Bedömning för diagnos

Vårdfrågor, medicinska aspekter samt forskning- och vetenskapsämnen.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Bedömning för diagnos

Inläggav Melissa » 2019-06-22 2:45:35

Hej.
Vill först varsko om långt inlägg. Är en nytillkommen forummedlem och har en del funderingar kring det som står nedan. Detta gäller en mycket god väninna. Hennes läkare skickade en remiss till psykiatrin för bedömning inom autismspektrat. Hon misstänker att psykolog och kurator enbart tänker fokusera på hennes obehandlade add problematik (ska dit i aug) medan jag tolkar det som att de ska ta reda på om hon möjligen kan ha autism/asperger och skicka henne vidare om de misstänker att det ligger någon grund för detta. Skulle gärna vilja ta del av er ståndpunkt kring det sista stycket om vad psykologen egentligen menar? Dock är detta bara en bråkdel utav de funktionshinder väninnan har. Är det nödvändigt att närstående som känt henne sen liten infinner sig på plats när/om utredning ska ske? Sammanfattningen löd:

"Patient med ADD som varit aktuell inom psykiatrin tidigare och misstänker har något inom autismspektrat.(asperger) Önskar bedömning via psykiatrin. Svårigheter med socialt samspel, behov av förutsägbarhet, tolkar allt bokstavligt, upprepar samma sysslor varje dag. Samma musiklista spelas i all oändlighet. Äter ensidigt/samma mat varje dag. Få intressen men intensiva. Kan endast fokusera på en sak i taget. Blir utmattad av nya intryck och händelser. Kan ej hantera krav. Avskyr förändringar. Blir ofta missförstådd. Svårt att förstå skämt och ironi. Stresskänslig. Tvångsmässig. Fixerad via specifika rutiner. Dålig tidsuppfattning. Svårt med ögonkontakt. Kontrollbehov och humörsvängningar. Alltid tillfreds i ensamhet. Patient har haft kontakt med psykiatrin flertalet ggr år 2003 - 2005 under diagnos personlighetsstörning av blandtyp och depressiv episod. Ny kontakt år 2011 och fick diagnos ADD och recidiverande depression. Noterades då en affektiv instabilitet och det misstänktes bipolaritet som dock avskrevs. Genom åren verkar det inte ha väckts misstankar om ett autismspektrumstillstånd. ADHD-utredning som gjordes innehöll en nivåbedömning men ingen screening för autism.
Bedöming/åtgärd
Med tanke på de beskrivna funktionsnedsättningarna och en obehandlad ADHD väljer vi att kalla patient för en konsultbedömning och kartläggning av nuvarande vårdbehov."
Melissa
 
Inlägg: 70
Anslöt: 2019-06-22

Bedömning för diagnos

Inläggav antonius » 2019-06-22 4:39:34

Exakt vad är det du undrar, egentligen? Om du tänker på anhörigs eventuell närvaro är det bara för ett kort möte där man frågar lite om patienten.

Och välkommen till aspisarnas paradis, förresten... :-)005
antonius
 
Inlägg: 15694
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Bedömning för diagnos

Inläggav V3SP3RTINU5 » 2019-06-22 9:42:45

Nej, anhöriga måste ej närvara eller få reda på utredningen.
Jag ville inte att mina anhöriga fick veta att jag fick en utredning. så den enda som person som ingick i min utredning var jag själv. Men de kommer alldeles säkert vilja att anhöriga medverkar. Men det är bara att säga nej.
mvh v
V3SP3RTINU5
 
Inlägg: 23
Anslöt: 2019-05-15
Ort: The hills of the chankly bore

Bedömning för diagnos

Inläggav Melissa » 2019-06-22 12:56:53

antonius skrev:Exakt vad är det du undrar, egentligen? Om du tänker på anhörigs eventuell närvaro är det bara för ett kort möte där man frågar lite om patienten.

Och välkommen till aspisarnas paradis, förresten... :-)005


Förlåt för min otydlighet och tack för vänligheten! :? Jag undrade vad ni tror att psykologen menade med just detta citat: "Med tanke på de beskrivna funktionsnedsättningarna och en obehandlad ADHD väljer vi att kalla patient för en konsultbedömning och kartläggning av nuvarande vårdbehov."


