ASD och övning?

Om livet i relation till sig själv och samhällets förväntningar.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

ASD och övning?

Inläggav Jannemanne » 2019-11-21 16:52:25

Jag är en person som inte ser ASD som något som måste vara ett problem.
Alla människor har problem eller svårigheter. Så tänker jag. Självklart att visa med ASD-diagnoser har väldiga svårigheter med vissa saker.

Nu kommer min fråga:
Ibland talar man om att personer med ASD-diagnoser har svårare med automatisering. Ett exempel brukar vara att det blir jobbigare att städa eller duscha. Detta låter väldigt negativt.
Man kan ju öva och bli bättre. Automatisering kräver ju träning.
De gånger jag har svårt för automatisering har det berott på tre saker: jag har ej tränat på det som skall automatiseras, jag har ej tränat på rätt sätt och jag har extremt svårt för vissa saker.
Tränar jag på rätt sätt så kommer auotomatiseringen. ASD behöver inte bara vara någpn hinder för mig.
Träning ger färdighet. Sen så går ju inte allt på automatisering. Jag menar, folk som tex skall stänga en verksamhet eller butik för dagen kanske till och med har en tydlig mall för det skal göras. Folk på hotel städar ju med en instruktion/mall de utgår ifrån.
Varför skulle inte mycket av ASD-problematiken när det kommer till auotomatisering lösas genom träning/övning? Hur annars skulle personer med ASD kunna bli bra på musik, språk, programmering, matlagning osv om inte automatisering gick att öva in?

Är vi olika dvs att vissa med ASD kan lära sig automatisering genom övning medans det inte fungera för andra?
Kan någon ge mig ett bra och tydligt svar på frågan?
Jannemanne
Ny medlem
 
Inlägg: 6
Anslöt: 2019-11-21

ASD och övning?

Inläggav ShakeItOut » 2019-11-21 18:39:08

Det beror ju på vilket område som man har svårt att automatisera. Att vara begåvad/särbegåvad inom vissa områden omöjliggör inte att det är riktigt svårt att få till saker som anses enklare. Ojämn begåvningsprofil är standard för autism och himla krångligt. Klart att man kan bli bättre med övning men vissa saker som kommer helt naturligt för andra kan vara omöjliga att automatisera.

Jag glömmer stundtals bort hur man går som en vanlig människa, ofta vid stress så jag får fokusera på varje steg... Har gått väldigt mycket korrekta steg i livet så träning är inte problemet. Tror att det är helt beroende på vad som ska automatiseras.
ShakeItOut
 
Inlägg: 286
Anslöt: 2018-10-19

ASD och övning?

Inläggav Liljan » 2019-12-31 3:28:01

Alla med ATS har inte svårt med automatisering jag har t.ex inte det och ingen som hade det skulle skriva som du skriver nu. Det du pratar om är att lära sig något och det kan de flesta göra skillnaden är att efter man lärt sig det sker det automatiskt, det kan vara saker som att borsta tänderna eller byta kläder man bara gör. Har man svårt med automatisering måste man tänka på vad man gör hela tiden annars borstar man bara en tand eller får inte på sig byxorna det tar enorma mängder energi. Automatisering kan inte läras ut det är medfött, däremot kan man lära sig kompensera och få hjälp från samhället.
Liljan
 
Inlägg: 970
Anslöt: 2013-01-17
Ort: Stockholm

ASD och övning?

Inläggav antor » 2020-01-02 20:10:54

Sen får man komma ihåg att det består dels av att man ska upptäcka att något behöver göras, och dels att göra det. Reagera och agera. Om jag lever i en svinstia varje dag kommer jag vänja mig.

Varför skulle inte mycket av ASD-problematiken när det kommer till auotomatisering lösas genom träning/övning?
Det kan det ju? Vi kan öva på allt möjligt? Har nån sagt att det inte går? Det tar inte bort handikappet eller vad man vill kalla det. Handikappet är att vi måste öva från första början.
antor
 
Inlägg: 108
Anslöt: 2018-04-17

ASD och övning?

Inläggav ShakeItOut » 2020-01-03 0:39:18

Det är ju inte som att vi inte kan automatisera saker men det är olika svårt och vissa saker kanske aldrig går in. Vissa saker är alltid jobbiga och man får göra det bästa av situationen/anpassa.

Har inget att göra med att autister kan bli bra på t.ex instrument så den kopplingen förstår jag inte riktigt. Är inte samma sak.
ShakeItOut
 
Inlägg: 286
Anslöt: 2018-10-19

ASD och övning?

Inläggav Kidzi » 2020-01-04 18:39:37

Har halvsvårt med automatisering. Sådant jag gjort ofta går av bara farten. Men jag glömmer fort och det tar lång tid att träna upp. Sedan är vissa saker svårare än andra men jag har aldrig fattat varför. T ex så är matlagning OK fast jag hatar den. Dra på mig sockorna kräver dock eftertanke. Alltid.

Sedan har jag bra finmotorik och dålig grovmotorik. De som jag vet har aspergerdrag och dålig finmotorik verkar ha problem med "enkla" saker som att hacka en lök. Vet dock inte om det är en blandning av problem eller bara motoriska. De verkar inte veta själva heller eftersom de tror att alla har dålig finmotorik.

Hade mycket enklare att lära mig förr. Och automatisera. Nu har jag skitsvårt att lära mig helt nya saker. Då handlar det inte bara om att automatisera utan även vilken ordning man gör saker i. Berodde säkert på att jag var klarare i knoppen då, och sedan tror jag jag övade naturligt mer, för roliga saker ville jag göra fastän det var svårt. Nu orkar jag inte göra svåra saker. T ex minns jag fortfarande hur jag sadlar och tränsar en häst (lärde mig när jag var 10), men när jag lärde mig köra häst som 40-åring så lärde jag mig aldrig att sela. Vilket är helt korkat för det är inte svårt.
Kidzi
 
Inlägg: 733
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

ASD och övning?

Inläggav Kidzi » 2020-01-07 11:27:29

Jag är ofta positiv till förbättring av det egna livet. Men tror oxo man behöver visdomen att se vad man inte kan ändra. Så man inte lägger energi på fel grejer. T ex så övade jag som fan på högläsning och huvudräkning i skolan tills jag insåg att jag helt enkelt aldrig kommer lära mig detta. Kommer heller aldrig att kunna träna in hur folk ser ut. Därför brukar jag istället gå ut med att jag är jävligt ansiktsblind så om de vill hälsa på mig "på stan" så får de banne mig gå fram till mig och säga vem det är om de vill att jag ska hälsa och kanske prata lite.

Sedan så behöver man kanske stöd för att träna in nya saker. På den DV:n jag hade FICK jag inte skriva ner rutinerna för jag skulle LÄRA MIG rutinerna. Vilket ALDRIG hände. Inte ens efter flera år. Så fick fråga för varje moment. Inser ju nu att jag borde skrivit ner det iallafall och tagit konsekvenserna sedan. Men man blir rätt lätt hunsad av folk som anser sig veta bäst.

Skriver listor över allt. Annars skulle allt vara totalkaos. Inte sådär att jag ska göra vissa saker på ett visst klockslag. Men allt som ska göras inom en vecka. Fattar inte hur folk kan hålla sådana saker i huvudet. Så vissa saker kanske man kan skita i att öva på och förlita sig på andra metoder med.
Kidzi
 
Inlägg: 733
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Återgå till Att leva som AspergareLogga in