Efter brand kan man förlora rätten att bo kvar

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

Efter brand kan man förlora rätten att bo kvar

Inläggav Alien » 2017-07-12 9:06:33

Det verkar orimligt men sådan är lagen. Om det börjar brinna i ett flerfamiljshus och man kanske förlorat allt man har, så förlorar man också hyreskontraktet. Och det beror inte på om man själv orsakat branden.

Brandsäkert skrev:Enligt Hyreslagen slutar nämligen hyresavtalet att gälla om lägenheten inte går att bo i på grund av brand. Det spelar ingen roll hur länge du bott där eller hur branden uppkommit – nu är det fastighetsägarens beslut om lägenheten ska återställas och vem som i så fall ska bo där i framtiden.
http://www.brandsakert.se/2016/0414/hyr ... en-brinner

Någon skyldighet att ordna fram en ersättnngslägenhet har fastghetsägaren inte heller.

Om en hyreslägenhet blir obeboelig på grund av en brand slutar hyresavtalet att gälla. Fastighetsägaren har då varken skyldighet att ordna ersättningslägenhet eller återställa lägenheten. I dagsläget spelar det ingen roll vems fel det är: fastighetsägare, granne, hyresgästen själv, naturliga orsaker eller anlagd brand.
Om fastighetsägaren bestämmer sig för att återställa fastighet eller lägenhet igen, har inte den gamla hyresgästen rätt eller förtur till lägenheten, utan fastighetsägaren bestämmer vem som ska få hyra.
Trots ett par statliga utredningar med syfte att tydliggöra lagen har inga ändringar skett. Lagen har funnits i sin nuvarande form i över 100 år.


Det går inte heller att teckna en försäkring mot att ens bostad försvinner genom brand.

Dags för en utredning? Det gjordes redan år 2007.

UNT Debatt skrev:En särskild utredare tillsattes 2007 med uppdrag att bland annat se över vad som bör gälla när en lägenhet förstörs.

Utredaren föreslog att bestämmelsen skulle ändras så ett bostadshyresavtal ska bestå om hyresvärden bygger upp huset och lägenheten.
http://www.unt.se/asikt/debatt/nar-kont ... 96933.aspx

Men varken alliansregeringen el den nuvarande regeringen har brytt sig om att ändra lagen.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Efter brand kan man förlora rätten att bo kvar

Inläggav Geastrum » 2017-07-12 9:31:53

Är det någon skillnad om det är hyresrätt eller bostadsrätt?

I vintras var det en lägenhetsbrand hos min granne, ingen jag känner närmare dock, de bor tvärs över gården. Branden var så våldsam att den blev förstasidesnyhet i lokaltidningen. Guskelov var det ingen som omkom. Saneringen efter branden har tagit tid. Jag vet inte om de får behålla lägenheten eller inte.
Geastrum
 
Inlägg: 1500
Anslöt: 2014-05-08
Ort: Roslagen

Efter brand kan man förlora rätten att bo kvar

Inläggav Alien » 2017-07-12 11:22:19

Oavsett om det är en vanlig fastighetsägare el en bostadsrätt som man hyr av, så gäller inte hyreskontraktet längre. Fastighetsägaren kan vilja omvandla allt till bostadsrätter och sälja. Bostadsrättsföreningen kan bestämma att de föredrar att sälja den renoverade lägenheten.

Den här lagen är inte så känd, kanske för att den i många fall inte tillämpas. Men det är alltså helt upp till hyresvärdens välvilja att man får flytta tillbaka.

Om man själv har en bostadsrätt så är det annorlunda, de kan ju inte ta den ifrån en utan att betala.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Efter brand kan man förlora rätten att bo kvar

Inläggav slackern » 2017-07-12 11:57:12

Det brann ju i mitt hus i våras, som tur var så spred sig inte branden utan det vara bara en lägenhet som blev drabbad trotts att vi har frigolit som isolering.

Hur som helst så sa en polisman att det är ytterst ovanligt att hyresgästen inte får tillbaks sin lägenhet och att då måste mer eller mindre hyresgästen själv ha orsakat branden, eller det var hans erfarenhet.
slackern
 
Inlägg: 43754
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in