V3SP3RTINU5 skrev:Nej, anhöriga måste ej närvara eller få reda på utredningen.
Jag ville inte att mina anhöriga fick veta att jag fick en utredning. så den enda som person som ingick i min utredning var jag själv. Men de kommer alldeles säkert vilja att anhöriga medverkar. Men det är bara att säga nej.
mvh v


Okej! Tack! :-)Happy. Väninnan har nämligen ingen i livet som kan styrka hur hon var som liten flicka. Är inte "sreening" just bedömning kring autismspektrumtillstånd?
Melissa
 
Inlägg: 70
Anslöt: 2019-06-22

Bedömning för diagnos

Inläggav ShakeItOut » 2019-06-22 14:03:11

Melissa skrev: Väninnan har nämligen ingen i livet som kan styrka hur hon var som liten flicka. Är inte "sreening" just bedömning kring autismspektrumtillstånd?
Förtydliga sista meningen? Jag hade inget som känt mig som barn men en vän som känt mig i 6 år.

Jag tror mer på din linje än din väninnas men förstår att det går att utläsa på båda sätt. Vanligt är att kvinnor/tjejer ofta får andra diagnoser tillskrivna men det är egentligen autism. Det som står i remissen låter väldigt likt autism och tycker absolut att hon ska få bli utredd. Kanske du eller annan kan vara med på mötet?
ShakeItOut
 
Inlägg: 328
Anslöt: 2018-10-19

Bedömning för diagnos

Inläggav antonius » 2019-06-22 14:34:52

Melissa skrev:Förlåt för min otydlighet och tack för vänligheten! Jag undrade vad ni tror att psykologen menade med just detta citat: "Med tanke på de beskrivna funktionsnedsättningarna och en obehandlad ADHD väljer vi att kalla patient för en konsultbedömning och kartläggning av nuvarande vårdbehov."


Ja de menar bara att patienten, bör vara föremål för en utredning, och någon anhörig behöver inte vara med men de vill såklart gärna det om det finns, men inget krav... :-)063
antonius
 
Inlägg: 15694
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Bedömning för diagnos

Inläggav Melissa » 2019-06-22 15:40:09

ShakeItOut skrev:
Melissa skrev: Väninnan har nämligen ingen i livet som kan styrka hur hon var som liten flicka. Är inte "sreening" just bedömning kring autismspektrumtillstånd?
Förtydliga sista meningen? Jag hade inget som känt mig som barn men en vän som känt mig i 6 år.

Jag tror mer på din linje än din väninnas men förstår att det går att utläsa på båda sätt. Vanligt är att kvinnor/tjejer ofta får andra diagnoser tillskrivna men det är egentligen autism. Det som står i remissen låter väldigt likt autism och tycker absolut att hon ska få bli utredd. Kanske du eller annan kan vara med på mötet?Okej, tack. Bra att ni påpekar när ni inte förstår. :-)154 Det skulle stå screening. Förlåt... igen. :-)051 Jag fick för mig att man använder sig av screening när bokstavsdiagnoser ska utredas. Hon fick något frågeformulär och vände på lite klossar eller liknande vid add prognos. Det misstänktes av en slump under pågående psykologsamtal 2011 att hon ev kunde ha Adhd/add problematik. Är det inte så att det måste vara en neuropsykolog som bör utföra dessa utredningar? Är det kanske olika typer av screening beroende på vilken/vilka diagnoser som ska utredas?

Det här med kriterier är förvirrande. Vad innebär krävs om det inte är nödvändigt för diagnos? Hon fick berättat för sig att det inte förekom några förseningar i utvecklingen, hon var förr tidigare än många andra barn som var i samma ålder. Att lära sig cykla var desto värre. Vi kan dessvärre inte bekräfta idag. :cry:

Jag kommer stötta henne hela vägen. Är dessutom hennes kontaktperson och har så varit i 5 år men känt henne i ca 18 år.


