Concerta, Strattera, Metamina, Ritalin etc

Vårdfrågor, medicinska aspekter samt forskning- och vetenskapsämnen.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Concerta, Strattera, Metamina, Ritalin etc

Inläggav Ann » 2005-10-12 16:48:35

Finns det någon här som har både autismdiagnos av något slag och adhd och äter concerta? (pust, det blev en lång och konstig mening).

Det är många som säger att man kan bli "mer autistisk" vad nu det innebär av att äta medicin som dämpar adhdsymtomen och jag undrar hur vanligt det är. Om det finns någon som upplevt det här så undrar jag på vilket sätt som ni blivit förändrade.
Ann
 
Inlägg: 39
Anslöt: 2005-10-12
Ort: Västsverige

Re: Är det någon här som äter conserta eller liknande medici

Inläggav Kristofer » 2005-11-05 19:41:21

Ann skrev:Finns det någon här som har både autismdiagnos av något slag och adhd och äter conserta? (pust, det blev en lång och konstig mening).


Jag stämmer precis in på det.

Det är många som säger att man kan bli "mer autistisk" vad nu det innebär av att äta medicin som dämpar adhdsymtomen och jag undrar hur vanligt det är. Om det finns någon som upplevt det här så undrar jag på vilket sätt som ni blivit förändrade.


Jag har nyligen börjar medicinera med concerta. Är inne på första veckan nu. Eftersom ingångsdosen, från vliken man gradvis ökar dosen till ett optimalt läge, är så pass låg har jag ännu inte märkt av några effekter av medicinen. Förutom att jag de två första dagarna kände en viss yrsel samt ett litet illamående. Nu i veckan ska jag träffa en sjuksköterska för kontroll resp. korrigering av dos. Man får gå på regelbundna kontroller då man medicinerar med dessa mediciner.

Så jag skulle kunna hålla dig uppdaterad om du vill?
Senast redigerad av Kristofer 2011-05-04 10:24:44, redigerad totalt 1 gång.
Kristofer
Inaktiv
 
Inlägg: 7529
Anslöt: 2005-11-05

Inläggav Ann » 2005-11-05 20:12:39

Jag vill väldigt gärna att du berättar om hur du upplever eventuella förändringar av medicinen, Kristofer.

Flera människor har sagt till mig att det autistiska brukar bli mer framträdande när man medicinerar mot adhd. Brukar aldrig få någon närmare förklaring till påståendet så det är svårt att veta hur det hänger ihop.

Jag äter Conserta sen en tid tillbaka och är uppe i 54 mg och det är inte förens nu jag märker någon skillnad överhuvud taget. Hyperaktiviteten har helt klart avtagit och även mitt humör är väsentligt mycket bättre, men samtidigt så känner jag nog mer än vanligt att "alla andra" stör mig. Jag har blivit än mer ljudkänslig än jag var förut och det är jobbigt för redan innan så hörde jag alla ljud. Jag har även fått svårare att avbryta det jag håller på med.

Jag har inte fått några biverkningar alls, eller jo föresten det har jag, hungern är mindre så jag glömmer att äta och torr i munnen är jag. Fast blir inte biverkningarna värre än så är det helt klart värt att medicinera tycker jag.

Ser fram emot uppdatering. :)
Senast redigerad av Ann 2011-05-04 10:24:44, redigerad totalt 1 gång.
Ann
 
Inlägg: 39
Anslöt: 2005-10-12
Ort: Västsverige

Inläggav Kristofer » 2005-11-05 21:38:30

Jag tar nu, som första dos, 18 mg.

Muntorrheten har jag också märkt av. Har du något bra tips på hur man lindrar den?
Kristofer
Inaktiv
 
Inlägg: 7529
Anslöt: 2005-11-05

Inläggav Ann » 2005-11-05 22:35:39

Det finns sugtabletter och tuggummi på apoteket som ska motverka muntorrhet. Jag tycker att de fungerar halvbra.

