Arbetslinjen - min kamp.

Diskussioner kring allt som rör arbete och studier.

 Moderatorer: atoms, Alien

Arbetslinjen - min kamp.

Inläggav dasunbedingte » 2014-04-19 8:26:30

Skulle väl inte förvåna mig om kommendanterna på AF får för sig att skicka mig till det här stället:

På Öresundsbemannings hemsida kan man läsa: "Vårt täta samarbete med Arbetsförmedlingen gör att vi i många fall kan hyra ut personal till ett mycket förmånligt pris. Vi har även möjlighet att ta emot uppdrag i våra lokaler."

Det är inte tillåtet att hyra ut Fas 3-deltagare till en annan arbetsplats, vilket inte heller sker hos Öresundsbemanning. Reglerna kring legoarbete, som godispaketeringen kan kallas, är otydliga. Men arbetsuppgifterna får inte tränga undan riktiga jobb.

Är det rimligt att ni låter deltagarna utföra de här uppgifterna istället för att godisföretaget anställer någon som gör det här?

"För att kunna erbjuda kvalitativa uppgifter till våra deltagare samarbetar vi med företag i regionen. Uppgifterna vi utför ses främst som kvalitetshöjande och ger oss möjlighet att låta deltagare prova på olika typer av arbetsuppgifter. När vi påbörjar ett samarbete med en leverantör säkerställer vi att vi inte hindrar eller avbryter en anställning", skriver delägaren Andreas Malmqvist.

På vilket sätt gynnar godispaketering i era lokaler deltagarnas chanser på arbetsmarknaden?

"Det finns en stor potential i varje individ som är placerad i sysselsättningsfasen. Vår ambition är att stärka hennes kompetens för att hon skall närma sig arbetsmarknaden och i förlängningen få ett arbete. Vi erbjuder våra deltagare olika typer av uppgifter för att stärka deras erfarenhet och erbjudande mot arbetsmarknaden", skriver Andreas Malmqvist.

Mer konkret vad deltagarna gör på de olika kontoren, förutom godispaketeringen, får vi inte svar på från Öresundsbemanning. Men deltagare berättar om aktiviteter som mest tycks ha som mål att få tiden att gå.

– Några fick bygga en vägg i höstas, så rummet blev delat i två delar, men de fick riva den igen i mars, för något blev fel.

Städning av Öresundsbemannings lokaler och handarbete har också förekommit.


Jag har en något så när bra handläggare på AF, så är väl ingen större risk - ännu att skickas till sådana här ställen.
Förra omgången en var arbetslös fick jag erbjudande om en placering vid ett jobbcoachföretag som hade specialiserat sig på arbetssökande med NPF.Både jag och handläggaren blev grundlurad. Jag förstod att det även rörde sig om en rätt basal introduktions"utbildning" (vilket är rätt icke rimligt för min del) till arbetslivet - dock så var det: "absolut inga problem med anpassningar!". HAHA. Jamen tjena.

Efter utbildningen skulle en placeras för praktik. Jag ville komma ut rätt snabbt, vilket jag fick tjata mig till.
Fick jag någon praktikplats? Nej.
Fick jag stöd att söka? Nej.
Vad hände? Jag skaffade mig ett jobb och brände ut mina sociala förmågor året senare. Syftet med eländet var ju även att få hjälp med söka jobb/stöd vid inträde (vilket sistnämnda in princip bara var delvis aktuellt)... nej, inte ens det. Antingen fortsätta på "utbildningen" och få 80% av satta summa (med deltidsdagar som bara försvann iväg) eller tacka ja till arbetet (vilket jag var tvungen till för att inte få indraget stöd) på heltid med en lön närmare 25k? Ja, jag undrar vilket som lockade mer...

