Déjà vu eller dålig tidsuppfattning?

Om livet i relation till sig själv och samhällets förväntningar.

 Moderatorer: atoms, Alien

Déjà vu eller dålig tidsuppfattning?

Inläggav ShakeItOut » 2020-06-02 15:23:58

Jossie94 skrev:Jag upplever inte alls dejavu nu fick jag bevis på att jag faktiskt kommer ihåg serier. Nu har skam kommit tillbAka till SVT play och jag vet att jag har sett den serien där förut. Så de där med deja vu är ju lite över drivet. Jag kommer ihåg saker och jag är faktiskt stolt över det. Jag har ju ett jäkligt bra minne, så de så!

Ingen tror att du inte har något minne och det där säger ingenting om deja vu. Skam var väldigt populärt&omtalat när det kom och det går lika snabbt att få fram info om när det sändes som det tar att få fram att du inte sett serier när de inte var inspelade.
ShakeItOut
 
Inlägg: 614
Anslöt: 2018-10-19

Déjà vu eller dålig tidsuppfattning?

Inläggav Jossie94 » 2020-06-02 16:04:07

Jag skrev sen att jag kan ha sätt dem den tidsperioden de var ute på SVT play men ni vet jag att jag har sett de flesta serier då jag dels kommer ihåg dem och för att en serie jag har sett tidigare på SVT play finns nu igen och den serien fanns där typ 2015. Jag fotade till och med en bild som fanns på fb där de stod att den var återigen tillbaks på SVT play , alltså har de fått in rättigheterna igen. Folk tror ju på spöken men det känns ju mer rimligare att jag har sett en populär serie än att spöken finns för de har man inte kunnat bevisa.
Jossie94
 
Inlägg: 1449
Anslöt: 2019-06-25

Déjà vu eller dålig tidsuppfattning?

Inläggav ShakeItOut » 2020-06-02 17:21:45

Ingen tvivlade heller på att en serie var åter på play (för serier kommer åter ibland) utan fortfarande är det faktum att du inte kunnat se serier före de var producerade... Som du hävdade trots x antal bevis med t.om info från producenten. Jag förstår fortfarande inte vad du inte förstår och varför du inte tror på konkreta bevis. Jag har själv sett Skam för flera år sedan och vet att den serien varit borta från svtplay. Har inte sett någon bild från dig vad jag vet men det spelar ingen roll då det folk är frågande till är om du sett serier som faktiskt inte fanns när du hävdar att du sett dom.
ShakeItOut
 
Inlägg: 614
Anslöt: 2018-10-19

Déjà vu eller dålig tidsuppfattning?

Inläggav Kahlokatt » 2020-06-02 19:33:34

Jossie, har du läst om "Mandelaeffekten"? Det är ett välkänt fenomen att man kan vara övertygad om att man minns något som bevisligen inte har hänt. Hjärnan är inte alltid logisk och minnet är förrädiskt.
Jag har t.ex. varit helt övertygad om att influensan som gick 1993 kallades Panamainfluensan, men nu vet jag att det var helt fel; den hette Beijinginfluensan!
Kahlokatt
 
Inlägg: 21306
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Déjà vu eller dålig tidsuppfattning?

Inläggav Kidzi » 2020-06-02 20:15:05

Kahlokatt skrev:Jossie, har du läst om "Mandelaeffekten"? Det är ett välkänt fenomen att man kan vara övertygad om att man minns något som bevisligen inte har hänt. Hjärnan är inte alltid logisk och minnet är förrädiskt.
Jag har t.ex. varit helt övertygad om att influensan som gick 1993 kallades Panamainfluensan, men nu vet jag att det var helt fel; den hette Beijinginfluensan!


Har flera sådana saker. Känns helt konstigt att det inte är som man minns, särskilt i sådana fall som något upprepades ofta så att det borde vara omöjligt att minnas fel.

Vad gäller den effekt som gör att många minns samma känns som det är en mental autocorrect. Att det ändras till det mer vanliga eller mer logiska. Men jag vet inte vad man ska skylla på för privata saker som bara en person minns. Det måste ju komma någonstans ifrån. Ofta känns det inte som samma autocorrect men ibland kan det vara associationer. Jag har en jacka jag alltid trott varit lila. Kollade och så är den svart. Men den har en lila detalj så kanske är därför. Men konstigt att ha sett fel i flera år på en färg.