Konsultbedömning och kartläggning av nuvarande vårdbehov." tolkar hon som att de bara ska behandla hennes Add och ignorera hennes övriga funktionshinder som inte är add relaterat och är extremt orolig över detta. Concerta och Ritalin som gavs då den fastställdes blev en negativ påverkan eftersom hon inte tålde dem. Kan möjligen hennes diagnos (personlighetsstörning av blandtyp) röra sig om autismspektrum? Är det vanligt förekommande att man får flera icd koder på samma gång? Väninnan har i nuläget 2, F61 och F60.9. Den sistnämnda är tydligen ospecificerad. Jag misstänker att de helt enkelt inte visste bättre på den tiden då diagnos ställdes 2003. Hennes Add diagnos dök egentligen upp av en slump under pågående psykologsamtal 2011 då han misstänkte detta. Han var dock ingen neuropsykolog som jag har förstått är relevant vid sådana utredningar eller har jag fel?Ps: Hon har gett mig sitt medgivande att skriva om henne här :-)Happy
Melissa
 
Inlägg: 70
Anslöt: 2019-06-22

Bedömning för diagnos

Inläggav Melissa » 2019-06-22 16:19:17

Jag får uppenbarligen inte rätsida på det här. :-)051 Är nog för gammal för att skriva på ett forum :oops: , blir ju alldeles tokigt. Det var inte meningen att ange dubbla delar av inlägget.
Melissa
 
Inlägg: 70
Anslöt: 2019-06-22

Bedömning för diagnos

Inläggav ShakeItOut » 2019-06-22 16:27:15

Jag förstod ordet screening men inte hur du menade ;) Jag fyllde i en mängd formulär, gjorde tester utefter vad som misstänktes (mest autism men fick även ADD) under min utredning, vissa saker gjordes även för att utesluta och annat las till i efterhand. Hade inga direkta förseningar i utvecklingen men vissa motoriska saker var svårare än för "normala". Att hon vet att saker var svårare för henne är bra, man måste inte bevisa det med hjälp av anhörig :-)Happy Man får mycket frågor om hur man agerat, känt etc under sitt liv och i olika sammanhang.


Aldrig hört neuropsykolog som uttryck men oftast görs utredningar av en vanliga psykolog, bara att hen oftast jobbar med enbart just neuropsykiatriska utredningar. Ser när jag googlar att man kan bli specialist inom neuropsykiatri men vet vanliga psykologer som utreder.

Dålig på icd men vet t.ex folk som haft bipolär som diagnos (såg att de funderat på det tidigare) men sedan fått autismdiagnos som har förklarat mycket mer.

Bra att du stöttar henne :) Jag tänker att det nog kan vara åt båda hållet med hur mötet går men kan vara så att formuleringen "Konsultbedömning och kartläggning av nuvarande vårdbehov." bara är väldigt övergripande "doktorig" hehe.
ShakeItOut
 
Inlägg: 328
Anslöt: 2018-10-19

Bedömning för diagnos

Inläggav Melissa » 2019-06-22 18:42:39

ShakeItOut skrev:Jag förstod ordet screening men inte hur du menade ;) Jag fyllde i en mängd formulär, gjorde tester utefter vad som misstänktes (mest autism men fick även ADD) under min utredning, vissa saker gjordes även för att utesluta och annat las till i efterhand. Hade inga direkta förseningar i utvecklingen men vissa motoriska saker var svårare än för "normala". Att hon vet att saker var svårare för henne är bra, man måste inte bevisa det med hjälp av anhörig :-)Happy Man får mycket frågor om hur man agerat, känt etc under sitt liv och i olika sammanhang.


Aldrig hört neuropsykolog som uttryck men oftast görs utredningar av en vanliga psykolog, bara att hen oftast jobbar med enbart just neuropsykiatriska utredningar. Ser när jag googlar att man kan bli specialist inom neuropsykiatri men vet vanliga psykologer som utreder.

Dålig på icd men vet t.ex folk som haft bipolär som diagnos (såg att de funderat på det tidigare) men sedan fått autismdiagnos som har förklarat mycket mer.

Bra att du stöttar henne :) Jag tänker att det nog kan vara åt båda hållet med hur mötet går men kan vara så att formuleringen "Konsultbedömning och kartläggning av nuvarande vårdbehov." bara är väldigt övergripande "doktorig" hehe.


