Blå zoner där människor uppnår hög ålder

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: atoms, Alien

Blå zoner där människor uppnår hög ålder

Inläggav Wine » 2013-02-25 12:12:00

Vetenskapsjournalisten Henrik Ennart har skrivit boken ”Åldrandets gåta” och har upptäckt att det finns en så kallad blå zon även i Sverige. Han medverkade i programmet "Efter tio" fredagen 22 februari 2013 och berättade om detta.

En blå zon avser ett geografiskt avgränsat område med exceptionellt hög andel hundraåringar. Platser där ovanligt många människor blir över hundra år är bl.a. den japanska ön Okinawa, den grekiska ön Ikaria samt Oligastra distriktet på Sardininen. Även i Sverige finns det en så kallad blå zon, i Småland, Kronobergs län.

Några faktorer verkar vara gemensamma för att människor uppnår en hög ålder. Olika forskare har undersökt de blå zonerna och alla forskare har kommit fram till samma slutsatser och det är att mat och motion är väldigt viktigt på lite olika sätt men att det också behövs ett socialt nätverk, en social delaktighet, att man är aktiv och att man sätter upp mål för dagen, att man har något att sträva mot, att man känner att det finns ett syfte, en mening med livet, att man har en tro.

Ca 31 minuter och 50 sekunder in i klippet från tv4 diskuteras bl.a. kosten och vad det betyder för hälsan att ha en tro, att känna hopp samt att känna att tillvaron är meningsfull:

http://www.tv4play.se/program/efter-tio ... id=2283657

Mer om detta här i två artiklar från SvD:

SvD - Här blir människor allra äldst
30 december 2012 kl 07:51 , uppdaterad: 13 januari 2013 kl 10:00

Ett område med exceptionellt stor andel hundraåringar har upptäckts i södra Småland och norra Skåne. Andelen 100-åringar är så hög att zonen, enligt boken Åldrandets gåta, slår sig in strax bakom världsberömda öar av hälsa som Okinawa och Sardiniens inland.

Den svenska blå zonen omfattar 16 kommuner och sträcker sig från Öland, in över mellersta Kalmar län och genom södra Kronobergs län för att sedan vika av söderut mot nordöstra Skåne. Zonen omfattar ungefär en trettiondel av Sveriges befolkning.

Hög medellivslängd är starkt förknippat med hög utbildningsnivå men Örjan Hemström påpekar att södra Kronoberg och norra Skåne skiljer ut sig genom att ha hög medellivslängd utan en påtagligt hög utbildningsnivå.

SvD - De gamlas by på de odödligas ö
13 januari 2013 kl 03:00 , uppdaterad: 15 januari 2013 kl 10:14

Vad kan vi lära om sunt åldrande av de som själva blivit äldst? SvD-journalisten Henrik Ennart – författare till boken ”Åldrandets gåta” – har tillsammans med fotografen Malin Hoelstad besökt Okinawa. Den japanska ön är en så kallad Blå zon där människor blir exceptionellt gamla.


Moderator: Ändrade rubriken från "Sverige har en blå zon där människor uppnår hög ålder", då tråden inte enbart handlar om Sverige.
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Sverige har en blå zon där människor uppnår hög ålder

Inläggav plåtmonster » 2013-02-25 12:50:29

Verkar som detta är det viktiga då:
* Mat
* Motion
* Socialt nätverk
* Social delaktighet
* Är aktiv
* Sätter upp mål för dagen
* Något att sträva mot
* Känner att det finns ett syfte
* Mening med livet
* Har en tro

Socialt nätverk och delaktighet känns ju lite lurigt på detta forum ;)

Skulle korta ner listan till:
* Bra mat (grönt, fisk, skaldjur, etc)
* Konstant fysisk aktivitet
* Social tillfredställelse
* Aktivera sig med mål och projekt
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Sverige har en blå zon där människor uppnår hög ålder

Inläggav Alien » 2014-10-24 3:29:35

Rätt livsstil kan få en att inte dö alltför tidigt och kanske också att leva pigg längre. Men enligt en annan artikel i SvD hänger mycket på genetiken, som man inte kan göra något åt.

