjd även om jag jobbade i ultrarapid för att veta exakt att jag inte skulle ramla ner.
Är inte den som har behov av spänning genom att göra saker man kan göra illa sig på.
Väntar med faror tills någon behöver räddas.
I alla fall, då vistades jag mycket i solen, ett par timmar var och varannan dag och jag var noga med att inte utsätta mig med för mycket sol utan lät det vara tills nästa dag om det tog mer än 2 timmar av "soljobb".
Det gjorde att jag spenderade några månader i solen, jag minns att jag blev klarare i skallen och att alla färger blev starkare och mer njutbara och jag tyckte mer om livet över huvud taget, jag kände mig mer på riktigt och mer nöjd.
Det kändes riktigt skönt :)

Det får mig att tro att verkligheten kan upplevaas väldigt olika av olika personer beroende på orsaker som mänskligheten faktiskt börjar få lite insikt om :)

36 år?
Kul, det får mig att bli nyfiken :)
Senast redigerad av nano 2011-05-04 14:40:33, redigerad totalt 1 gång.
nano
 
Inlägg: 6160
Anslöt: 2008-06-20
Ort: /home/Jorden/Stockholm

Inläggav rdos » 2008-09-06 8:06:38

Låter som de där läkarna antingen omdefinierat vad som är autism (brist på solljus bland afrikaner) eller att de är desperata att bevisa att autism minsann är vanligt förekommande i Afrika. :roll:
Senast redigerad av rdos 2011-05-04 14:40:33, redigerad totalt 1 gång.
rdos
 
Inlägg: 14159
Anslöt: 2005-10-14
Ort: Eslöv

Inläggav Flawed » 2008-09-06 14:46:54

rdos skrev:Låter som de där läkarna antingen omdefinierat vad som är autism (brist på solljus bland afrikaner) eller att de är desperata att bevisa att autism minsann är vanligt förekommande i Afrika. :roll:

Upplys mig...
Förekommer ingen autism als hos afrikaner?
(Hint,det förekommer europeiskt DNA på den afrikanska kontinenten.)
Senast redigerad av Flawed 2011-05-04 14:40:33, redigerad totalt 1 gång.
Flawed
Inaktiv
 
Inlägg: 3881
Anslöt: 2007-05-04

Ozonhålet

Inläggav Jonas1968 » 2008-09-09 20:34:06

Inger skrev:
Bjäbbmonstret skrev:
Inger skrev:Varför har solen plötsligt blivit så himla 'farlig'? Vi har ju utvecklats under denna stjärna i miljoner år och har väl aldrig spenderat så myket tid inomhus, bakom fönsterglas och under lager av kläder och smink som just nu?


Är det inte så att och det gör att mängden farlig strålning som träffar jordytan är högre än den var under 70-talet? Alltså lär det vara farligare att sola nu än under 70-talet, i varje fall under ogynnsamma dagar.

Jag vet faktiskt inte om det verkligen är så eller om det bara är skrämselpropaganda för att sälja mer solkräm. Vi har ju nu minskat utsläppen av CFC (visst hette det så?) som påstods skada ozonlagret. Om ozonskiktet inte längre är hotat kanske det är något man väljer att avstå från att informera om, t ex av ovanstående ekonomiska skäl?

Nån som har lust att googla runt och ta reda på ozonskiktets hälsotillstånd 2008? Skulle verkligen vilja veta men blir mest bara förvirrad av att googla.

Det var tyvärr bara några år sedan det kom braskande nyheter att ozonhålet över Antarktis var större än någonsin men jag vet inte hur strålmängderna är över Sverige idag. Problemet med CFC är att dessa ämnen har ganska lång uppehållstid i atmosfären så det kan ta ganska många år innan ozonhålet minskar på allvar.
Senast redigerad av Jonas1968 2011-05-04 14:40:33, redigerad totalt 1 gång.
Jonas1968
 
Inlägg: 93
Anslöt: 2008-06-10
Ort: Örebro

Inläggav rdos » 2008-09-09 21:26:17

Flawed skrev:Förekommer ingen autism als hos afrikaner?
(Hint,det förekommer europeiskt DNA på den afrikanska kontinenten.)


Såklart det gör. Det är lite drygt 100 som fått "mycket sannolikt Aspie" i Aspie-quiz. I ett material på över 50.000. :D
Senast redigerad av rdos 2011-05-04 14:40:33, redigerad totalt 1 gång.
rdos
 
Inlägg: 14159
Anslöt: 2005-10-14
Ort: Eslöv

Re: Ozonhålet

Inläggav Inger » 2008-09-10 0:21:42

Jonas1968 skrev:Det var tyvärr bara några år sedan det kom braskande nyheter att ozonhålet över Antarktis var större än någonsin men jag vet inte hur strålmängderna är över Sverige idag. Problemet med CFC är att dessa ämnen har ganska lång uppehållstid i atmosfären så det kan ta ganska många år innan ozonhålet minskar på allvar.

