Deltagare sökes till uppsats om nära relationer!

Om livet i relation till sig själv och samhällets förväntningar.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Deltagare sökes till uppsats om nära relationer!

Inläggav JensB » 2019-09-19 14:37:32

Hej, vi är två studenter vid Umeå universitet som skriver en masteruppsats.

Vi är intresserade av att intervjua individer som är i eller har haft förhållanden där den ena parten har högfungerande autism och den andra personen är neurotypisk. Med utgångspunkt i dessa intervjuer vill vi kartlägga erfarenheter och undersöka hur dessa relationer utvecklas över tid. Vi är särskilt intresserade av hur förmåga till ömsesidigt påverkar närheten och kvaliteén i dessa relationer.

Vår förhoppning är att resultaten av studien ska kunna bidra till mer kunskap om hur människor med högfungerande autism uppfattar att de upprätthåller nära relationer.

Analyserna i studien kommer baseras på de intervjuer vi gör. Intervjuerna kommer att utgå från en rad frågor som vi vill diskuterar med dig. Intervjuernas längd är uppskattad till cirka en timme men kan variera.

Intervjun kan göras på plats eller över telefon, lite beroende på var du bor. Vi är flexibla men bor i Stockholm och Umeå. Intervjuerna kommer att spelas in och användas i vår masteruppsats vid Umeå universitet. Allt deltagande sker under lagstadgad sekretess, framförallt kommer inget du säger du säger kunna knytas tillbaka till dig. Du kan när som helst avbryta en intervju utan att förklara varför.

Är du intresserad av att delta: Hör av dig till oss!
Mejl: eawa0001@student.umu.se
JensB
Ny medlem
 
Inlägg: 4
Anslöt: 2019-09-09

Deltagare sökes till uppsats om nära relationer!

Inläggav Vildsvin » 2019-09-19 20:04:34

Hur vet ni och deltagarna att partnern är neurotypisk? Det är ju inte så vanligt att personer utan neuropsykologiska avvikelser genomgår en neuropsykiatrisk utredning som bevisar att de är neurotypiska.
Vildsvin
 
Inlägg: 1314
Anslöt: 2011-01-03

Deltagare sökes till uppsats om nära relationer!

Inläggav JensB » 2019-09-20 12:15:13

Bra poäng! Det är nog ovanligt att personer utan neuropsykologiska avvikelser genomgår en neuropsykiatrisk utredning. Så vi kan ju inte veta med säkerhet att paren vi intervjuar består av en icke-neurotypisk och en neurotypisk person.

Vi är intresserade av människors erfarenheter av närhet och ömsesidighet i kärleksrelationer. Vår förhoppning är att intervjua par som har olika sätt att se på dessa saker. Det är därför vi vill involvera par där en person är icke-neurotypisk. För att bättre kunna förstå skillnader i hur människor fungerar och ser på närhet i kärleksrelationer.
JensB
Ny medlem
 
Inlägg: 4
Anslöt: 2019-09-09

Deltagare sökes till uppsats om nära relationer!

Inläggav DIProgan » 2019-09-20 16:28:51

NPF'are dras ofta till andra NPF'are med eller utan fastställd diagnos så det finns definitivt ett väsentligt mörkertal.
DIProgan
 
Inlägg: 4444
Anslöt: 2008-10-14

Deltagare sökes till uppsats om nära relationer!

Inläggav Snäckan » 2019-09-24 16:38:57

Jag har högfungerande autism och min sambo är definitivt neurotypisk. Vi har varit ett par i 18 år och det har fungerat bra. Vi kanske tillhör undantagen?
Snäckan
Ny medlem
 
Inlägg: 6
Anslöt: 2018-12-18

Deltagare sökes till uppsats om nära relationer!

Inläggav JensB » 2019-09-27 14:10:32

@snäckan. Jag tror inte att par med en icke- neurotypisk och en neurotypisk individ har dåliga förutsättningar att fungera bra som par. Däremot tror jag att den ickespråkliga kommunikationen hos sådana par ser annorlunda ut. Det är därför vi forskar på detta. Vi är nyfikna på hur den ickespråkliga kommunikationen påverkas när en av parterna har svårigheter inom området och hur dessa par utvecklar och upprätthåller närhet och ömsesidighet.
JensB
Ny medlem
 
Inlägg: 4
Anslöt: 2019-09-09

Deltagare sökes till uppsats om nära relationer!

Inläggav kiddie » 2019-10-03 15:02:57

Jaha, och i vilket ämne?

(Som om det skulle finnas mer än ett som tillåter ett så klent ämne på E-nivå...)

För att kunna dra några slutsatser alls lär ni behöva fler intervjuoffer än ni kommer hitta. Som det sagts innan, ofta är det inte en person med aspergers och en NT. Den andra kan ha drag av något som inte räcker till diagnos, vill inte ha diagnos, har en annan NPF-diagnos osv...
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Deltagare sökes till uppsats om nära relationer!

Inläggav JensB » 2019-10-04 14:43:47

@kiddie, Vi som gör studien läser psykologprogrammet på Umeå Universitet.

Vårt mål är inte att dra slutsatser eller att uttala oss om hur dessa relationer är för alla individer som ingår i en sådan typ av relation. Vi är intresserade av att se om det finns liknande erfarenheter och teman hos personerna vi intervjuar. Vår förhoppning är att den informationen ska vara värdefull för våra läsare och att den ska kunna underlätta framtida forskning inom ämnet.

Det är därför vi har valt att intervjua personer istället för att t.ex. göra en enkätstudie. För att försöka förstå hur olika typer kärleksrelationer kan se ut, inte uttala oss om hur dem ser.

Bra poäng! Som någon påpekade tidigare i tråden är svårt att med säkerhet veta att ena personen är icke neurotypisk och den andra är neurotypisk. Vi ger alla deltagare möjlighet att berätta om sin bakgrund och sin eventuella diagnos och vi kommer redovisa detta i vårt resultat.

mvh
Jens
JensB
Ny medlem
 
Inlägg: 4
Anslöt: 2019-09-09

Återgå till Att leva som AspergareLogga in