SvD 2012 skrev:Grattis Sveriges äldsta människa Ruth Engström som fyller 110 år i morgon! Själv säger hon sig inte ha gjort något speciellt för att bli så gammal. Banbrytande forskning ger henne rätt. Träning och bra mat kan hjälpa dig förbi 80, men därefter krävs rätt gener – och tur.
---
En som vet mer än de flesta om varför vissa blir över 100 år gamla är Nir Barzilai som är professor vid Albert Einstein college of medicine i New York. Han har byggt upp en av världens största gendatabanker med uppgifter om 540 människor i åldern 95 till 112 år.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/for-a ... 520432.svd

Har man rätt gener behöver man inte alls leva hälsosamt för att bli långlivad. Känns orättvist.

Så hur är det? Äter 100-åringarna sina grönsaker och är extra noga med motionen?

– Nej, de gör inget speciellt. Ärligt talat, deras livsstil är ofta hemsk, säger Nir Barzilai när jag ringer upp.

– Det är ett ganska knubbigt gäng, mer än hälften tar inte ens promenader, hälften röker och många dricker för mycket alkohol.

Han berättar om en kvinna som hade rökt 40 cigaretter om dagen. I 90 år. Hon blev 109.

– Lägg till det att de stressar och jobbar för hårt. Och att de flesta har hemska matvanor och äter otroligt lite grönsaker.


Så det är bara att kolla runt i släkten, finns det många långlivade där så kanske du lever länge också.

– En hälsosam livsstil kan hjälpa dig förbi 80 år men aldrig över 100. För det krävs goda arvsanlag, och tur, säger Nir Barzilai.

Studier på svenska och danska tvillingar har visat att det genetiska arvet styr 25-30 procent av åldrandet. Men ju äldre man blir desto mindre roll spelar livsstilen.

Den ökade medellivslängden för alla kan förklaras av bättre sjukvård och livsstil. Men det som mest påverkar chansen till ett riktigt långt liv är att ha en eller flera friska gamlingar över 95 år i släkten.


Fast att vara långlivad tycker jag inte är något att sträva efter, om man inte har någon glädje av livet. Inte orkar något, el är dement och förvirrad.

Längst lever männen på Island (förväntad livslängd 81,2 år) (http://www.di.se/artiklar/2014/10/12/is ... ste-veckan)

Sedan kommer Schweiz (80,7 år), Australien (80,5 år), Israel, Singapore, Nya Zeeland, Italien. Männen i Japan (nr 8) och Sverige (nr 9) har samma förväntade livslängd (80,0 år).

När det gäller kvinnor finns inte ens Island med bland 10-i-topp. Skillnaden kan väl inte bero på genetiska orsaker då, och matvanorna borde vara samma. Kanske får kvinnor slita extra hårt på Island. Eller röker de mer än männen?

Kvinnorna lever längst i Japan (förväntad livslängd 87 år), sedan kommer Spanien, Schweiz och Singabore (alla tre 85,1 år). Därefter kommer Italien, Frankrike, Australien, Sydkorea, Luxemburg och Portugal. Sverige finns alltså inte heller med på tio-i-topp utan kommer först som nr 18 (83,6 år).