Tusen tack snälla! Mycket intressant ShakeItOut! :-)154
Sannerligen tur jag inte är författare då det mesta missförstås av vad jag antecknar :mrgreen:

Får jag fråga hur ofta din vän fick vara med vid utredningen? Var det längesedan du fick din diagnos? Känner du att du blivit hjälpt på flera sätt sedan den blev fastställd? Vad för typ av stöd har du beviljats? Ris och ros? Behöver inte svara om du inte vill.

Idag är hon berättigad hjälp från SoL men ska hon ha boendestöd eller mer/annat stöd måste hon betala en slant för detta i månaden. Gäller det även om man tillhör LSS? Add/adhd räknas som neuropsykiatrisk funktionsnedsättning precis som t.e.x. autism men hon är ändå enbart beviljad insatser från SoL. Hur hänger detta ihop?

Jag trodde Screening utfördes på samtliga diagnoser för att ställa korrekta diagnoser. Som för dig som exempelvis fick 2st på en och samma gång. Om screening då har använts var det ju konstigt att de inte misstänkte något annat också? psykologen visste om att det funnits misstankar om bipolär tidigare, även om det avskrevs. Hennes "personlighetsstörning av blandtyp" är svårhanterligt eftersom tillvägagångssätten vi använts oss av inte riktigt har varit så värst lyckade hittills och behöver något mer konkret att gå på.
Melissa
 
Inlägg: 70
Anslöt: 2019-06-22

Bedömning för diagnos

Inläggav Batte » 2019-06-22 21:21:03

Det virker som psykologen ønsker en utredning av henne, men det kan vris og vendes på mange måter vil jeg tro.

Min erfaring er at screening er del av en eller flere vanlige psykologtimer, hvor psykologen fisker etter informasjon og foretar en kvalitativ vurdering av om utredning bør gjennomføres. Screening innebærer også et skjema som innholdsmessig ligner dette, men er på svensk: https://www.wired.com/2001/12/aqtest/. Slike skjemaer kan være vanskelige å besvare for mange med AS. For å "komme videre" til en utredning må man ofte ha innsikt i egne utfordringer og legge frem informasjon som fører til at psykologen mener en utredning bør gjennomføres.

Man skulle tro at en screening- og utredningsprosess er standardisert, men slik er det ikke. Psykologen som gjør screening har ikke nødvendigvis kompetanse om asperger og en utredning kan vise at man har autisme selv om screeningen indikerer at man er et godt stykke under poenggrensen som indikerer at man kan ha det.

De kan gi diagnose uten å snakke med andre enn pasienten.
Batte
 
Inlägg: 5866
Anslöt: 2016-08-04
Ort: Smaalenenes amt

Bedömning för diagnos

Inläggav Melissa » 2019-06-23 1:28:54

Batte skrev:Det virker som psykologen ønsker en utredning av henne, men det kan vris og vendes på mange måter vil jeg tro.

Min erfaring er at screening er del av en eller flere vanlige psykologtimer, hvor psykologen fisker etter informasjon og foretar en kvalitativ vurdering av om utredning bør gjennomføres. Screening innebærer også et skjema som innholdsmessig ligner dette, men er på svensk: https://www.wired.com/2001/12/aqtest/. Slike skjemaer kan være vanskelige å besvare for mange med AS. For å "komme videre" til en utredning må man ofte ha innsikt i egne utfordringer og legge frem informasjon som fører til at psykologen mener en utredning bør gjennomføres.

Man skulle tro at en screening- og utredningsprosess er standardisert, men slik er det ikke. Psykologen som gjør screening har ikke nødvendigvis kompetanse om asperger og en utredning kan vise at man har autisme selv om screeningen indikerer at man er et godt stykke under poenggrensen som indikerer at man kan ha det.

De kan gi diagnose uten å snakke med andre enn pasienten.Där ser man. Mycket givande, många tack!

Hon har rätt bra inblick i hur hon själv fungerar/inte fungerar. Men får hon inte fram orden eller ska genomgå ett sådant test står jag till förfogande såvida det är tillåtet att jag är med. Testet du länkade till kan jag direkt säga att hon kommer få svårigheter med eftersom hon allt som oftast behöver sammanhang för att förstå.
Melissa
 
Inlägg: 70
Anslöt: 2019-06-22

Återgå till Aspergare och vårdenLogga in