Äntligen en läkare som går ut med sanningen om antidepp

Vårdfrågor, medicinska aspekter samt forskning- och vetenskapsämnen.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Äntligen en läkare som går ut med sanningen om antidepp

Inläggav Kidzi » 2020-01-14 15:38:22

Nu vill jag inte säga att antidepp alltid är dåligt. Handlar inte om det. Men just att som jag hävdat tidigare att begreppet beroende är så snett att det kan användas om vissa saker som inte är fysiskt beroendeframkallande samtidigt som det som är det, kan slippa stämpeln. Genom att man anpassar vad som är beroende efter vad man vill ska vara beroendeframkallade och inte.

Har sagt att SSRI ÄR beroendeframkallande och har även sagt att jag inte kommer kunna sluta med SSRI och inte med benso, men läkare och allmänhet anser enbart benso vara ett problem. Nu är jag i slutet av min SSRI:s livslängd sas... vilket innebär att jag inte längre får ut samma av medicinen som innan, och biverkningar börjar ta över. En svår situation som man aldrig får hjälp med för den "finns inte".

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/zG3 ... s-beroende

Bensodiazepiner lanserades på tidigt 60-tal och precis som för antidepressiva tonades beroendepotentialen länge ned. 1980 släpptes den tredje versionen av amerikanska diagnosmanualen DSM och enligt dåvarande definition var bensodiazepiner beroendeframkallande. Några år senare kom också erkännandet från myndigheterna.

Lagom till lanseringen av SSRI-preparaten 1987–1988 hade DSM dock reviderats och helt godtyckligt hade beroendediagnosen omdefinierats vilket innebar att det var avsevärt svårare för olika substanser att uppfylla kriterierna för beroende.

Därmed hade inte bensodiazepiner klassats som beroendeframkallande om de introducerats samtidigt som SSRI. Omvänt hade SSRI sedan länge betraktats som beroendeframkallande om de kommit ut på 60-talet.

Inte oväntat har definitionen av ”beroende” blivit allt mer bisarr för varje ny upplaga av DSM och det behöver väl knappast nämnas att ”experterna” som definierar diagnoserna i DSM fått massiv kritik för sina ekonomiska kopplingar till läkemedelsindustrin.


Blir så trött när "patienter" bara säger vad läkaren sagt och förväntar sig en klapp på huvudet av alla.
Kidzi
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 211
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Återgå till Aspergare och vårdenLogga in