Anhörig med ett gäng frågor

Här postar du övriga inlägg relaterade till Asperger.

 Moderatorer: Puzzle, marxisten, atoms, Sjuckert, Alien

Anhörig med ett gäng frågor

Inläggav rodluvan » 2012-05-02 11:46:41

Blir en lång fråga men det är mycket att få fram.

Min man har fått diagnos aspergers, han har adhd-diagnos sedan tidigare och medicinerar med concerta, det funkar rätt så bra.

Men stora problemet är hans sömn, han lägger sig inte på kvällarna utan sitter med datorn och har ofta datorn i famnen i sängen när han väl lägger sig. Han sitter gärna uppe sent på nätterna och surfar runt på diverse sidor, kollar på filmer eller spelar lite småspel. Sen sover han till 16-17 på helgerna och klagar över att han inte kan somna på kvällen.

Nu har det gått så långt att han är påväg att förlora sitt jobb, ett jobb han älskar och där folket har förståelse för hans funktionshinder men han kommer ofta sent, hör inte av sig, och har stor frånvaro. Är man inte där så är det ju svårt att jobba. Han skyller på att han är trött och det tror jag han är eftrsom han inte sover på nätterna.

Jag har slut på ideer, skulle gärna kasta ut datorn och stänga av internet på kvällen/natten men det skulle bara resultera i att han blir förbannad och allt blir värre. Jag har försökt att prata med honom om hur sömn funkar, det har även en psykolog vi träffade gjort, han fick låna en bok av henne men läste lite fast tar inte till sig det som står. Han kom överrens med psykologen att testa att inte sova till längre än 10 på helger, att lägga sig utan dator och gå upp om han inte somnar inom 20min, och göra tråkiga saker och sen testa igen.

Men som ni kanske förstår så funkade inte det alls, han sa att han hade försökt men varje gång satte han sig vid datorn med fullt ljus och ofta med tvn på och tända lampor. Så han blev piggare.

Vi ska få komma till habiliteringen, men det finns risk att det dröjer till efter sommaren och så länge kommer de inte vänta på jobbet, det är bara veckor kvar att börja få ordning på saker annars får han sparken och ett bättre ställe är svårt att hitta.

Har ni tips och ideer, jag känner själv att jag inte når fram till honom, och han är lite "lat" så han går inte upp kl 10 för han är trött, och vill ogärna puscha sig och anstränga sig för att få dygnet rätt och testa.

Stora problemet förutom att han kan bli av med jobbet, familjen och ekonomin är att han kan få epilepsianfall om han inte sover vettigt. Med vettigt så menar jag regelbundet och inte är uppe 2 dygn och sover 1 dygn, utan sover 7-8 timmar/dygn.

Han vill själv ha till en bättre sömn men vet inte hur han ska göra så det är inget jag bara tycker ska ändras.
rodluvan
Ny medlem
 
Inlägg: 3
Anslöt: 2012-05-02

Re: Anhörig med ett gäng frågor

Inläggav weasley » 2012-05-02 12:00:00

Personer med diagnoser inom AST-spektrat kan ofta ha rubbningar i melatoninproduktionen. Det finns melatonin på licens, om han pratar med sin psykiatriker borde han kunna få testa det.

Men man måste jobba "med" melatoninet för att det ska funka. Man gör iordning sej för natten, kryper ner under täcket, tar sin tablett och släcker lampan. Sen tar det ungefär en halvtimme innan man sover.
weasley
Tekniker
 
Inlägg: 10033
Anslöt: 2007-04-18
Ort: eth0

Re: Anhörig med ett gäng frågor

Inläggav Miche » 2012-05-02 12:06:54

Jag fick en bättre sömn när jag fick ett kedjetäcke från Habiliteringen, men eftersom ni får vänta för länge innan han kan komma dit så kan det vara en idé att köpa ett på Blocket (nu när jag tittade finns det ett till salu), även bolltäcke kan fungera (även där finns det ett till salu).

