De kurdiska språken/dialekterna

Här diskuterar vi språkfrågor på ett brett plan.

 Moderatorer: Alien, atoms

De kurdiska språken/dialekterna

Inläggav Alien » 2014-05-02 18:48:54

kvicksilver skrev:
Alien skrev:Kurdiska skulle förstås vara en turkisk dialekt om det var besläktat med turkiskan. Men nu är det inte det utan snarare besläktat med persiskan. Om det ligger så nära persiskan att det kan ses som en persisk dialekt är en annan fråga. Om turkiska myndigheter kallar kurdiska för en turkisk dialekt, så har de helt enkelt fel. Om Iran kallar kurdiska för en persisk dialekt, så skulle de kanske ha rätt.


Du har också "helt enkelt fel" som baserar dialekttillhörighet på godtyckliga grunder (dock mindre än Turkiets). Min poäng är att detta är en akademisk, inte en politisk fråga (och att Turkiet är en väldigt bra representant för denna sorts postmodernistiska relativism).
post1154732.html#p1154732

Jag gjorde ett antagande om hur nära kurdiska var till persiska, inget påstående. Av ditt svar antar jag att kurdiska och persiska inte är så nära att de kan förstå varandra.

Kollade upp om kurdiska.
Till de nyiranska hör en lång rad nu levande språk som persiskan, det dominerande språket i Iran, och varianten tadzjikiska, som används i Tadzjikistan, och dari och kabuli, som används i Afghanistan.
---
Kurdiskan tillhör den nordvästra grenen av det nyiranska språkträdet och kan bland de övriga iranska språken närmast jämföras med pashto, som talas i Afghanistan. Kurdiskan är själv uppdelad i de två huvuddialekterna kurmandji, som talas i de norra och västra delar av Kurdistan, och sorani, som talas i hela södra och östra delen av Kurdistan.
---
I norra och västra Kurdistan där man talar kurmanji skrivs kurdiskan med latinska bokstäver. I de centrala, södra och östra delarna där man talar sorani används en modifierad form av arabisk skrift.
---
Den tidigast bevarade litteraturen på kurdiska är av diktare som skrev på kurdmandji med arabisk skrift under 1500-1600-talen. Senare tog sorani över som det ledande litteraturspråket och har utvecklats starkt, särskilt i de irakiska delarna av Kurdistan där sorani används som skolspråk sedan 1920-talet. I de turkiska delarna har kurdiska tryckalster varit förbjudna på grund av assilimationspolitik sedan Turkiets grundande 1923. Lagen upphörde 1991. Lagen om förbud mot kurdisk tv och radio i Turkiet upphörde 2001, men gällde i praktiken fram till 2004. Att undervisa i kurdiska i Turkiet är fortfarande förbjudet idag.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kurdiska

Kurdiska är alltså tydligen ett eget språk. Inom kurdiskan finns alltså två huvuddialekter (jag antar att de förstår varandra men vet inte hur nära de dialekterna är). Inom varje huvuddialekt finns det sedan underdialekter.

När det gäller tolkning så skiljer man alltså på kurmandji och sorani.
Söker du något av följande språk måste du välja följande alternativ:

kinesiska. Välj rikskinesiska eller kantonesiska.
kurmanji. Välj nordkurdiska.
serbokroatiska. Välj bosniska, kroatiska, serbiska.
sorani. Välj sydkurdiska.
http://www.kammarkollegiet.se/rattsavde ... serad-tolk

Kurdiska är officiellt språk i södra Kurdistan, det autonoma området i norra Irak.

Tidigare förnekade Turkiet att kurder öht fanns; de kallades för bergsturkar.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Återgå till Språket



Logga in