Det finns en sajt där man kan kolla upp hur många gånger man kan beräknas hinna träffa sina föräldrar innan de dör, beroende på deras ålder och var de bor: http://seeyourfolks.com/
Alien
Moderator
 
Inlägg: 45897
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Sverige har en blå zon där människor uppnår hög ålder

Inläggav Alien » 2014-10-24 3:40:47

Här kan man läsa ett kapitel ur den tidigare nämnda Åldrandets gåta av Henrik Ennart:

http://read.riidr.com/reader/aldrandets ... /#page/2/0
Alien
Moderator
 
Inlägg: 45897
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Re: Sverige har en blå zon där människor uppnår hög ålder

Inläggav barracuber » 2014-10-24 8:03:20

Enligt epigenetiken kan man visst göra något åt genetiken. Till och med i realtid.

http://sv.wikipedia.org/wiki/EpigenetikModerator atoms - fixade länken.
barracuber
 
Inlägg: 10992
Anslöt: 2007-02-11
Ort: Västsverige

Sverige har en blå zon där människor uppnår hög ålder

Inläggav notwoodstock » 2014-10-24 8:46:46

Jag försökte hitta statistik över dödsorsaker i Sverige nuförtiden. Och ...

http://www.dn.se/nyheter/sverige/statistiken-over-dodsfall-allt-samre/

edit:

Sverige (hittade inget bättre i farten) :

http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Art ... 14-8-5.pdf
notwoodstock
 
Inlägg: 3924
Anslöt: 2013-12-22
Ort: Stockholm

Sverige har en blå zon där människor uppnår hög ålder

Inläggav Miche » 2014-10-24 8:51:48

Syrran läste en intervju med någon som var en bra bit över 90 och när reportern frågade hur damen i fråga kunnat bli så gammal så svarade hon: Jag har inte slutat att göra saker.

Dvs fortsätt att göra allt du kan och ansträng dig om det är svårt, begär inte hjälp förrän det är omöjligt att göra. Om du kan stå upp när du sätter på dig skorna och kläderna så är det mycket bättre än att sitta ner (om du sitter ner idag, försök att stå upp istället, det ger en extra ansträngning som ger dig mer ork inför framtiden).

Ett tips jag läste på ett mjölkpaket som nog inte är så dumt, bli andfådd varje dag. Andfåddhet tyder på att du gett dig själv lite extra träning och hjälpt musklerna att jobba lite extra, varje gång detta händer så ökas förutsättningen för att de musklerna ska orka bättre nästa gång (och det är aldrig för sent att börja träna).

Ytterligare en viktig sak, använd hjärnan, utmana din hjärna med något som ger dig stimulans och som tvingar dig till lite extra tankemöda. Det är aldrig försent att börja med det heller.
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Sverige har en blå zon där människor uppnår hög ålder

Inläggav napoleon78 » 2014-10-24 10:11:27

Min Farmor :-)154 är 94 år. Hon är en av dessa aktiva äldre. Hon tar själv upp sina morötter och sin potatis varje höst, sköter sitt hushåll och lagar mat åt sig själv och sin dotter (min faster) varje kväll.

Hon har en katt som hon går ut och gå med, en hittekatt. Hon vet mer om politik än jag och är bättre på sudoku och korsord än jag, åtminstone har hon bättre koncentrationsförmåga. Och bättre minne.

Hon har alltid accepterat mig som jag är och hon vet allt om mig och även om mina snedsteg i livet. Helt ocensurerat. Hon vet att hon är gammal och har helt osentimentalt accepterat att hon en gång kommer att dö. Hennes största bekmmer är hennes dotter som på inget sätt kan acceptera människans dödlighet. Min Farmor, min förebild, en otrolig, ärlig andlig människa :-)154
napoleon78
 
Inlägg: 63
Anslöt: 2014-10-13

Sverige har en blå zon där människor uppnår hög ålder

Inläggav Alien » 2015-08-12 2:03:06

Ännu en artikel om de pigga åldringarna på Okinawa. Kanske inget nytt, mera en repetition om hur man ska leva för att både lägga år till livet och liv till åren:

DN skrev:I jakten på hemligheterna bakom en lång och frisk livstid har experter sedan länge intresserat sig för invånare på Okinawa i södra Japan. De blir bland de äldsta i världen och lever ett aktivt liv upp i hög ålder. DN åkte till byn Ogimi med 158 invånare över 90 år.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/gemens ... rna-aldst/

Först om Sumiko, 96, som aldrig varit sjuk i sitt liv. Varje morgon går hon ut på gården och gör morgongymnastik.

