Deja vu ?

Om livet i relation till sig själv och samhällets förväntningar.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Deja vu ?

Inläggav Jossie94 » 2019-09-07 2:36:53

Jag håller på att se en serie som tydligen kom ut nu 2019 som heter The dark crystal age of resistence. Det finns också en film som är originalet och serien är en prequel av filmen. Mitt problem är att jag minns jätte mycket av serien, att jag sett den förut och jag tror att den funnits tidigare på Netflix eller liknande. Tror jag såg den 2013-14 eller något sådant. Men jag minns ingenting om filmen.

Hur kommer det sig att jag minns saker från serien om den kom ut 2019? Och jag minns inte att jag har sett filmen som kom ut på 1982. Tex vissa karaktärer i serien minns jag mycket medan de verkar som att dem inte ens finns i orginalet. Självklart kan jag blanda ihop saker men jag måste ju ha sett serien tidigare för hur ska jag annars ha sett något som inte har funnits innan?


Tycker detta är så sjukt jobbigt för att jag vet att jag har sett serien innan men har inget minne av att jag har sett filmen.
Jossie94
 
Inlägg: 111
Anslöt: 2019-06-25

Deja vu ?

Inläggav RapeRegs » 2019-09-07 11:00:43

Jossie94 skrev:Tex vissa karaktärer i serien minns jag mycket medan de verkar som att dem inte ens finns i orginalet. Självklart kan jag blanda ihop saker men jag måste ju ha sett serien tidigare för hur ska jag annars ha sett något som inte har funnits innan?


Jag tror du har råkat se delar eller hela filmen någon gång under din barndom.

Vissa karaktärer finns faktiskt med i originalet, direkt eller indirekt. Man har också härmat många klassiska scener. Det här är t.ex. en scen från 1982 där Skeksis njuter av en festmåltid. Det finns med ett par snarlika scener i den nya serien och visst känner man igen flera av karaktärerna, t.ex. Aughra och scientist.

Det är roligt att se hur dockorna har utvecklats, notera hur podlingarna är mindre avancerade i scenen från 1982.Tycker detta är så sjukt jobbigt för att jag vet att jag har sett serien innan men har inget minne av att jag har sett filmen.


Alla barn borde få se filmen. Och den nya serien är episk :-)Happy
RapeRegs
 
Inlägg: 673
Anslöt: 2015-06-19

Deja vu ?

Inläggav Jossie94 » 2019-09-07 21:49:22

Men jag hittar ingenting om Lore alltså han stenroboten eller hup som finns i serien i filmen. Det andra känns väldigt likt men jag kommer tydligast ihåg Lore och hup när jag väl såg dem i serien. Det är som att jag visste att hon seladon skulle bli ond i serien redan innan jag sett det. Jag såg ingenting om det i filmen men jag kollade bara efter vissa specifika saker lite snabbt. Hur kan jag komma ihåg saker som inte finns med i filmen men i serien?
Jossie94
 
Inlägg: 111
Anslöt: 2019-06-25

Deja vu ?

Inläggav RapeRegs » 2019-09-08 19:27:28

Jossie94 skrev:Det är som att jag visste att hon seladon skulle bli ond i serien redan innan jag sett det. Jag såg ingenting om det i filmen men jag kollade bara efter vissa specifika saker lite snabbt. Hur kan jag komma ihåg saker som inte finns med i filmen men i serien?


Om du har några osedda avsnitt kvar kan du testa att göra en lista med 10 förutsägelser och se om hur många du får rätt. Att just Seladon skulle bli ond bygger på en Macbeth-referens och är kanske inte så svårt att gissa eftersom var och varannan fantasyplot bygger på Shakespeare/LOTR.

Du kan iallafall känna dig lugn, det pågår inget onaturligt. Faktum är att de allra flesta människor någon gång upplever deja-vu på det sätt du beskriver. Det verkar främst handla om att man i samma sekund man ser/hör något får känslan av att man känner igen det. Alltså "känner du igen det" först när du ser det. Därför kommer det inte fungera för dig att notera ned saker på förhand innan du ser ett avsnitt.

Så här svarar en hjärnforskare om saken:

Är det farligt med déjà vu-upplevelser?


Nej, själva upplevelsen är inte farlig men den kan givetvis kännas märklig. Det är bara ett bifenomen av hjärnans aktivitet.