Men om hålet är över Sydpolen så är det väl bara där man behöver vara försiktig och akta sig för UVC-strålning? Eller är min logik ute och seglar nu?
Senast redigerad av Inger 2011-05-04 14:40:33, redigerad totalt 1 gång.
Inger
Inaktiv
 
Inlägg: 17335
Anslöt: 2006-06-30

Re: Ozonhålet

Inläggav Jonas1968 » 2008-09-10 10:56:20

Inger skrev:
Jonas1968 skrev:Det var tyvärr bara några år sedan det kom braskande nyheter att ozonhålet över Antarktis var större än någonsin men jag vet inte hur strålmängderna är över Sverige idag. Problemet med CFC är att dessa ämnen har ganska lång uppehållstid i atmosfären så det kan ta ganska många år innan ozonhålet minskar på allvar.

Men om hålet är över Sydpolen så är det väl bara där man behöver vara försiktig och akta sig för UVC-strålning? Eller är min logik ute och seglar nu?

Även om "ozonhålet" legat över Antarktis så har ozonskiktet varit tunnt även över andra områden. Det var några år sedan det pratades om tunnt ozonskikt över Sverige. Däremot så borde ozonhålet minska på sikt eftersom vi slutat med CFC men det kan ta ganska många år innan befintlig CFC bryts ner.
Senast redigerad av Jonas1968 2011-05-04 14:40:33, redigerad totalt 1 gång.
Jonas1968
 
Inlägg: 93
Anslöt: 2008-06-10
Ort: Örebro

Inläggav Inger » 2008-09-10 12:17:25

Finns det något sätt att få redan på fakta om hur det förhåller sig här och nu? Vilken myndighet övervakar sånt här?
Senast redigerad av Inger 2011-05-04 14:40:33, redigerad totalt 1 gång.
Inger
Inaktiv
 
Inlägg: 17335
Anslöt: 2006-06-30

Inläggav Jonte » 2008-09-10 15:39:17

Sol är cancerframkallande hos människor. Det är inte ett jippo från solkrämstillverkarna.

Från IARCs lista över klass 1 agens (Carcinogenic in human):
Solar radiation (Vol. 55; 1992)
I 2a (Probably carcinogenic to humans) hittar vi:
Sunlamps and sunbeds (use of) (Vol. 55; 1992)

IARC är mycket noga och har höga krav på data innan de klassar något.

Bara som ett inlägg i debatten om solens risker. Sen är det en fråga om dos, det betyder inte att man ska undvika solen helt.

Info om UV och ozon fås från SSI och SMHI
Senast redigerad av Jonte 2011-05-04 14:40:33, redigerad totalt 1 gång.
Jonte
 
Inlägg: 1402
Anslöt: 2007-02-01

Inläggav JohnNorum » 2008-09-10 15:48:35

Jonte skrev:Sen är det en fråga om dos, det betyder inte att man ska undvika solen helt.


En del människor säger sig inte må bra av sol alls - tror du att det kan stämma? Bara nyfiken.
Senast redigerad av JohnNorum 2011-05-04 14:40:33, redigerad totalt 1 gång.
JohnNorum
 
Inlägg: 313
Anslöt: 2008-08-21

Inläggav MsTibbs » 2008-09-10 15:54:31

JohnNorum skrev:
Jonte skrev:Sen är det en fråga om dos, det betyder inte att man ska undvika solen helt.


En del människor säger sig inte må bra av sol alls - tror du att det kan stämma? Bara nyfiken.


Folk med vitiligo blir brännskadade... :roll:
Senast redigerad av MsTibbs 2011-05-04 14:40:33, redigerad totalt 1 gång.
MsTibbs
 
Inlägg: 22859
Anslöt: 2007-07-30
Ort: 127.0.0.1 Spindelnätet Karlstad i Värmland

Inläggav Jonte » 2008-09-10 16:02:33

JohnNorum skrev:
Jonte skrev:Sen är det en fråga om dos, det betyder inte att man ska undvika solen helt.


En del människor säger sig inte må bra av sol alls - tror du att det kan stämma? Bara nyfiken.
Det säkert stämma men om det är en direkt effekt av solljuset eller om det är "psykosomatiskt" vet jag inte.

Vill också förtydliga att "ska" i den citerade meningen skulle kunna ersättas med "behöver", alltså inte en uppmaning att nödvändigtvis sola (det kanske man borde men där är jag inte insatt).
Senast redigerad av Jonte 2011-05-04 14:40:33, redigerad totalt 1 gång.
Jonte
 
Inlägg: 1402
Anslöt: 2007-02-01

Inläggav MiaM » 2008-09-10 19:00:23

rdos skrev:
Flawed skrev:Förekommer ingen autism als hos afrikaner?
(Hint,det förekommer europeiskt DNA på den afrikanska kontinenten.)


Såklart det gör. Det är lite drygt 100 som fått "mycket sannolikt Aspie" i Aspie-quiz. I ett material på över 50.000. :D


Oavsett hur bra Aspie-quis är på ge en bra bedömning av den som gör testet, så finns det ingen som helst garanti för att de personer som gjort testet utgör ett statistiskt säkert snitt-urval ur befolkningen.

Givetvis visar teststatistiken dock att det rimligtvis förekommer minst 100 personer ur den totala folkmängden...
Senast redigerad av MiaM 2011-05-04 14:40:33, redigerad totalt 1 gång.
MiaM
 
Inlägg: 178
Anslöt: 2008-08-15

Återgå till Aspergare och vårdenLogga in