Spoiler: visa
– Alla klagar på att jag går så fort. Jag gillar att gå fort, jag kan inte gå långsamt. På jordbruksorganisationens utflykter säger de andra: Äldst går snabbast, säger Sumiko Taira och höjer på mungiporna i ett ­annars sammanbitet ansikte.
---
Hon äter frukt och grönsaker varje dag. Bittermelon, gurka och morötter. Hon skördar de grönsaker som har mognat.

Hon odlar sina grönsaker själv.
Sötpotatis och tofu är två andra livsmedel som tros ha betydelse för hur länge kvinnorna lever i byn. Men Sumiko Taira saknar den färska fisken från förr, då byn hade fiskare.

När båtarna kom med fulla fångster sprang hon ned till stranden.

– Vi skar upp de mindre fiskarna i tunna skivor, doppade sashimin direkt i det salta vattnet och åt, ­säger hon. Jag åt så mycket fisk när jag var ung att det kanske är därför jag är så frisk i dag.

Nu köper hon sin fisk (fryst makrill) från butiken i stället.

Varje eftermiddag spelar hon ett krocketliknande spel med sina vänner. Allt detta håller henne frisk. Men hon också hjälp av sina gener.

Sumiko Taira har sex barn, 16 barnbarn och 29 barnbarnsbarn.

Frågan är om de kommer leva lika länge som hon och vara lika pigga. De lever annorlunda och de äter annorlunda.

Kikue Okusima är 88 år och planerar att bli lika gammal som sin mor, som blev 107 år. Varje dag tar hon en promenad. Bara på 15 min men hon går snabbt.

Hon äter bara mat som hon just tillagat och lever som många andra på Okinawa efter devisen ”hara hachi bu” – ät tills din mage är full till 80 procent.

Men det är inte det som är den verkliga hemligheten med ett aktivt liv ­ i hög ålder, säger hon.

– Sitter du hemma själv och tittar på tv blir du senil, oavsett ålder. Vi träffas och är tillsammans. Vi pratar och skrattar. Vi har alltid någon att dela dagen med. Det finns alltid någon sammankomst att se fram emot.


Ju mer jag läser, desto mer känner jag mig som en osund soffpotatis. Aldrig kommer jag att bli en sådan krutgumma!

Detta äter Masakao Taira, 93 år, varje dag:
Frukost: Två ägg och grönsaker i en omelett. Purjolök ovanpå en halv skål ris. Kaffe med mjölk.
Lunch: Färska tillgängliga grön­saker, morötter, ris och misosoppa.
Mellanmål: Sötpotatis och ett glas mjölk.
Middag: Fläskkött där köttet ­ligger mellan lager av fett, grön­saker och ris. Mjölk.
Elva på kvällen: Ett glas mjölk. ”Jag dricker nästan en liter om dagen: i kaffet, när jag är törstig på dagen, till middagen och innan jag går och lägger mig”, säger hon.


Det är två saker som förundrar mig. Dels att det i artikeln bara talas om kaffe och inte om te. Borde inte japaner föredra te? Och är inte te hälsosammare? Dels att de dricker mjölk, borde de inte dricka sojamjölk i stället? Asiater brukar ofta vara laktosintoleranta. Och att dricka mycket mjölk lär inte vara så nyttigt: http://www.unt.se/uppland/uppsala/mycke ... 36906.aspx

Fast Okinawabornas goda gener och sunda livsstil kanske övertrumfar ev nackdelar med kaffe och mjölk.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 45897
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Sverige har en blå zon där människor uppnår hög ålder

Inläggav Wine » 2015-08-12 8:53:11

Alien skrev:Ännu en artikel om de pigga åldringarna på Okinawa. Kanske inget nytt, mera en repetition om hur man ska leva för att leva både lägga år till livet och liv till åren:

DN skrev:I jakten på hemligheterna bakom en lång och frisk livstid har experter sedan länge intresserat sig för invånare på Okinawa i södra Japan. De blir bland de äldsta i världen och lever ett aktivt liv upp i hög ålder. DN åkte till byn Ogimi med 158 invånare över 90 år.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/gemens ... rna-aldst/

...

