Bloggtidning: Hjälpande händer (gode män)

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

Bloggtidning: Hjälpande händer (gode män)

Inläggav Redaktören » 2009-09-05 6:00:11

ASP bladet (Tidning från Socialpsykiatri, Alkohol- och Narkotika avdelningen, Karlstad Kommun) skriver om gode män och intervjuar överförmyndarsekreterare och personliga ombud:
Min sista fråga till Bengt var om det är så att svåra fall, personer med svår psykisk ohälsa blir kvar i kön, och de somatiskt sjuka kanske har lättare att få en God man? Och han svarade bestämt nej. Eftersom de fyra som får arvode varje månad är kompetenta, och tar hand om de svåraste fallen.
Däremot ser han ett större problem, och det är de unga människorna med en diagnos som Aspergers syndrom, eller Adhd. Den målgruppen är väldigt komplicerad, och han erkänner att kunskap om att hantera dessa människor är dålig och bör förbättras, och därav kan man se de som extra utsatta.

De personliga ombuden konstaterar detta:
Eva: Och det är de yngre som drabbas. Ju yngre klienter vi har, ju svårare är det att få en God man.
AG: Och de unga har svårare att be om hjälp när de konstaterar att de inte klarar det här. Det har mycket med självkänsla att göra. Och föreställningen av en God man som en förmyndare.
Lena: Och de unga kanske behöver en god man kanske bara ett eller några år, för att slippa kronofogden. Telefonlån och mobiltelefoner, och det enkla att hamna i skuld är ett samhällsproblem, och där borde man gå in lite hårdare och ha lite större krav, för annars är det lätt att hamna i en spiral som slutligen leder till kronofogden.

"Jag vill leva i ett samhälle där, om någon sträcker ut handen, så är det någon annan som fattar den."


Kategori: ASP BLADET
Publiceringsdatum: Fri, 4 Sep 2009 13:39:10 +0200

Läs mer ...
Redaktören
 
Inlägg: 571
Anslöt: 2009-04-13

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in