Fetma och dess orsaker.

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Inläggav TK » 2009-07-30 14:50:12

mondo beyondo skrev:Patrick åt och åt. Tillslut tittade han upp. "Älskling, jag orkar helt enkelt inte äta upp dem", sa han.
Han hade vuxit upp med en mamma som avskydde när det blev mat över.


:lol:

Till det kommer att en riktig karl inget lämnar kvar på tallriken, som går att äta och som han själv varit med på att lägga där.
Senast redigerad av TK 2011-05-04 20:30:50, redigerad totalt 1 gång.
TK
 
Inlägg: 4133
Anslöt: 2007-07-18
Ort: Skåne

Inläggav Flawed » 2009-07-30 16:04:20

Det har tydligen gjorts en del undersökningar som visar på att om man en gång har varit fet så har man mycket lättare att öka i fettvolym efter en bantning/viktnedgång när man överäter än hos en människa som inte har varit fet.
Det beror på ett hormon.


Det kan också tänkas att förändringar i våran tarmflora pågrund av vårat förändrade leverne påverkar feta personer kanske har en annorlunda tarmflora som spjälkar odigerbara kolhydrater till socker som absorberas av kroppen.(det här kommer jag inte ihåg källan ifrån alls.)
Senast redigerad av Flawed 2011-05-04 20:30:50, redigerad totalt 1 gång.
Flawed
Inaktiv
 
Inlägg: 3881
Anslöt: 2007-05-04

Inläggav Zombie » 2009-07-30 16:37:13

Bror Duktig skrev:
dragonslayer skrev:Ja, jag får tillräckligt. Får jag för mycket, känner jag av det (hjärtklappning, sömnlöshet). Tror det har att göra med att levaxin bara är T4. För att gå ner i vikt behöver man mer T3, och det skriver läkarna ogärna ut. Vissa kan tydligen inte omvandla T4 till T3 speciellt bra. T3 är en svår medicin att ge har jag fått för mig. Skulle ta upp det med intermedicinaren, men trots att de lovat, kallade de mig inte igen. Så jag får numera medicin och test av vårdcentralen. Orkar inte bråka mer med vården.

Vad tråkigt med T3.
Jag har läst om det.

Förr hade man tydligen både bättre testmetoder (testa faktisk omsättning genom urintest) och bättre medicin (svinkörtel).

Någon som vet mer?

Och rent allmänt varför man går från bättre till sämre metoder eller minskar uppsättningen metoder mer än vad den mänskliga variationen tål? Politiska "besparingar", tillvänjningsrädsla, knarkhysteri känner jag ju till för bland annat melatonin, amfetaminderivat och benso, liksom teorifixering och bristande respekt för patienter rent allmänt. Men när jag läser om liknande på område efter område så börjar jag dels önska mig en helhetsbild, dels undra över underliggande mönster. Om nu någon förstår vad jag försöker säga...
Senast redigerad av Zombie 2011-05-04 20:30:50, redigerad totalt 1 gång.
Zombie
 
Inlägg: 18093
Anslöt: 2007-12-26

Inläggav dragonslayer » 2009-07-30 23:23:53

Syntetiska preparat anses säkrare än de som kommer från djur, dessutom kan de massproduceras. En bonus är oxo att man inte behöver använda djur. Tror det har funnits en övertro till att de syntetiska preparaten är bättre eller likvärdiga. Tänk på all hysteri om att man ska äta vitaminer, och först nu kommer det fram att, hmm, vitaminerna funkar bäst i sitt naturliga tillstånd, i maten.