Exakt hur deja-vu upplevelser uppstår är inte känt, men däremot har man lyckats efterlikna effekten genom elektrisk stimulering av försökspersoners hjärnor.
RapeRegs
 
Inlägg: 673
Anslöt: 2015-06-19

Deja vu ?

Inläggav Jossie94 » 2019-09-10 1:15:39

Jag tror definitivt inte att det är farligt och det var inte det som var poängen med inlägget. Jag ville bara få svar om det kan vara så om jag blandat ihop allting eller om det faktiskt har varit så att serien har funnits tidigare. Det som gör mig säker på att jag har sett den tidigare för några år sedan är att jag minns att jag såg en serie som hade samma omslag och känner igen gubbarna, framförallt Loré och hup. Jag minns avsnittet när hon tjejen försöker lösa gåtan i grottan med stenarna och då få de i ordning så att Lore kan uppstå.


Jag kan absolut ha sett filmen men eftersom det jag kommer ihåg isf inte finns med i filmen från 1982 så känns det konstigt att jag minns saker som jag inte har sett tidigare för jag minns som sagt inte att jag har sett filmen isf vissa delar men det känns för mycket som jag tycker är bekant med vad jag kommer ihåg vilket gör att jag såklart undrar om vad jag egentligen såg då. För det känns som jag till och med kommer ihåg att det var typ en höst och då var den serien där och jag kollade på den tills typ ett visst avsnitt men jag minns att jag inte såg hela. Eller så såg jag hela men jag kommer ihåg att jag slutade kolla på serien. Jag är osäker för jag har blandat ihop saker innan men jag har ju något bekant med serien så något är det ju.. kan jag ha drömt detta men då känns det ju väldigt spå in i framtiden aktigt vilket jag tvivlar på, jag tror mer på att jag sett hela serien eller vissa avsnitt tidigare.
Jossie94
 
Inlägg: 111
Anslöt: 2019-06-25

Deja vu ?

Inläggav slackern » 2019-09-10 8:44:34

Jossie94 skrev:Jag kan absolut ha sett filmen men eftersom det jag kommer ihåg isf inte finns med i filmen från 1982 så känns det konstigt att jag minns saker som jag inte har sett tidigare för jag minns som sagt inte att jag har sett filmen isf vissa delar men det känns för mycket som jag tycker är bekant med vad jag kommer ihåg vilket gör att jag såklart undrar om vad jag egentligen såg då.


Du kan vara lugnt jag kommer inte heller ihåg alla filmer jag har sett som barn, rätt mycket utav mina minen från min barndom är rätt så röriga och oklara och sådant jag har fått återberättat utav föräldrar och andra släktingar.

Så möjligheten att du har sett filmen som barn eller tittat i en bilderbok som är baserad på filmen är rätt stor och att minnet utav det har försvunnit, för jag har svårt att tänka mig att du minns exakt alla barnfilmer du har sett och böcker baserade på dom eller tvärtom.
slackern
 
Inlägg: 33725
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Deja vu ?

Inläggav Jossie94 » 2019-09-10 15:48:06

Men är det någon här på asperger forum som vet om serien the dark crystal age of resistance fanns typ 2025 2024 eller något sådant? Jag menar, de som har asperger har ju väldigt bra egenskaper när det gäller att vara duktiga på något, tex han som skapade windows har/hade väl Asperger. Så spel eller filmer är ju något jag vet att många med asperger är duktiga på. Detta är absolut ingenting illa menat, utan enbart baserat på egna erfarenheter utav det jag vet om just asperger. Jag vill ju inte såra någon eller göra så att någon tar illa upp. Sedan undrar jag också om någon kan hjälpa mig finna lite saker.

Bland annat musiken i slutet utav serien Mimmi i avsnittet - Monstret i skåpet. Musiken som kommer när den rosa hatten (monstret) flyger upp i luften. Hittade lite namn men enligt SVT så finns den inte på Svt play längre och därför kan de inte kolla upp musiken. Kan vara så att musiken enbart är gjord för seriens skull. Så den kanske inte är utgiven officiellt.
Jossie94
 
Inlägg: 111
Anslöt: 2019-06-25

Deja vu ?

Inläggav Jossie94 » 2019-09-10 15:48:57

Jag menade såklart 2015 eller 2014, 2016. För några år sen alltså.
Jossie94
 
Inlägg: 111
Anslöt: 2019-06-25

Återgå till Att leva som AspergareLogga in