Ibland tuggar jag på ett vanligt tuggummi om jag känner mig torr i munnen och så dricker jag rätt så mycket vatten.
Ann
 
Inlägg: 39
Anslöt: 2005-10-12
Ort: Västsverige

Inläggav zynt » 2005-11-07 5:30:11

Ann skrev:Finns det någon här som har både autismdiagnos av något slag och adhd och äter conserta? (pust, det blev en lång och konstig mening).


Lång och konstig mening? Nu får du ge dig människa. Det är du som är konstig. Vad är det för slags fjäska och ursäktande?!

Torr i munnen kan ju beroende på hur mkt det är vara illa, ge kariesuppkomst. Måste finnas alternativ än att äta sån skitmedicin.
Dricka en massa vatten för mkt bara sliter på njurar. Vattnet kommer ju inte direkt via nån simpel rening till urinblåsan utan går genom blod och njurar först.

Ett recept på att lugna ner sig för stirriga personer: Gör ett rejält styrketräningspass. Gör susen. Eller ta en hederlig skogspromenad.
Senast redigerad av zynt 2011-05-04 10:24:44, redigerad totalt 1 gång.
zynt
 
Inlägg: 74
Anslöt: 2005-10-17

Inläggav Fröken Vilse » 2005-12-10 4:07:51

ZYNT:
Ibland behövs faktiskt dessa "skitmediciner". Själv medicinerar jag med Metamina för att uppnå en jämn vakenhetsgrad i hjärnan. Men i ärlighetens namn så har jag också använt ordet skitmedicin om detta preparat. För kort halveringstid, glömmer jag bort att fylla på så kan jag somna vart som helst.

Modiodal däckar jag av...

Men Metamina hjälper mig ganska bra. Testade Concerta för ett år sedan och det gör jag inte omfördet höll på att kosta mig livet.

Är det ngt jag kallar skitmedicin så får det väl bli lavemang eller stolpiller.

Fröken Vilse i Humortagen
(Torrt som fnöske)
Senast redigerad av Fröken Vilse 2011-05-04 10:24:44, redigerad totalt 1 gång.
Fröken Vilse
 
Inlägg: 68
Anslöt: 2005-10-12
Ort: Hammarö Kommun Värmland

Inläggav Nettus » 2005-12-10 12:29:51

Fröken Vilse skrev:Modiodal däckar jag av...


Jag har Modiodal, hur blev du däckad av den?
Senast redigerad av Nettus 2011-05-04 10:24:44, redigerad totalt 1 gång.
Nettus
 
Inlägg: 155
Anslöt: 2005-11-05
Ort: Jönköping

Inläggav Fröken Vilse » 2005-12-18 8:55:22

Nettus!

Varning för lååångt meddelande. Hoppas du når slutet och får ut ngt av det. Inte sovit på två nätter så det blir en massa ord för att svara på ngt kort.

Berätta gärna om din erfarenhet av Modiodal och varför du tar den, om du vill förstås. Här eller ett pm, el kanske mail.

Tag sats - inlägget är som et helt band med lexicon i volym och massa.

Trött Vilse
[tappat bort Fröken]Nettus skrev:
Fröken Vilse skrev:Modiodal däckar jag av...


Jag har Modiodal, hur blev du däckad av den?


Hej Nettus

Det är över ett år sedan jag fick Modiodal för att kombinera med Metamina. Jag står på en relativt hög dos Metamina och för att inte utveckla ytterligare tolerans så skulle jag ta Modiodal som hjälp att hålla hjärnan på en jämn vakenhetsnivå. Räknade med att kunna sänka Metaminan en del också.

Har även en allvarlig störning när det gäller sömn- och vakenhetsreglering. Är alltid trött men aldrig sömnig. Vill inte hjärnan sova så hjälper inte sömntabletter, benzo blir jag pigg av men musklerna slappnar av lite. Det längsta jag har varit vaken var fem och ett halvt dygn, turligt nog så är jag inte predisponerad för psykoser vilket brukar inträda under ca tredje vakna dygnet. Men det är plågsamt och handikappande då jag inte kan köra bil och glömmer vad jag har i handen ungefär.