Har man gått upp i vikt och sedan ner och upp ett par gånger, ökar fettcellernas antal varje gång man går upp. De försvinner aldrig. Så varje gång man går ner, blir cellerna bara mindre. Alltså, ju mer man varierar, ju fler hungriga celler får man... (Lixom kul att veta... :( )

Sedan säger vissa att en del inte kan bryta ner gluten trots att de "tål" gluten. Detta ska påverka så man går upp, och enligt denna modell blir man smalare om man äter samma kaloriantal, men byter gluten mot t ex majs och ris o dyl.... Fast jag kan inte testa.... Har inte RåD att leva utan bröd.
Senast redigerad av dragonslayer 2011-05-04 20:30:50, redigerad totalt 1 gång.
dragonslayer
f.d. deadpoet, inaktiv
 
Inlägg: 236
Anslöt: 2009-07-10
Ort: Södermanland

Inläggav Alien » 2009-07-31 2:44:38

Bror Duktig skrev:
sugrövmanövern skrev: Jag kan träna upp magmusklerna, men ser ändå gravid ut. De liksom bara hänger där, musklerna, hårda och vältränade, men utan platt mage som förtjänst. Tror att jag skulle se rätt komisk ut om jag försökte bli kroppsbyggare :P . Nä tyvärr, den här muskelgruppen samarbetar inte med den andra, så de här musklerna kommer bara att ligga här som en hård korv när du inte spänner dig.

Jag får heller inte platt mage av att träna magmusklerna.
Den putar ut även om den inte har fett på sig, och jag inte är uppblåst i magen.

Enda gången den blir platt, är när jag hade anorexi och hade tagit veckans laxeringsmedel (inte för att gå ned i vikt, utan för att magen lägger av när man äter för lite).

Tyvärr så kan jag se i släkten att nästan alla har sådan mage som jag, även den som har tränat mycket, så jag lär väl inte bli av med det.

Kan dock se lite "tidigt gravidaktigt" ut ihop med min platta byst.


Jag var smal som ung men saknade ändå midja.

Jag var på föreläsning under min minisemester där en tränare pratade om detox (på engelska). Han berättade att han trots träning och rätt mat ändå fick mage och påstod att det berodde på allt gift vi får i oss. Levern klarar inte av det (det var nåt med att fettcellerna fick en ring av vatten runt sig för att klara av giftet, och detta gjorde att man blev fetare). Giftet kom genom maten, luften, det finns i vattnet etc. Lösningen var "alkaline". Man skulle äta alger. Men inte alger från havet (det var också fyllt av gift) utan odlad alger. Även hygienprodukter innehöll gift - man skulle t ex inte sätta parfym direkt på huden utan på kläderna så inte huden "insöp" giftet.
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 20:30:50, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 34719
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Inläggav Alien » 2009-07-31 2:58:15

dragonslayer skrev:Jag brukade oxo vara av uppfattningen att det bara handlar om kalorier in, energi ut. Men sedan har jag insett att det inte är så lätt. Jag tror faktiskt att kroppen kan göra av med överskottet och landa på kroppens egen idealvikt, alternativt inte göra av med det och valt en tyngre vikt.

Vad exakt som händer med ämnesomsättningen vet jag inte, men det är ju uppenbart att kroppen kan slå på en slags sparlåga om den vill. Och vissa människor har inte denna sparlåga. De bara förbränner allt.

Vet folk som inte kan äta över 1000 kalorier om dagen utan att gå upp på en gång... De är nog mer skapta för svält. De kalorikrävande människorna skulle bli de första att svälta ihjäl.

Visst finns det en fetmaepidemi, men jag tycker isåfall att man kan slå ner på allmänhetens matvanor och matproduktionen. Just dessa enskilda som ständigt verkligen kämpar med sin vikt, jag har en känsla av att det är en HELT annan problematik.


I forntiden var det fördelaktigt att lägga på sig kalorier. När svältperioder kom, så var det dessa människor som överlevde och spred sina gener.

Idag när vi inte bara kan äta oss mätta utan äta allt möjligt läckert bara för nöjes skull, så är dessa gener tvärtom till nackdel. Men det skulle vara en förklaring till att fetman ökar.