Jag har väldigt många privata mandelaeffekter. Men det kanske beror på att jag har många minnen överlag. Verkar som jag minns mer än de flesta.

Tycker det är lika spooky att man kan minnas så fel som att det skulle finnas olika tidslinjer. Man kan ofta inte ändra minnet även om man blir överbevisad.
Kidzi
 
Inlägg: 4222
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Déjà vu eller dålig tidsuppfattning?

Inläggav Jossie94 » 2020-06-02 20:38:27

Jag skrev ju nyss att jag måste ha sett serien när den gick och inte då som jag skrev först. Detta har jag kommit fram till då jag har dålig tidsuppfattning
Jossie94
 
Inlägg: 1449
Anslöt: 2019-06-25

Déjà vu eller dålig tidsuppfattning?

Inläggav Kidzi » 2020-06-02 20:59:14

Tycker det kan vara lätt att minnas vad som skett men inte när. Har också dålig tidsuppfattning.

Troligen därför jag inte förstått mer att tidslinjerna ändrats. :D
Kidzi
 
Inlägg: 4222
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Déjà vu eller dålig tidsuppfattning?

Inläggav Jossie94 » 2020-06-02 21:23:25

Därför jag trodde de va tidigare än 2019 är för att jag har inget minne av att jag såg den serien jag syftar på då men jag kanske såg den då. Och det är ju lite läskigt att man minns något så himla tydligt. Jag fattar ju om man har drömt något men ibland kan jag tro att det jag drömt vara sant för att jag blir osäker om de är en dröm eller om det faktiskt har hänt, alltså då menar jag något rimligt i en dröm som faktiskt kan hända. annars är de ju jätte konstiga drömmar
Jossie94
 
Inlägg: 1449
Anslöt: 2019-06-25

Déjà vu eller dålig tidsuppfattning?

Inläggav Jossie94 » 2021-08-26 1:32:56

Tex detta avsnitt har jag sett tidigare trots att de står att de visades nu den 17 juni.
https://www.svtplay.se/video/31543538/k ... id=jLZm9x3

Hur kan jag då ha sett den tidigare på svt play? Logiskt är ju att den är återkommande eller har vistas förut och sen köpt in serien igen. Nu har jag också fotat serier på svt play och dess datum för att om några år kolla om de finns kvar på svt play. Även en annan serie har jag sett flera gånger och nu las den ut igen, förmodligen för att jag önskade om att se den igen, det var väl enkelt eftersom den hade funnits på svt play innan.

Dock så var det inte den säsongen jag kom ihåg utan det var säsong 2 jag kom ihåg och den minns jag var på svt play någon vinter då det även är vinter i serien. Den första säsongen är ju sommar så då är det klart att den kom ut på sommaren.

Och i en annan serie så kände jag igen en person som kallades för boggan, men jag kände ju inte igen honom pga namnet, utan jag kände ju igen personen från en annan händelse i serien, där han hette charlie eller bara var en kompis. Så hur skulle jag veta att det var samma person? Jag visste ju bara om honom som charlie eller brorsans kompis i serien, inte som boggan. Så jag kom ju ihåg honom. Bara ett exempel på att jag minns personer sen kan det ju absolut vara att jag inte minns namnen.

Kanske onödig info men ville bara klargöra att jag visst kommer ihåg saker jag sett innan.
Jossie94
 
Inlägg: 1449
Anslöt: 2019-06-25

Déjà vu eller dålig tidsuppfattning?

Inläggav Kidzi » 2021-08-26 3:19:44

Kollar man på många serier är det inte konstigt att man blandar ihop dem. De har samma skådisar. IBland samma handling. Ibland samma repliker.

Att göra serier handlar om att kopiera och tjäna pengar snabbt.
Kidzi
 
Inlägg: 4222
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Déjà vu eller dålig tidsuppfattning?

Inläggav Jossie94 » 2021-08-26 23:58:08

Jag sa ju precis att jag har sett just detta avsnittet innan och det står 17 juni för att den har kommit till svt igen, den har funnits på svt play förut. Dvs att de harvisningsrättigheter som de har avtal på och sen tar de bort serier och förnyar avtalen. Därför läggs serierna upp på nytt och då står det ju att det är nytt eller att de kommer nya avsnitt, men de är inte nya eftersom de har funnits på svt play tidigare. Så även om det står datum osv så är det många avsnitt som jag har sett tidigare pga det jag sa. Och absolut är det likadana avsnitt ibland men dessa avsnitt som detta jag länkade, är ett sådant jag vet att jag har sett fler en en gång och då såg jag det inte nyligen utan tidigare men tyvärr vet jag inte exakt när det var.