Det är två saker som förundrar mig. Dels att det i artikeln bara talas om kaffe och inte om te. Borde inte japaner föredra te? Och är inte te hälsosammare? Dels att de dricker mjölk, borde de inte dricka sojamjölk i stället? Asiater brukar ofta vara laktosintoleranta. Och att dricka mycket mjölk lär inte vara så nyttigt: http://www.unt.se/uppland/uppsala/mycke ... 36906.aspx

Fast Okinawabornas goda gener och sunda livsstil kanske övertrumfar ev nackdelar med kaffe och mjölk.


Vad som kan anses vara hälsosamt och nyttigt för en individ avgörs nog av vilken genuppsättning man har. För en del är det t.ex. hälsosamt med rött vin och kaffe men detta gäller ju som sagt inte alla. Vilken typ av fett man tolererar bäst, hur bra man är på att metabolisera kolhydrater o.s.v. är ju också individuellt och avgörs av vilka genvarianter man har.
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Sverige har en blå zon där människor uppnår hög ålder

Inläggav Alien » 2015-08-20 15:52:54

Läste om att australiska forskare (University of Western Australia) kommit fram till att kvinnor mellan 70 och 80 år som dricker te dagligen lever längre. De hade 40% lägre risk att dö under de närmaste fem åren än kvinnor som inte drack te. Det är flavonoiderna i teet som skyddar mot både hjärtsjukdomar och cancer. Två koppar per dag är vad som krävs för få i sig tillräckligt med flavonoider.

Studien publicerades i American Journal of Clinical Nutrition.

Fast flavonoider finns även i andra livsmedel som lök, broccoli, äpplen, röda druvor och mörk choklad.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 45897
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Sverige har en blå zon där människor uppnår hög ålder

Inläggav caracara » 2015-08-20 22:41:23

Om man inte gör något speciellt mer än att äta då och då, att sova sex timmar om dygnet, att jämt ha ångest och att ägna sig åt en massa projekt som inte leder någon vart, så kan man i alla fall bli 71 år. Det vet jag. :shock:
caracara
 
Inlägg: 357
Anslöt: 2015-08-18

Sverige har en blå zon där människor uppnår hög ålder

Inläggav Fenren » 2015-08-20 22:57:45

plåtmonster skrev:Verkar som detta är det viktiga då:
* Mat
* Motion
* Socialt nätverk
* Social delaktighet
* Är aktiv
* Sätter upp mål för dagen
* Något att sträva mot
* Känner att det finns ett syfte
* Mening med livet
* Har en tro

Socialt nätverk och delaktighet känns ju lite lurigt på detta forum ;)

Skulle korta ner listan till:
* Bra mat (grönt, fisk, skaldjur, etc)
* Konstant fysisk aktivitet
* Social tillfredställelse
* Aktivera sig med mål och projekt


Vad jag har läst finns det något än viktigare... Låg fertilitet.