Blått ljus (som bildskärmar och TV-apparater utstrålar en hel del av) motverkar sömn, för egen del har jag ändrat bildskärmsinställningarna så att de utstrålar mindre blått ljus (mitt färgseende är defekt så det stör mig inte nämnvärt).
Miche
 
Inlägg: 28799
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Re: Anhörig med ett gäng frågor

Inläggav plåtmonster » 2012-05-02 16:45:41

Undvik datorskärmar och lysrör 1-2 timmar innan läggdags. Skeda eller annat i sängen som kan verka lugnande, kanske med kedjetäcke.

Men framförallt skulle jag rekommendera motion på morgonen. Osavsett om det är promenad, gympa eller annat. Samt frukost med en rejäl proteindel (kött, fisk, ägg, tofu osv). Det känns skit i minst 3 dagar innan det lättar.
plåtmonster
 
Inlägg: 15482
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Re: Anhörig med ett gäng frågor

Inläggav Manschett » 2012-05-02 17:00:16

Jag skrev ett svar men det verkar försvunnit.

Jag har samma problem som din man. En av anledningarna att jag inte kan sova är att jag alltid haft en skräck för sömnen. Redan som barn höll jag mig vaken tills kroppen bara sjönk ihop.

Sömnmedel och andra medeciner har jag också alltid haft skräck för så det har inte hjälpt så mycket. Jag kan inte svälja när jag vet att det är medeciner på gång.

Problemet när jag slår av alla ljud, såsom dator, tv osv så låter det jättemycket inne i huvudet, det är jobbigt och förr så försökte jag dölja det ljudet med apparater.

Men nu är jag äldre och har börjat exprimentera med mig själv. Jag slår av alla externa ljud kl. 24.00 och går och lägger mig. Sedan ligger jag där ock lyssnar på alla ljud i skallen, det går inte att skilja ut något. Det är bara ett dån, ungeför som om man står bredvid ett jetplan som ska starta.

Men plötsligt stängs allt av och det blir helt tyst. Som om hjärnan somnar innan kroppen. Och då vet jag att jag kan somna lugnt. Men att försöka somna medan det ännu dånar i skallen, är omöjligt. Det bara stressar upp mig och då kan jag inte sova alls.

Vad gäller täcke så kanske dessa kedje och boll täcken fungerar för vissa, dock inte för mig. Jag måste innesluta kroppen helt för att skapa den tryggheten som dessa tecken skapar för andra, alltså fungerar en säck bäst för mig.

Nu anser jag ju att det är lite ohygieniskt att alltid sova i en sovsäck, så jag har ett jättestort täcke som jag rullar in mig i så eventuellt luftdrag från rummet inte kommer åt någon del del av kroppen.

Dessutom när jag inte är singel, så har jag enormt svårt att sova om jag har en kän´sla av att min partner förväntar sig någon form av kroppskontakt. Vid sovtid är det bara sovtid, sex eller andra kroppskontakter har sin egen tid.
Manschett
Inaktiv
 
Inlägg: 115
Anslöt: 2012-05-01

Re: Anhörig med ett gäng frågor

Inläggav rodluvan » 2012-05-02 17:24:10

Tack för alla svar, han har testat melatonin och det funkade hyffsat, vi har lite kvar men jag vet inte varför han inte tar och testar igen. Får så luddiga svar hela tiden.

När han kommer hem från jobbet så sitter han klistrad vid datorn, tom. vid matbordet så kan han ha den eller rusa ifrån så fort han ätit klart, medans vi andra sitter kvar. Så någon tid att röra på sig eller låta ögonen vila från ljuset finns inte. Jag har föreslagit att vi ska gå på promenad efter maten, för då kan barnet somna i vagnen på promenaden, dessuto behöver han röra på sig för han har endel kilos övervikt.

Vi har dubbelsäng i sovrummet, och dessutom en extrasäng i barnets rum, så om han inte vill ha närkontakt så kan jag sova hos barnet, har blivit rätt så ofta nu. Men vi tycker det funkar ok, jag tycker också det är skönt att få sova utan kroppskontakt emellanåt.