Jag minns en låt som jag vet att jag lyssnade på men kom inte på när, jag trodde de var mycket längre tid än det var, det visade sig att låten lyssnade jag på i januari eller februari någon gång, medan jag trodde det hade gått längre tid. Så jag fick skrolla i historiken och då hittade jag ju exakt när jag lyssnade på låten. Jag letade efter låten nämligen och kom bara på att jag hade lyssnat på den förut men hade glömt bort artisten och sånt. Detta är ett exempel på att jag tror det har med min tiduppfattning att göra plus man har ju sett så mycket serier så det är klart man kan blanda ihop osv, men det är mycket detaljer jag minns och då är jag 100 procent säker på att jag har sett dessa saker, för dessa detaljer är ju väldigt speiella då. Tex så kan jag förstå att det kan bli dejavu upplevelser men alltså många kände ju igen decpasito när den kom ut, som om de hade hört den förut.
Jossie94
 
Inlägg: 1449
Anslöt: 2019-06-25

Déjà vu eller dålig tidsuppfattning?

Inläggav Kidzi » 2021-08-27 23:41:31

Kanske bra att testa för epilepsi.
Kidzi
 
Inlägg: 4222
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Déjà vu eller dålig tidsuppfattning?

Inläggav Riksamiralen » 2021-08-28 0:28:11

Brukade få déjà vu när man var yngre mycket oftare än nuförtiden, tror det har att göra med hur ofta likadana situationer uppstår, som när man går i skolan eller arbetar och dagarna ser ungefär likadana ut, och man tar fel att exakt samma saker har hänt innan.

Men jag fick faktiskt en déjà vu förra veckan när jag var i väntrummet hos tandläkaren och en gammal lärare från grundskolan dyker upp, tänkte med en gång att jag har suttit här förut och väntat i precis samma stol hos tandläkaren och exakt samma lärare har dykt upp samtidigt som mig och hängt upp jackan på precis samma ställe, allting avbröts dock när jag satt där i chock och funderade över upplevelsen och inte ens hälsade, måste läraren tyckt varit konstigt.

Men annars väldigt sällan numera.
Riksamiralen
 
Inlägg: 700
Anslöt: 2021-06-14

Déjà vu eller dålig tidsuppfattning?

Inläggav Jossie94 » 2021-08-30 13:36:05

Tydligen får man inte komma ihåg saker för då har man epilepsi tydligen :roll: :shock: :?
Jossie94
 
Inlägg: 1449
Anslöt: 2019-06-25

Déjà vu eller dålig tidsuppfattning?

Inläggav Kidzi » 2021-08-30 13:44:17

Det är ingen kritik men ep kan göra två saker. Att göra att man tror att man upplevt samt förflytta händelsen i tiden så att man tror att den hänt förr.

Min BFF har EP och hon vore inte samma utan, hon är cool.
Kidzi
 
Inlägg: 4222
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Déjà vu eller dålig tidsuppfattning?

Inläggav Jossie94 » 2021-08-30 13:53:46

Jo jag läste att man kunde få syn och hörsel upplevelser men jag har inte epilepsi, har inte haft något anfall vad jag vet, och jag vet en tjej som har epilepsi men då fick hon så att man märkte det. Hon svimmade pga att det var olika ljuseffekter tex, därför är det många som varnar för det på tvn att vissa ljus kan göra så man får epilepsi. På vår tv så står det så.
Jossie94
 
Inlägg: 1449
Anslöt: 2019-06-25

Déjà vu eller dålig tidsuppfattning?

Inläggav Kidzi » 2021-08-30 13:58:42

Jossie94 skrev:Jo jag läste att man kunde få syn och hörsel upplevelser men jag har inte epilepsi, har inte haft något anfall vad jag vet, och jag vet en tjej som har epilepsi men då fick hon så att man märkte det. Hon svimmade pga att det var olika ljuseffekter tex, därför är det många som varnar för det på tvn att vissa ljus kan göra så man får epilepsi. På vår tv så står det så.