Jag förstår inte folks besatthet vid långa liv. Vi ska alla dö. Vi är på tok för många. Alla skulle må bättre av att de flesta dog. Evigt liv skulle bara vara ett problem.
Fenren
 
Inlägg: 7847
Anslöt: 2009-09-03
Ort: Min Mamma

Sverige har en blå zon där människor uppnår hög ålder

Inläggav plåtmonster » 2015-08-21 3:36:46

De flesta verkar ändå inte vilja leva långt så det verkar lösa sig ändå. Ett större problem är att det folk skaffar barn som inte har någon chans till utbildning och basal sjukvård.
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Sverige har en blå zon där människor uppnår hög ålder

Inläggav Wine » 2015-09-24 13:23:30

Enligt en ny rapport från Världshälsoorganisationen kan dagens unga européer komma att dö i yngre ålder än sina far- och morföräldrar:

DN - Dagens unga kan dö yngre än sina mor- och farföräldrar
Publicerad 2015-09-24 11:44

Dagens unga européer riskerar att dö yngre än sina far- och morföräldrar. Anledningen är att de röker, dricker och äter för mycket fet mat. Det fastslår Världshälsoorganisationen i en ny rapport.

Människan har blivit äldre och äldre för varje generation. Ökad kunskap om hälsa och bättre mediciner och kost har gjort att livslängden kunnat förlängas. Men för de som är unga i dag kan det bli tvärtom. De riskerar i stället att dö yngre än vad deras mor- och farföräldrar gjorde.

Européerna röker och dricker mer än några andra, och efter amerikanerna är de också de fetaste. Enligt rapporten röker 30 procent av Europas befolkning och den genomsnittslige europén dricker elva liter ren sprit per år. Det största hälsoproblemet är dock den ökande fetman. Enligt rapporten är nästan 60 procent av Europas befolkning överviktig.

Lauren Lissner är professor i epidemiologi och specialist på fetma vid Göteborgs universitet. Enligt henne är rapportens slutsatser rimliga.
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Blå zoner där människor uppnår hög ålder

Inläggav elle » 2016-05-27 18:13:25

KrigarSjäl skrev:Längst lever människan på Okinawa och där äter man sig mätt till kanske 70 procent.
Kosten är huvudsakligen grönsaker och fisk.

Du menar de blåa zonerna ? På Sardinen och på Ikaria lever de på färska varor, grönsaker, kött äter man sällan, läs : inte varje dag. Man undviker vitt socker, vitt mjöl och processad mat ( har de ens sett / hört talas om processad mat ??)

Och det mest intressanta :

" I de blå zonerna går människor inte i pension. De äldre är en naturlig del av samhället, de fortsätter jobba så länge de kan och ligger ingen till last. Demenssjukdomar förekommer nästan inte alls. Även sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa typer av cancer är förhållandevis ovanliga."

http://www.ica.se/halsa/artikel/bla-zoner/

De går inte i pension ! De lever som vanligt.

Och det här är annu mer intressant :

" De blå zonerna är relativt fattiga områden, vilket gör att människor äter sig mätta, inte mer. Det förekommer helt enkelt inget frosseri. "

De frossar inte i maten ! Människor som har ett sunt förhållande till maten alltså...

atoms -

Detta inlägg (+ de två efterföljande) har flyttats från -
vilka-utseendeideal-ser-du-som-mest-felaktiga-osunda-t34886.html
------------
Nyttig läsning: Forumregler | Netikett
elle
 
Inlägg: 8128
Anslöt: 2011-01-09
Ort: Supernova

Vilka utseendeideal ser du som mest felaktiga/osunda?

Inläggav KrigarSjäl » 2016-05-27 21:14:51

Ja, känner till processad mat samt att man lever länge på Sardinien.
Tack i alla fall, elle!
Intressant läsning, det här med "blå zoner" var nåt nytt.
KrigarSjäl
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 33157
Anslöt: 2006-08-10

Vilka utseendeideal ser du som mest felaktiga/osunda?

Inläggav elle » 2016-05-28 11:15:22

KS, det finns en spännande bok om blå zoner. :)

Den heter "Den blå maten " av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart. Förlaget Ordfront.

De har bott i blå zoner och forskat om maten och hälsan .

friska människor ser också -- friskt ut.
elle
 
Inlägg: 8128
Anslöt: 2011-01-09
Ort: Supernova

Blå zoner där människor uppnår hög ålder

Inläggav elle » 2016-05-29 8:59:56

Märkligt att jag har missat den här tråden. :)

Alien skrev:Men enligt en annan artikel i SvD hänger mycket på genetiken, som man inte kan göra något åt.