Störningen går även åt andra hållet, har hjärnan bestämt sig för att sova så somnar jag och det går inte att väcka mig. Somnar då även på CS. Det är otäckt att vakna efter en sådan sömnperiod och inte veta vilken dag det är, om drömmarna är verkliga händelser plus uttorkning plus diverse blåmärken då jag går i sömnen när jag behöver gå på toa. Kan vakna till lite vid dessa tillfällen men sovit vidare sittande på toa och trillat i golvet.

Hur som helst så kan man säga att jag väldigt långa dygn om man kan skoja om detta. Men jag kan även ha någon normal natt emellanåt men jag kan glömma att lägga mig också.

Detta låter ju vansinnigt, läste just igenom vad jag skrivit. Ber dig ta hänsyn till att jag varit vaken två nätter + dagarna nu medtanke på att ordförråd och ordval kan bli lite förvirrande.


Nå, till Modiodalen mitt uppe i detta:

Jag såg fram mot att testa då jag läst allt jag kommit över om detta "då nya" preparat. Det hjälper de flesta som har behov av det men det finns biverkningar som hör till ovanligheten. Man kan bli yr och sämre bilförare plus somna. Jag somnade gående och föll rakt in i ett element. Sen sov jag ett dygn tror jag om jag minns rätt.

Jag ringde till Apoteket för att rådgöra med den Apotekare som sköter min licens och han var förvånad men tillade att Modiodal var ett väldigt nytt läkemedel "men" - somna borde man ju inte kunna göra.

Dosen jag tog var inte hög en tablett morgon och en till lunch, men bara i ett par dagar. Fick för övrigt en massa andra biverkningar också.NU - ETT ÅR SENARE:

Jag vet att Modiodal kan släcka en elefant som en om man reagerar annorlunda på ämnet Modafinil. Men de flesta har stor hjälp av läkemedlet.

Jag hade sagt mig själv att inte äta dett ngt mer.


Dagsläge:

Pga försämrad sömnstörning, somnar sittande, stående och gående. Men - observera - inte när jag är pigg, vaken och alert. Sömnperioderna kommer nu två - fyra ggr per månad plus att jag har sömnparalyser väldigt ofta, vibrerar i sömnen, pratar i sömnen plus är uppe och går. Mardrömmar, var med om en rafikolycka i augusti där vi hade änglavakt. I vaket tillstånd känner jag inget när det gäller olyckan för jag dissocierade bort upplevelsen. Men på natten har jag skrikit i sömnen.

Vakenhetsperioderna råder väl jämt där emellan nästan. Sedan störningen blev handikappande för två och ett halvt år sedan så har jag i snitt sovit 15 timmar/natt, då inte supersömnen inkluderad.

Det lustiga nu när jag loggade in och såg ditt meddelande är att jag var så desperat av trötthet i torsdags när jag var hos min läkare att jag valde att testa Modiodal än en gång. En tablett om dagen (morgon) plus Metamina. Testar till imogon, måndag, återbesök då. Min läkare blev väldigt bekymrad när han fatade hr illa det var fast jag försökt förmedla detta länge.

Denna gång lade jag till blodtrycksmedicin, vilket jag sade till läkaren, och inte en biverkan annat än lite frossa på första tabletten i torsdags. Jag har också kunnat dra ner på Metamina en tredjedel hittills och inga rebounds. Tyvärr sömnlös som vanligt men det ska vi ta itu med på måndag. Han ville fundera och det ligger väl närmast till hands att en neurolog får kolla upp mig. Har även råkat ut för enstaka katatona anfall vid känslosinnesförnimmelse. Benen bara viker sig och jag faller ihop.

Så vi får se om man har Narkolepsi också, det skulle förklara en hel del.TILLÄGG:

För att undvika att missförstås av de som inte är insatta i CS och reglering av sömn/vakenhet så behöver min hjärna vara vaken för att kunna sova normalt.
Alltså om min hjärna får en jämn vakenhetsnivå under dagen så blir jag trött pårätt sätt och får en sömn av kvalitet. Så därför äter jag pigg-medicin trots att jag inte kan sova.Sömn och vakenhet är beroende på varandra.[/i]
Senast redigerad av Fröken Vilse 2011-05-04 10:24:44, redigerad totalt 1 gång.
Fröken Vilse
 
Inlägg: 68
Anslöt: 2005-10-12
Ort: Hammarö Kommun Värmland

AS ADHD strattera

Inläggav Mathias_rex » 2008-08-04 17:37:13

Hej!