Trivdes på arbetet - fick höra gott omdöme. Tog ansvar och drev på. Jag nämnde mina funktionsnedsättningar indirekt vid anställningsintervjun, dvs, SWOT-analyserade hela mig i kontext med verksamheten. Jag kunde inte ha varit mer övertydlig - arbetsledare som deltog på intervjun förstod vad jag menade - med hen och övriga medarbetare var det aldrig något problem. Gott omdöme överlag. Tills dagen då reservkraften försvann helt - socialt utmattad... sjukskrev mig, när diagnosen presenterades var jag inte samma person som tidigare hos vissa. Det märktes *tydligt*. Jag begärde mindre anpassningar, jag fick motstånd som facket hjälpte till att underlätta - i slutändan blev jag utan jobb och sjukskriven till Januari.
Sedan försvann "min" gamla tjänst från arbetsplatsen helt och hållet - för att sedan dyka upp igen par veckor senare... flera f.d arbetskollegor har fått gå på underliga kriterier.

När jag var sjukskriven på heltid, så fick jag en hyfsad summa. När jag var deltidssjukskriven och arbetssökande, fick jag en mindre hyfsad summa. Som arbetssökande på heltid, får jag en ÄNNU mindre summa!
Ekonomiska reserver finns, men de försvinner snabbt som arbetssökande - speciellt när fasta kostnader är höga och stiger godtyckligt (som el och hyra).

Så, vad är nästa steg? Bli tvål? Att en skulle få arbete med godtagbara krav (jag får lov att säga nej till vissa anställningsformer enligt AF) förefaller sig inte möjligt - ändå bedöms jag att ha "mycket goda resurser och goda möjligheter för att bli anställd". Jaha? Jag söker i snitt 8-9 jobb per vecka (annonserade som intresseanmälningar) - intervjuer och testningar kommer en till - men sen då? Nej, det blir inget.

Har sökt in till utbildningar, eftersom det verkar det enda rimliga alternativet.
CSN har ju tuffat till sig med årens lopp... dock skulle det inte vara några problem att erhålla mer än 240v studiemedel om en kommer in på en flerårig utbildning, dessutom fanns det möjlighet till avskrivning av vissa lån/studiemedel (kommer att få ett "Nej", men försöka duger med tanke på omständigheterna som var då).

Om 5 1/2 år när en kanske är klar, då blir det jobba.

Moderator Alien Kortade citatet något.
dasunbedingte
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 2690
Anslöt: 2012-07-23
Ort: Kibbutz.

Arbetslinjen - min kamp.

Inläggav dasunbedingte » 2014-04-19 14:41:19

Glömde ju skriva namnet på jobbcoachföretaget - WorkForYou. Akta er för de - gå *inte* med på skickas dit.
dasunbedingte
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 2690
Anslöt: 2012-07-23
Ort: Kibbutz.

Arbetslinjen - min kamp.

Inläggav plåtmonster » 2014-04-19 22:45:29

Det är väl ett generellt råd att vara extremt skeptisk mot verksamheter som är kopplade till arbetsförnedringen (AF). Det är en oseriös verksamhet som ruttnar från ledningen och neråt.
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Arbetslinjen - min kamp.

Inläggav dasunbedingte » 2014-04-24 20:51:51

Absolut. Nu hör inte AF av sig öht. Suck. Ändå gått hos rehabhandläggare par ggr nu. Vad hände med det en snackade om där? Nä, verkar ha runnit ut helt. Såg flera intressanta yrkesutbildningar (YH) som AF kunde skicka en till - men, det var bland annat inom järnvägsteknik/lokförare, och det får en ju absolut inte arbeta som. Horungar som sitter och beslutar detta hos Transportstyrelsen.

Sökt ett jobb som VA-tekniker. Igen. Får jag det jobbet nu då? Nähä. Vem fick det då? Någon utav chefernas söner/döttrar/thaiboys som vanligt? Horungar.

Vad ska en nu göra då? Arbeta som hora? Förena nytta med nöje typ.
dasunbedingte
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 2690
Anslöt: 2012-07-23
Ort: Kibbutz.

Återgå till Studier och arbetsliv



Logga in