Så på så sätt har genetiken betydelse. De flesta av oss måste kämpa mot vår instinkt för att hålla vikten.
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 20:30:50, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 34719
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Inläggav Saninaé » 2009-07-31 3:15:34

dragonslayer skrev:Har man gått upp i vikt och sedan ner och upp ett par gånger, ökar fettcellernas antal varje gång man går upp. De försvinner aldrig. Så varje gång man går ner, blir cellerna bara mindre. Alltså, ju mer man varierar, ju fler hungriga celler får man... (Lixom kul att veta... :( )

Fettcellerna ska försvinna efter ett par år om man ser till att de är "tomma" under tiden. Jag har inga källor på detta dock.
Senast redigerad av Saninaé 2011-05-04 20:30:50, redigerad totalt 1 gång.
Saninaé
Inaktiv
 
Inlägg: 1503
Anslöt: 2006-01-24
Ort: X mil från läsaren.

Inläggav Inger » 2009-07-31 5:18:15

Alien skrev:Jag var på föreläsning under min minisemester där en tränare pratade om detox (på engelska). Han berättade att han trots träning och rätt mat ändå fick mage och påstod att det berodde på allt gift vi får i oss. Levern klarar inte av det (det var nåt med att fettcellerna fick en ring av vatten runt sig för att klara av giftet, och detta gjorde att man blev fetare). Giftet kom genom maten, luften, det finns i vattnet etc. Lösningen var "alkaline". Man skulle äta alger. Men inte alger från havet (det var också fyllt av gift) utan odlad alger. Även hygienprodukter innehöll gift - man skulle t ex inte sätta parfym direkt på huden utan på kläderna så inte huden "insöp" giftet.

Jaha, det var det här du pratade om i andra tråden. Gav han några referenser till dessa häpnadsväckande påståenden?
Senast redigerad av Inger 2011-05-04 20:30:50, redigerad totalt 1 gång.
Inger
Inaktiv
 
Inlägg: 17335
Anslöt: 2006-06-30

Inläggav Alien » 2009-07-31 12:46:44

Det kanske han gjorde, men dels talade han engelska, dels förde jag inga anteckningar.

Han påstod att viktminskning berodde på motion men ännu mera på matvanorna. Och det kan nog stämma, t ex måste man promenera 1 timme för att göra av med en chokladkakas kalorier.

Men allra mest påverkade detox.

Här står om alkaline diet, men vad som är sant vet man förstås inte:
http://altmedicine.about.com/od/popularhealthdiets/a/alkalinediet.htm
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 20:30:50, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 34719
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Inläggav Alien » 2009-07-31 12:51:09

Hittade detta när jag googlade på fettceller och lever:

Man vet t ex att det fett som finns i buken, visceralt fett, är mycket mer aktivt än underhudsfett. Trots att bukfettet väger kanske bara något kilo är det farligare än annat fett genom att det bildar mer fettsyror som frestar på levern.
http://forskningochmedicin.vr.se/...974.html


Moderator Mats:
Ändrade utseendet på länken eftersom den förstörde sidlayouten.
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 20:30:50, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 34719
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Inläggav Inger » 2009-07-31 15:47:31

Alien skrev:Det kanske han gjorde, men dels talade han engelska, dels förde jag inga anteckningar.

Han påstod att viktminskning berodde på motion men ännu mera på matvanorna. Och det kan nog stämma, t ex måste man promenera 1 timme för att göra av med en chokladkakas kalorier.

Ja?

Men allra mest påverkade detox.

Det har blivit det senaste modeordet har jag märkt. Och detoxprodukterna, råvarorna och proceduerna är inte precis billiga. Men de jag känner som provat säger att de känner sig piggare och har synbart gått ner i vikt, men då måste man alltså leva på i stort sett bara ekologiska grönsaker och det funkar inte för mig i alla fall.

Här står om alkaline diet, men vad som är sant vet man förstås inte:
http://altmedicine.about.com/od/popularhealthdiets/a/alkalinediet.htm

Jaha, det var ju i alla fall en neutral sida som öppet deklarerade att inga studier gjorts på detta och vad skolmedicinen anser om hypotesen.

Hörde talas om den redan på 80-talet. Läste Ledins bok om detta och tyckte det lät logiskt och vettigt redan då. Tyvärr var det nog en av de saker som påverkade mig att fortsätta vara vegetarian trots att det inte alls passar min konstitution. Men liksom många andra dieter har jag tagit inspiration från den och undviker det värsta.
Inger
Inaktiv
 
Inlägg: 17335
Anslöt: 2006-06-30

Fetma och dess orsaker.