Jag undrar om det är någon som har erfarenhet av Strattera?

Min läkare vill att jag nu i augusti eller början av september byter till Ritalina eller Concerta p.g.a. att jag har ADHD. Jag vill inte byta till någon av dessa mediciner och undrar i stället i fall det är någon som har erfarenhet av Strattera?
Senast redigerad av Mathias_rex 2011-05-04 14:54:23, redigerad totalt 1 gång.
Mathias_rex
Ny medlem
 
Inlägg: 1
Anslöt: 2006-04-20
Ort: Sundsvall

Inläggav Zombie » 2008-08-04 17:43:59

Det står nog om i en del trådar. När jag sökte på "Strattera" nyss i sökrutan i vänsterspalten fick jag 23 träffar, varav några särskilda medicintrådar.
Senast redigerad av Zombie 2011-05-04 14:54:23, redigerad totalt 1 gång.
Zombie
 
Inlägg: 18093
Anslöt: 2007-12-26

Inläggav alfapetsmamma » 2008-08-04 17:44:52

Jag skulle inte ta Strattera om jag hade möjlighet att ta CS. Stratteran funkar till viss del, men jag gillade inte vissa biverkningar (mest psykiska - mer deppig, ångestig, suicidtänk osv) så jag drog ner från maxdos till 40 mg om dagen.

Ställ hellre frågan på ADHDforum tror jag. Fast det kanske du redan gjort?
alfapetsmamma
 
Inlägg: 7383
Anslöt: 2008-05-03

Concerta, Strattera, Metamina, Ritalin etc

Inläggav Karl-Patrik » 2008-11-03 20:23:02

Nu är det så att man sätter in strattera till människor som har ADHD. >Men jag ställer denna fråga i detta forum för det är ju inte ovanligt med dubbel diagnoser. jag undrar vilken erfarenhet som finns av detta läkemedel. Fördelar och nackdelar. Vilken information fick du som användare av doktorn innan. Vilka risker finns detta?
Senast redigerad av Karl-Patrik 2011-05-04 16:32:34, redigerad totalt 1 gång.
Karl-Patrik
Ny medlem
 
Inlägg: 8
Anslöt: 2007-11-10

Re: Någon som tar strattera?

Inläggav oscar » 2008-11-05 0:11:39

Karl-Patrik skrev:Nu är det så att man sätter in stratter till människor som har ADHD. >Men jag ställer denna fråga i detta forum för det är ju inte ovanligt med dubbel diagnoser. jag undrar vilken erfarenhet som finns av detta läkemedel. Fördelar och nackdelar. Vilken information fick du som användare av doktorn innan. Vilka risker finns detta?


Tyvärr har jag inte informationen du efterfrågar, men jag ska ge ett tips. Personligen skulle jag inte vända mig till ett forum med en sådan fråga då jag sett att det finns en tendens till att personliga upplevelser som generaliseras. T.ex. "Jag hade en kompis som fick den och han blev helt knäpp, ta den inte för man blir tokig på stört!"

Antagligen kan du hitta mer användbar information genom att helt enkelt söka lite på internet. Lycka till! :)
Senast redigerad av oscar 2011-05-04 16:32:34, redigerad totalt 1 gång.
oscar
 
Inlägg: 157
Anslöt: 2008-10-25

Inläggav alfapetsmamma » 2008-11-05 0:21:35

Större chans att få mer svar på ADHD-forumet (som Pemer skapat förövrigt).

Jag tog det och trivdes inte så jättebra med det, för mycket biverkningar i jämförelse med vinsterna. Tog det för att jag inte har diagnos ännu och alltså inte kunde få CS.
Senast redigerad av alfapetsmamma 2011-05-04 16:32:34, redigerad totalt 1 gång.
alfapetsmamma
 
Inlägg: 7383
Anslöt: 2008-05-03

Re: Någon som tar strattera?