Hittade att det pratats om blått ljus här innan, tror jag ska visa honom det eftersom han inte verkar köpa att man måste ha det lite mörkt för att sömnen ska funka.
rodluvan
Ny medlem
 
Inlägg: 3
Anslöt: 2012-05-02

Re: Anhörig med ett gäng frågor

Inläggav Manschett » 2012-05-02 17:44:49

Det finns en sak till som är väldigt viktigt för oss med asperger. Speciellt om vi har familjer. Behovet av ensamhet. Även om han i dina ögon får möjlighet till ensamhet som att sova ensam mm så är det inte den ensamheten han söker. Detta tror jag är den mest sanolika orsaken.

Vi ta mig som exempel:
Jag måste få vara ensam, helt och hållet inne i min egna värld. När jag har ett förhållande vill jag inte vara utan min partner eller barn om jag hade. De måste finnas där så jag hör dem, men de får inte inkräkta på mitt ensamhetsbehov. Om min partner försöker få mig aktiv i hans "normala" synvinkel så förlänger han endast behovet av ensamhet. Ensamhet betyder inte att man sitter apatiskt och stirrar in i en vägg, utan att man låser in sina tankar i något som man kan skärma från omgivningen, tex en dator eller dvd filmer eller något annat som endast man själv får vara inne i.

En partner tror att man mår dåligt eftersom det ofta är en "ny" situation i ett förhållande, men ofta är det så när jag träffar någon att jag är så uppe i förhållandet som ofta i mitt fall blir mycket intensivt. Och när allt lägger sig och det blir mer rutinmässigt så sköljer plötsligt behovet av ensamhet över en som en tsunami.

Att då inte få denna ensamhet, pga en orolig partner som inte förstår ens dilemma gör som jag skrev tidigare bara en förlängning på ensamhetsbehovet.

När man däremot fått sin ensamhet i lugn och ro så kommer jag tillbaka till vardagen igen som en ny och stärkt person.

Denna ensamhetstid kan variera pga hur långt det var senast, och hur ofta jag blir avbruten. Men om jag får denna ensamtid en gång per år och får vara ifred så kan det vara i någon månad, ibland mindre. Och får jag en dag i månaden så kan det funka ännu bättre. Men detta behovet går inte att styra i en avsatt tid, när behovet kommer så får man ta det bara.
Manschett
Inaktiv
 
Inlägg: 115
Anslöt: 2012-05-01

Re: Anhörig med ett gäng frågor

Inläggav Miche » 2012-05-02 18:01:16

Manschett skrev:Jag skrev ett svar men det verkar försvunnit.

Moderator: De flesta som råkar ut för det problemet har inte noterat att någon annan hunnit svara mellan, då förhandsvisas ditt meddelande med de som svarat mellan ovanför och så får man klicka på Skicka en gång till (man har även chansen att förändra sitt svar beroende på vad de andra har skrivit).
Miche
 
Inlägg: 28799
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Re: Anhörig med ett gäng frågor

Inläggav Savanten Svante » 2012-05-02 18:46:34

Jag kan få ut mycket "kvalitetsensamhet" med just dator, och med hörlurar på.
Savanten Svante
 
Inlägg: 9939
Anslöt: 2007-03-13
Ort: Utility muffin research kitchen

Re: Anhörig med ett gäng frågor

Inläggav svarabhaktivokal » 2012-05-02 19:07:55

rodluvan skrev:Han vill själv ha till en bättre sömn men vet inte hur han ska göra så det är inget jag bara tycker ska ändras.


Det vet han nog. Man kan både veta och vilja, helt vansinnigt mycket, men ändå går det inte, eftersom man inte är beredd att göra det hårda arbete som krävs.
svarabhaktivokal
 
Inlägg: 916
Anslöt: 2009-10-30

Återgå till Övriga AspergerfrågorLogga in