Min kompis fick inte ens anfall när de blinkade lampor mot henne men det registrerades på EEG. Hon har inte sådana upplevelser som du men hon kan känna på sig saker. Sedan har hon absenser också om hon är stressad. Hon har inte grand mal.
Kidzi
 
Inlägg: 4222
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Déjà vu eller dålig tidsuppfattning?

Inläggav Jossie94 » 2021-08-30 14:50:36

Jag har inte epilepsi. Jag får bara att jag kommer ihåg saker och man har ju inte automatiskt epilepsi bara för det. Jag får att jag har sett saker fler än en gång men jag tror faktiskt jag har sett dessa sakerna bara det att jag minns inte exakt datum osv. För när det blir såhär, så är det som om jag ser detta för andra gången och sen minns jag ju a juste såhär var det, ju mer jag tänker efter och kollar. Alltså vissa är jag ju osäker på pga att det är väldigt liknande avsnitt , men vissa är det 99 procent att jag kommer ihåg. Minns ju såklart inte allt, bara vissa sekvenser och typ sånt.
Jossie94
 
Inlägg: 1449
Anslöt: 2019-06-25

Déjà vu eller dålig tidsuppfattning?

Inläggav Jossie94 » 2021-08-30 14:57:13

När det också blir glapp tex om en serie är från 2013 och sen så kommer den tillbaks till en plattform såsom svt play eller netflix 2020 så är det ju 7 år emellan så inte så konstigt då att man blir lite nojig då om man minns serien eller inte, för man har ju under glappet glömt bort serien lite. Man har ju sett så himla mycket så absolut kan man blanda ihop saker också, men vissa serier eller filmer är väldigt fräscha så de kommer man ju ihåg och man kommer ihåg vissa specifika saker - iallafall jag, jag kommer tex ihåg några handlingar från serien/filmen men sen är jag väldigt dålig på just datum så jag skiter ju lite i det då. Man kan ju inte komma ihåg allting helatiden.
Jossie94
 
Inlägg: 1449
Anslöt: 2019-06-25

Déjà vu eller dålig tidsuppfattning?

Inläggav Kidzi » 2021-08-30 17:32:52

Det drabbar ju dig ganska ofta. Och du vill ju inte tro på ESP.

Jag vet att när jag tog vissa substanser så flyttades mitt minne ibland. Jag kunde vakna upp ur en dröm och jag var helt övertygad om att jag hade den natten innan. Innan jag insett jag haft den i nättras. Det var bara hjärnan som trodde det hänt tidigare.
Kidzi
 
Inlägg: 4222
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Déjà vu eller dålig tidsuppfattning?

Inläggav Jossie94 » 2021-08-30 18:20:47

men jag säger ju att jag kommer ihåg dessa saker så tror inte det är dejavu. absolut kan vissa saker ha varit det men mestadels är det saker som jag faktiskt minns. Jag tror du missförstår mig, för bara för det hänt ofta innebär det inte att det per automatik är dejau, det jag tror är att jag minns sakerna men eftersom de varit ett glapp på några år har jag glömt bort serien filmerna och sett massa saker under tiden, så inte konstigt då att man blandar ihop saker osv. Så kortfattat jag minns dessa saker jag nämnt men pga glappet så blir jag osäker på om jag har sett det plus att många skådepelare hoppar runt i olika serier så någon som varit med i den ena serien är med i flera liknande serier. tex jag såg nyss en serie som jag kände igen en utav skådepelarna och det visade sig vara antingen brorsan eller samma skådespelare till en annan serie som heter Eagles. Förmodligen var det brorsan till han som är med i eagles för det heter samma efternamn plus det var väldigt lika. Bara en sån grej kan jag komma ihåg som ett exempel, men nu har jag ju kommit ihåg mer än så. Det är för identiskt för att vara likt andra serier eller något, så det är nog samma serier jag minns.


Man frågar ju tex om man letar efter en serie så vet man ju litegrann om seriens handling och då kanske någon bara juste det kan vara den där serien. Det är väl det där litegranna om serierna jag minns. Tex att det var någon som ville veta om en film och pga hur personen beskrev filmen så visste jag exakt vilken det var. personen menade filmen the lovely bones.
Jossie94
 
Inlägg: 1449
Anslöt: 2019-06-25

Återgå till Att leva som AspergareLogga in