Android-frågor

Allt om hård- och mjukvara samt övriga it-relaterade diskussioner.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Android-frågor

Inläggav Iridia » 2012-01-04 10:42:44

Har en HTC android. Har drygt 20 nedladdade appar. Hela tiden gnäller telefonen att jag inte har tillräckligt med utrymme. Rensar då och så men kan inte ta bort så många fler utan att förlora funktioner som jag har stor nytta av.

Den app som tar mest utrymme är Adobe flash player, hela 12mb, facebook 7, youtube 4, medan de övriga ligger på 1 eller mindre. Men Adobe behöver man väl? Verkar inte gå att avinstallera heller.

Varför blir det såhär?

Hur mycket utrymme finns det?

Kan man göra något annat för att få mer utrymme? (Jag har redan flyttat allt som går till SD-kortet.)
Iridia
 
Inlägg: 4618
Anslöt: 2011-09-22

Re: Android-frågor

Inläggav Vildsvin » 2012-01-04 11:22:19

Anledningen till att du inte kan avinstallera vissa program är att tillverkaren tjänar pengar på dem (genom reklam mm). Det första man bör göra med en ny telefon är att installera om operativsystemet. Då slipper man allt skräp som tillverkaren skickar med och får större utrymme.

Gå in på din HTC-modell här, så finns det instruktioner under rubriken "Root och firmware" eller "Custom ROM": http://www.swedroid.se/forum/f20/

Hur stort minnesutrymme telefonen har varierar från modell till modell.

Adobe Flash är påväg att konkurreras ut, iphone klarar sig bra utan.
Vildsvin
 
Inlägg: 1384
Anslöt: 2011-01-03

Re: Android-frågor

Inläggav Iridia » 2012-01-04 12:20:54

Tack för det!
Iridia
 
Inlägg: 4618
Anslöt: 2011-09-22

Re: Android-frågor

Inläggav Miche » 2012-01-04 12:47:00

Nu har jag inte en HTC utan en LG (och en Samsung Tab) men jag tror att frågan är relevant ändå.

När man rootar (vilket jag funderat på ett tag men inte vågat eftersom jag inte tidigare hittat tillräckligt bra instruktioner), hur mycket blir kvar i telefonen?

LGn går inte att köra backup på med medföljande PC-program och jag har en massa konsigheter i telefonboken som jag inte blir av med efter en reparation (försökte backupa till SD-kortet innan reparationen, efteråt så försvann telefonnummer som inte går att lägga tillbaka under samma namn). Kan man bli av med strulet om man rootar?
Miche
 
Inlägg: 28799
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Re: Android-frågor

Inläggav Iridia » 2012-01-04 12:55:17

Hm, det där med rootning var nog tyvärr för krångligt och riskabelt för mig att våga mig på.

Men nu letade jag lite i telefonen och hittade informationen att jag har 14,10mb ledigt på själva telefonen. Så vad gnäller den för?

Vad är det som tar mycket plats? Kontakter, mess? samtalshistorik? (Rensade historiken och onödiga mess.) Syrran älskar att skicka mms med bilder, kan det vara dom som gör att det plötsligt inte finns plats att uppdatera apparna fast jag inte lagt till något nytt på jättelänge utan mest bara rensat? Går det att bli av med bilderna utan att förlora meddelandena?
Iridia
 
Inlägg: 4618
Anslöt: 2011-09-22

Re: Android-frågor

Inläggav barracuber » 2012-01-04 13:07:05

Hehe ser att du skrivit inlägg under tiden. Jag låter texten om rootning vara kvar ifall du ändrar dig. :)

Längst ned i det här inlägget (de tre glödlamporna) finns två tips du kan göra nu direkt - utan rootning!

Iridia skrev:Har en HTC android. Har drygt 20 nedladdade appar. Hela tiden gnäller telefonen att jag inte har tillräckligt med utrymme. Rensar då och så men kan inte ta bort så många fler utan att förlora funktioner som jag har stor nytta av.

Den app som tar mest utrymme är Adobe flash player, hela 12mb, facebook 7, youtube 4, medan de övriga ligger på 1 eller mindre. Men Adobe behöver man väl? Verkar inte gå att avinstallera heller.

Varför blir det såhär?

Hur mycket utrymme finns det?

Kan man göra något annat för att få mer utrymme? (Jag har redan flyttat allt som går till SD-kortet.)


Det är en designmiss i tidigare Androidversioner (< 2.2) att appar endast kunde lagras på det väldigt begränsade telefonminnet (internal memory), framförallt på äldre mobiler vilket man får räkna din som (minns att du har en Desire, är det Z eller vanliga Desire?). Även < 2.2 kunde man lägga vissa appar på SD-kortet men detta tack vare ett amatörhack som heter a2sd, som var krångligt och bökigt att lägga på. Snart fattade Google vilket designskandal detta var och byggde in en SD-lösning i själva Android - lösningen heter APP2SD och fr.o.m. 2.2 är det inbyggd i Android.