Inläggav Aspkvinna » 2008-11-05 0:36:48

oscar skrev:Personligen skulle jag inte vända mig till ett forum med en sådan fråga då jag sett att det finns en tendens till att personliga upplevelser som generaliseras. T.ex. "Jag hade en kompis som fick den och han blev helt knäpp, ta den inte för man blir tokig på stört!"


Vad grundar du den uppfattningen på för information? Har du läst på detta forum, för min uppfattning är det motsatta, här hittar du mycket direktinfo. :wink:
Senast redigerad av Aspkvinna 2011-05-04 16:32:34, redigerad totalt 1 gång.
Aspkvinna
 
Inlägg: 3512
Anslöt: 2008-04-24
Ort: Stockholm

Re: Någon som tar strattera?

Inläggav oscar » 2008-11-05 13:06:19

Aspkvinna skrev:
oscar skrev:Personligen skulle jag inte vända mig till ett forum med en sådan fråga då jag sett att det finns en tendens till att personliga upplevelser som generaliseras. T.ex. "Jag hade en kompis som fick den och han blev helt knäpp, ta den inte för man blir tokig på stört!"


Vad grundar du den uppfattningen på för information? Har du läst på detta forum, för min uppfattning är det motsatta, här hittar du mycket direktinfo. :wink:


Jag ska inte vara för definitiv på den punkten. Jag kan tänka mig att dom som håller till på detta forum hanterar det mycket sakligare. Sant. :)
oscar
 
Inlägg: 157
Anslöt: 2008-10-25

licensansökning?

Inläggav zeba » 2009-01-09 12:52:35

Jag kan tänka mig att man blir mer autistisk av medicin som ökar Noradrenalinpåverkan på nåt sätt. (ökad frisläpp, återupptagshämmare, mm).

Olika Isomerer i Metyfenidat/amfetamin mm påverkar olika delar av hjärnan och det är nog bara att testa och se vad som fungerar bäst för varje individ. Jag tror dock att concerta med 4 olika isomerer stimulerar fler delar av hjärnan och även har större effekt på noradrenalin jämfört med dopamin än av dextroamfetamin har. (tex metamin).

Modiodal påverkar noradrenalin och dopamin till viss del, men det stimulerar även bakre hypotalamus och histaminreceptorerna där. Stimulering av bakre hypotalamus leder till högre vakenhet, medan stimulering av främre hypotalamus sänker vakenheten, dvs framkallar sömnighet.

Jag Har problem med vakenhet, så jag tänkte be min läkare om att få modiodal istället för concerta. Hur är det med toleranshöjning på det. Får alla problem med det eller bara en del?

Vet nån om det är besvärligt att byta medicin från concerta/ritalin till metamin istället? Vad ska man (läkaren) skriva i dispensansökan?
Kan man skjuta iväg en vit lögn om att man får kramp av metylfenidat, eller fattar läkemedelsverket att man kan ha andra psykiska biverkningar av concerta som inte finns hos dextro amfetamin?
zeba
Ny medlem
 
Inlägg: 6
Anslöt: 2008-10-29

Re: licensansökning?

Inläggav Ensamflickan » 2009-01-09 14:24:48

zeba skrev:Jag kan tänka mig att man blir mer autistisk av medicin som ökar Noradrenalinpåverkan på nåt sätt. (ökad frisläpp, återupptagshämmare, mm).


Det stämmer enligt mina erfarenheter. Värst var det med Edronax, men även Seroquel - till min stora förvåning (den ökar inte dopaminet, men sänker serotoninet. Det ska vara en viss balans mellan de signalsubstanserna...) Även Strattera, tror jag, (men eftersom jag bara åt det i 2 dar pga biverkningarna får jag väl reservera mig där...) Concerta och Ritalin i betydligt mindre grad än ovannämda preparat - i mitt fall, alltså!

Jag blev helt innesluten i mig själv, och när det var som värst kunde jag inte ens prata, inte ens kommunicera med gester eller skriva... Helt innesluten i mig själv... Fy vad hemskt! Men då räckte det med en engångsdos Zyprexa, så var jag återställd på ca en timme...

zeba skrev:Olika Isomerer i Metyfenidat/amfetamin mm påverkar olika delar av hjärnan och det är nog bara att testa och se vad som fungerar bäst för varje individ. Jag tror dock att concerta med 4 olika isomerer stimulerar fler delar av hjärnan och även har större effekt på noradrenalin jämfört med dopamin än av dextroamfetamin har. (tex metamin).