Inläggav Alien » 2018-06-10 13:50:22

Bump! Ett alltid aktuellt ämne.

Betr orsaker till fetma så är det inte så enkelt som att det alltid beror på att man äter för mycket och/el rör sig för litet och att det är lätt att åtgärda med bättre självdisciplin.

När man har lipödem så får man tjocka ben och ibland tjocka armar också.

Expressen Hälsoliv 29 mar 2017 skrev:Jenny Borg var 15 år gammal när hon lärde sig att hata sin egen kropp. Hur mycket hon än tränade och hur lite hon än åt så var hennes ben alltid större än alla andras.
Men vid 35, efter år av ångest, självhat och ätstörningar, fick hon slutligen sin diagnos: Sjukdomen lipödem.
Plötsligt föll alla bitar på plats.
– Jag har ägnat 20 år åt att dölja min kropp, säger hon till Hälsoliv.
https://www.expressen.se/halsoliv/halsa ... d-sjukdom/

Ingen diet el träning hjälper mot lipödem. Det enda som hjälper är operation. Men eftersom det räknas som en skönhetsoperation så får man betala operationen (el snarare operationerna) själv. Men först måste man få en diagnos och inte avfärdas med att det beror på att man helt enkelt äter för mycket.

I dag har hon slutligen en diagnos - lipödem. Det drabbar nästan uteslutande kvinnor och Jenny menar att vården är undermålig. Hon har därför valt att engagera sig i ämnet för att fler ska bli uppmärksammade på sjukdomen.

– Jag läser dagligen i min Facebookgrupp om kvinnor som är helt förstörda efter ett läkarbesök. Det har suttit en läkare där och sagt: "Men lilla gumman, du förstår väl att din övervikt beror på vad du äter?", säger hon till Hälsoliv.


Lipödem innebär smärta också.

Linda Pettersson, överläkare vid rehabcenter Sfären svarar på frågor kring lipödem.

Vad är lipödem?

– Enkelt uttryck: Lokalt ökad ansamling av smärtande fett av oklar orsak. Det är symmetrisk och mest vanlig i områden som stuss och ben med/utan armar, med påtaglig svullnadstendens och värk.

Vilka symtom finns?

– Vanliga symtom är att viktnedgång inte påverkar eller minskar storleken på lipödemet. Nedsatt uthållighet vid fysisk aktivitet. Ökad värk och svullnadstendenser i benen och värk vid tryck eller lätt beröring.

Hur många uppskattas lida av lipödem?

– Det finns inga exakta siffor hur många kvinnor som lider av lipödem i Sverige, i andra länder uppskattar man det ibland till så mycket som 10% av alla kvinnor men detta är ej bekräftat. Endast 7 fall hos män är beskrivna i världen.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 34719
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Fetma och dess orsaker.

Inläggav kiddie » 2018-06-20 2:04:52

Har sett detta. Ser inte trevligt ut.

Sedan kan man få reumatism i fettet med.

Vad gäller att alla ska banta för att vara attraktiva i andras ögon, de ska skita ner sig. Jag kräver inte att andra människor ska göra sig attraktiva inför mig, att de ska ha en viss längd, hårfärg, ögonfärg, klädstil, kroppsbyggnad. Deras kroppar tillhör dem och jag har noll rättigheter att kräva att folk ska ändra sig för att göra mig till lags.

Jag låtsas heller inte att jag bryr mig om deras hälsa, jag hackar inte på rökare och jag slår inte ut ölen för folk som sitter på puben eller rycker mikrorätter ut händerna på tant Agda som handlar på Coop. Däremot är det tillåtet att mobba folk på affären för att de är över medelvikt och köper snacks. Handlar inte om hälsa.

Handlar bara om att folk är sjuka i huvet och tror att de har äganderätt på andra människors kroppar. De är samma skrot och korn som de som tafsar.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in