Nu vet jag inte vilket version du kör men eftersom Desire är relativt ny så kör du gissningsvis 2.1 eller 2.2. Du ser det under Inställningar > Om telefonen > Android-version. Det låter som att du inte har aktiverat APP2SD, har för mig att det inte är default utan måste aktiveras av användaren. Det finns många sätt och hjälpappar för att få igång det.

Faktum är att Desire, liksom modellen jag har - Hero, tillhör de tidigare modeller som i grundutförandet lider svårt att designmissen i Android. Dvs de lider svårt så länge man inte rootar dem och lägger på en "custom ROM", som Vildsvin skrev om. Gör man det får man automatiskt en betydligt snabbare telefon med mer telefonminne med APP2SD på köpet, mobilen blir mer anpassningsbar, man får möjlighet att flytta nästan alla appar till SD-kortet. Detta har jag jag har gjort på min Hero vilket gör att den fortfarande går som tåget och kör senaste Androidversionen 2.3.7. Men observera vilket Vildsvin inte skrev: att roota och lägga på custom ROM är inte helt trivialt ens för mig. Jag har gjort det några gånger på min och sonens ZTE Blade och varje gång brukar det ta en 5-6 timmar inklusive inläsningar, preppningar, skaffa programvaror, först göra backup. Man får inte vara rädd för linuxliknande kommandon. Jag förstår att detta låter väldigt avskräckande och det är inte konstigt för det är ärligt talat ganska trickigt att få till. Men när det väl är gjort har man en dubbelt så bra och snabb telefon. Å andra sidan så kan det pga tidsåtgången nästan vara mera lönsamt att hellre köpa en nyare mobil.

:idea:
Istället skulle du kunna göra som jag gjorde nyss: ladda hem App Cache Cleaner. Det bör funka på o-rootade telefoner. När jag körde den rensade den bort 15 MB cachefiler från mina appar (jag har 95 appar). Mitt telefonminne ökade från 119 till 134 MB.

Enda nackdelen med den här typen av rensningsprogram är att man möjligen förlorar någon data man vant sig vid exempelvis inloggningen till Facebook och liknande saker som man kan välja att cacha. Jag har dock aldrig saknat något och tycker fördelarna med att städa överväger.

:idea:
En annan sak du kan göra är att ta bort Adobe Flash Player. Den behövs inte på Android vad jag fattat. Begriper inte varför du har den öht. Om du kör youtube-appen används inte Flash alls. Ett lika bra sätt på en android är att gå till m.youtube.com i webbläsaren - det funkar precis lika bra (utan Flash!) och sedan kan du slänga youtube-appen! :)

Du kan antingen avinstallera den. Eller - nästan lika bra - göra så här:

1. inställningar > Program
2. Blädda till Adobe Flash Player
3. Klicka på Avinstallera Uppdateringar

Detta kommer att frigöra nästan alla 12 MB åt dig. Bocka även bort automatuppdateringar.

:idea:
Fler tips här.
barracuber
 
Inlägg: 11000
Anslöt: 2007-02-11
Ort: Västsverige

Re: Android-frågor

Inläggav barracuber » 2012-01-04 13:23:34

Miche skrev:Nu har jag inte en HTC utan en LG (och en Samsung Tab) men jag tror att frågan är relevant ändå.

När man rootar (vilket jag funderat på ett tag men inte vågat eftersom jag inte tidigare hittat tillräckligt bra instruktioner), hur mycket blir kvar i telefonen?


Förstår att du syftar på användardata. Ingenting faktiskt. Det är precis som att ersätta Windows med Linuxpå en PC. Totalblåsning alltså. Alltså är backup av användardata så extremt viktigt.

EDIT: My Bad. Ovan syftar jag på "custom ROM". Men nu såg jag att du skrev "rootar". Att roota ändrar ingenting i telefonen annat än att man får superuserstatus, som root i linux. Det finns väldigt enkla sätt att roota, det finns nån app där man kan välja mellan "engångs-root" och permanent root.

Miche skrev:LGn går inte att köra backup på med medföljande PC-program och jag har en massa konsigheter i telefonboken som jag inte blir av med efter en reparation (försökte backupa till SD-kortet innan reparationen, efteråt så försvann telefonnummer som inte går att lägga tillbaka under samma namn). Kan man bli av med strulet om man rootar?