Låt dig inte luras av de många isomererna... l-isomeren (både för metylfenidat och amfetamin) ger ca 10 % av effekten, men precis lika mycket biverkningar... Jag förstår inte varför de inte tar bort den vid tillverkningen, då det är fullt möjligt, och det endast är d-isomeren som är önskvärd...

zeba skrev:Vet nån om det är besvärligt att byta medicin från concerta/ritalin till metamin istället? Vad ska man (läkaren) skriva i dispensansökan?
Kan man skjuta iväg en vit lögn om att man får kramp av metylfenidat, eller fattar läkemedelsverket att man kan ha andra psykiska biverkningar av concerta som inte finns hos dextro amfetamin?


Det beror på vilken läkare du har... Min läkare sa i höstas att han skulle skicka in en licensansökan om Metamina åt mig, för jag tålde inte Concerta (fick såna fruktansvärda biverkningar, som inte gick över, utan blev värre ju längre jag åt det), och jag blev deprimerad, och alltför slö av av Ritalin. Han har fortfarande inte skickat in ansökan... Förra gången jag träffade honom gav han en svamlig förklaring till varför han inte gjort det, igår på telefon gav han en helt annan urlöjlig förklaring... (Alltför likt Ritalin... *suck* Som om inte Concerta och Ritalin är ännu mer lika... :-)064 )

Jag tror att ärlighet varar längst - om du nu inte är ute efter att missbruka, förstås... :wink: (Men det hänger ju på att du har en vettig läkare...)
Senast redigerad av Ensamflickan 2011-05-04 10:24:44, redigerad totalt 1 gång.
Ensamflickan
Inaktiv
 
Inlägg: 1491
Anslöt: 2007-03-16

Är det någon här som äter concerta eller liknande medicin

Inläggav körsbär » 2009-01-09 16:42:32

Hej Ensamflicka

Jag har ätit ritalin i ca en månad. Höjer dosen 5 mg varje vecka. Äter nu 10 mg kl 8.00 och 10 mg klockan 13.00- Du skriver att du blev slö av denna medicin. Vill du berätta mer- vid vilken dos, hur blev du och hur länge etc? Strax före jul blev jag muntorr, fick kort stubin och blev extremt ljudkänslig men det försvann på några dagar, tror jag. Det enda jag märker av nu är att jag sover några timmar längre. Inte odelat positivt. Jag är van att vakna halv 5-6 läsa morgontidningarna och ha god tid att vimsa omkring och förlägga saker på morgonen innan arbetet.

Körsbär- add+as äter också citalopram 20 mg varannan dag
körsbär
Ny medlem
 
Inlägg: 18
Anslöt: 2008-12-02

Inläggav docfrasse » 2009-01-09 20:26:37

Fröken Vilse skrev:Det är över ett år sedan jag fick Modiodal för att kombinera med Metamina. Jag står på en relativt hög dos Metamina ...


*nyfiken* Hur mycket Metamina tar du?
Senast redigerad av docfrasse 2011-05-04 10:24:44, redigerad totalt 1 gång.
docfrasse
 
Inlägg: 311
Anslöt: 2007-07-30

Inläggav MsTibbs » 2009-01-09 23:48:51

Jag har AS och ADHD och medicinerar med Concerta. Jag hade en depressionsperiod då Concerta sattes in, så det att folk kallade mig "mer autistisk" då tror jag snarare hade med depressionen att göra. Just nu har jag Concerta och även Lamictal stämningsstabiliserare. Tror kombinationen är bra, för när jag är depp ids jag inte ta mig för något. Jag äter även insomningstabletter ibland, men det har inte blivit försämring i sömnen efter Concerta, snarare är det så att jag är mer vaken på dagtid och så sparar jag därför all sömnighet till kvällen, så kontentan är om skillnad att jag sover bättre nu än före Concerta, nu för tiden somnar jag nämligen ibland inom en timme även UTAN insomningstablett, vilket var en omöjlighet innan då det tom flera timmar...