Svenskar har alltså dåliga gener ??

Fenren skrev:Jag förstår inte folks besatthet vid långa liv.

Det är inte DET som är viktigt. Vem vill få krämpor redan i 30 års ålder när man vet att man fortfarande ÄR för ung för att dö ?? Folk vill inte leva länge men alla vill vara friska och lyckliga .
elle
 
Inlägg: 8128
Anslöt: 2011-01-09
Ort: Supernova

Blå zoner där människor uppnår hög ålder

Inläggav Huggorm » 2016-05-29 9:13:37

elle skrev:Som sagt, man ska sluta lyssna på " experter" och börja använda sitt förnuft istället. Geneer är ingenting. Det vet man redan :) Det är bara en bra ursäkt för att slippa ta ansvar för sin hälsa.Man skyller på annat .
Gener betyder en hel del, men det är naturligtvis inte den enda faktorn. Det är en blandning av gener och sådant man kan påverka själv.
Huggorm
 
Inlägg: 22199
Anslöt: 2011-12-12
Ort: I en kundvagn bak konsum

Blå zoner där människor uppnår hög ålder

Inläggav elle » 2016-05-29 9:23:35

Alien skrev:Hon äter bara mat som hon just tillagat och lever som många andra på Okinawa efter devisen ”hara hachi bu” – ät tills din mage är full till 80 procent.

Ja, och fler andra :

" Nan kuru nai sa - "det ordnar sig". Människor på Okinawa tar dagen som den kommer utan att oroa sig.

Ikigai - Det är viktigt att ha ett mål och en mening med tillvaron.

Yuimaru - Det är en djupt rotad tradition att hjälpa varandra."

Källa : boken " Den blå maten "
Senast redigerad av elle 2016-05-29 9:26:06, redigerad totalt 2 gånger.
elle
 
Inlägg: 8128
Anslöt: 2011-01-09
Ort: Supernova

Blå zoner där människor uppnår hög ålder

Inläggav elle » 2016-05-29 10:10:25

Det finns inte en Sardinien gen eller en Okinawa gen.

" Den höga åldern – arv eller miljö?

Men så till den klassiska frågan: Vad väger tyngst, arvet eller miljön? För att ta reda på det har forskare följt människor som har lämnat de blå zonerna och bosatt sig någon annanstans i världen."

" Vid Okinawa finns flera amerikanska flygbaser, och sedan några decennier tillbaka är platsen väldigt USA-influerad med massor av läskautomater och snabbmatsrestauranger.

– Många människor, framför allt män, har lagt den gamla livsstilen åt sidan. Det har lett till försämrad hälsa och kortare liv. Det är ytterligare ett belägg för att miljön väger väldigt tungt."

http://www.ica.se/halsa/artikel/bla-zoner/
elle
 
Inlägg: 8128
Anslöt: 2011-01-09
Ort: Supernova

Blå zoner där människor uppnår hög ålder

Inläggav elle » 2016-05-29 20:13:17

Alien skrev:Men enligt en annan artikel i SvD hänger mycket på genetiken, som man inte kan göra något åt.

20 % hänger på gener . Resten på något annat men folk vill skylla på gener.
elle
 
Inlägg: 8128
Anslöt: 2011-01-09
Ort: Supernova

Blå zoner där människor uppnår hög ålder

Inläggav Alien » 2016-05-31 18:37:22

Skylla på inför vem? Doktorn? Döden?

Det är klart att genetiken spelar roll också! Man har genetiskt sett större el mindre risk för olika sjukdomar. Vilket skulle kunna göra att man anpassade sin livsstil därefter. Genetiken kan också göra att vi i framtiden får "skräddarsydda" mediciner.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 45897
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in