I början då jag fick Theralendroppar (mot ångesten) kände jag mig "mer autistisk", men detta har avtagit helt. Nu mår jag mycket bra med Theralen. Lamictal och Theralen är de två mediciner jag tveklöst sätter mest pris på.
Senast redigerad av MsTibbs 2011-05-04 10:24:44, redigerad totalt 1 gång.
MsTibbs
 
Inlägg: 22860
Anslöt: 2007-07-30
Ort: 127.0.0.1 Spindelnätet Karlstad i Värmland

Concerta

Inläggav Tingeling » 2009-01-10 1:15:56

Jag har ätit både Concerta, Ritalina och numera sedan flera år Metamina.

Jag tycker alla tre fungerar men Concertas halveringstid var väl snabb på mig. Den gick ur ca 12-13 på dagen och då är det ett annat problem som jag funnit tydligast vid metylfenitad...när medicinen går ur blir jag antingen så trött att jag nästan somnar eller också så blir symptomen etter värre. Jag började fylla på med Ritalina bara efter 2-3 månader. Jag åt max dos på både Concerta (först) och sean Ritalina (om jag förstått saken rätt). Övergick sedan till Metamina som jag tycker är mjukare i övergången och där symptomen inte blir så snabba/tvära när medicinen går ut. Man går heller inte lika högt upp i vakenhet vilket jag ibland upplevde som nästan drogat när man tar metamina. Ojämnhet i medicinering är ju det sista man är ute efter. Det är mer jämnheten man vill ha liksom.

Beträffande frågan om man blir mer autistisk. Ja det kan nog verka så eftersom ADHD:n döljer mycket av t.ex. en Asperger och den delen av mig blev mer framträdande. Men det var ju ändå jag minus ADHD-symptom. Jag tyckte det var skönt att inte vara så störd, ha mindre problem med ljud och ljus och känsel samt att jag kände mig klarare i huvudet och över tillvaron. Jag kunde ta mer avstånd från sådant som egentligen störde mig och det var en ljuvlig känsla.

Alla medicinerna har den verkan på mig men Concerta och Ritalin upplevde jag hade fler och värre biverkningar än Metamina samt gick ur snabbt när de väl gick ur. Liite jobbigt om man sitter på en buss t.ex......när man helst vill somna eller plötsligt börjar prata ohämmat med HELA bussen....;)

Jag tror ovanstående är YTTERST individuellt men just HUR snabbt Concerta kan gå ur på vissa tror jag man ska vara vaksam på.

Det är synd att inte fler läkare har bättre kunskap om medicinering. Concerta har ju sällan någon egentlig verkan innan 36-56 mg t.ex.Jag hade en nästan fördubblad dos och då väger jag 52 kg. Med Metamina medicinerar jag mellan 20- 40 mg/dag- Det varierar beroende på om jag jobbar eller ej. 5mg Metamina är ungefär samma verkan som 10mg Ritalina tycker jag.

Utan insomningstabletter skulle jag inte fungera. Liksom många med dessa diagnoser har jag haft sömnstörningar sedan barnsben.
Jag ser det som en förutsättning för att jag ska kunna arbeta.


Tingeling
Tingeling
 
Inlägg: 359
Anslöt: 2005-11-25

Inläggav Völva » 2009-01-12 17:27:32

Jag har Ritalin sedan oktober08, i början kände jag mig som en zombie, men efter att ha ätit i ca 2 mån och höjt doden fungerar jag idag mycket bra. Kan koncentrera mig, sover på nätterna :O ! Då jag fungerat i 180km i timman i hjärnan i 44 år är det inte konstigt att det blev zombieläge då medicinen kapar impulsivitetstopparna och får ner mig till en fungerande nivå. Skönt höra vad andra säger och inte bara kasta mig in i saker utan relevans. :)
Völva
Ny medlem
 
Inlägg: 7
Anslöt: 2008-10-25
Ort: I skuggan av Yggdrasil

Återgå till Aspergare och vårdenLogga in