Jag försöker alltid använda mig av Google som "master" så mycket jag kan. Framförallt vad gäller kontakterna men även mail (även om det inte är lika viktigt för mig), kalender, picasa och reader. Mitt tips att försöka reda ut stöket i din telefonbok är att du struntar i att försöka böka i mobilen utan istället utgår från kontakterna i gmail, snyggar till dem och sedan helt enkelt synkar till mobilen (töm telefonboken först). Det verkar vara det absolut enklaste. Om du börjar i gmailkontakterna kan du ju även hämta över eventuella kontakter du har på andra ställen ex outlook. Du kan helt enkelt "tvätta" kontakterna i gmail (rensa bort folk du mailat en enda gång osv) innan du synkar till mobilen.
barracuber
 
Inlägg: 11000
Anslöt: 2007-02-11
Ort: Västsverige

Re: Android-frågor

Inläggav barracuber » 2012-01-04 13:38:12

@Miche

Rekommenderar också starkt att du bockar bort Automatisk synkronisering (under Inställningar > Konton och Synkronisering) om den är ibockad. Bakgrundsdata kan dock vara ibockad, den har inget med Google att göra.

På så sätt bestämmer du själv alltid när och vad du vill synka mot Googleservrarna. Om du t ex ringt någon på telefonen som du inte vill ska hamna bland dina gmailkontakter kan du ju ta bort den personen innan du synkar nästa gång. Dessutom har man kontroll på onödiga trafikkostnader! :-)Happy
barracuber
 
Inlägg: 11000
Anslöt: 2007-02-11
Ort: Västsverige

Re: Android-frågor

Inläggav Miche » 2012-01-04 15:19:33

Tack barracuber!

När det gäller trafikkostnader så har jag en fast månadsavgift och har inte slagit i något trafiktak än.

Letade lite och hittade en app Root and me som rekommenderar SuperOneClick, ska ta hem det via datorn och testa om det kan roota telefonen.
Miche
 
Inlägg: 28799
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Re: Android-frågor

Inläggav Iridia » 2012-01-04 15:56:21

barracuber skrev:Det är en designmiss i tidigare Androidversioner (< 2.2) att appar endast kunde lagras på det väldigt begränsade telefonminnet (internal memory), framförallt på äldre mobiler vilket man får räkna din som (minns att du har en Desire, är det Z eller vanliga Desire?). Även < 2.2 kunde man lägga vissa appar på SD-kortet men detta tack vare ett amatörhack som heter a2sd, som var krångligt och bökigt att lägga på. Snart fattade Google vilket designskandal detta var och byggde in en SD-lösning i själva Android - lösningen heter APP2SD och fr.o.m. 2.2 är det inbyggd i Android.

Aha! Det förklarar saken. Klantigt! (Jag har en vanlig Desire.)

Enstaka program går att flytta till SD-kortet men då funkar de inte. (Blev lite småskärrad i morse när telefonen inte hittade mitt lösenordsprogram. Flyttade tillbaka det till telefonen och då funkade det igen.) Men de flesta appar och widgetar går inte att flytta till SD-kortet (särskilt inte de som följde med telefonen). Lite dumt att man inte kan göra sig av med sånt man inte vill ha. Jag ger t ex högaktningsfullt Allan i aktiekurserna eftersom jag inte har några aktier, men den funktionen går inte att stänga av utan att stänga av gmail och facebook-synkningen.

Nu vet jag inte vilket version du kör men eftersom Desire är relativt ny så kör du gissningsvis 2.1 eller 2.2. Du ser det under Inställningar > Om telefonen > Android-version. Det låter som att du inte har aktiverat APP2SD, har för mig att det inte är default utan måste aktiveras av användaren. Det finns många sätt och hjälpappar för att få igång det.

Kollade nu och det står 2.2.2. Vet inte om det var det från början, det kom en stor uppdatering för ett tag sen.

Faktum är att Desire, liksom modellen jag har - Hero, tillhör de tidigare modeller som i grundutförandet lider svårt att designmissen i Android. Dvs de lider svårt så länge man inte rootar dem och lägger på en "custom ROM", som Vildsvin skrev om. Gör man det får man automatiskt en betydligt snabbare telefon med mer telefonminne med APP2SD på köpet, mobilen blir mer anpassningsbar, man får möjlighet att flytta nästan alla appar till SD-kortet. Detta har jag jag har gjort på min Hero vilket gör att den fortfarande går som tåget och kör senaste Androidversionen 2.3.7. Men observera vilket Vildsvin inte skrev: att roota och lägga på custom ROM är inte helt trivialt ens för mig. Jag har gjort det några gånger på min och sonens ZTE Blade och varje gång brukar det ta en 5-6 timmar inklusive inläsningar, preppningar, skaffa programvaror, först göra backup. Man får inte vara rädd för linuxliknande kommandon. Jag förstår att detta låter väldigt avskräckande och det är inte konstigt för det är ärligt talat ganska trickigt att få till. Men när det väl är gjort har man en dubbelt så bra och snabb telefon. Å andra sidan så kan det pga tidsåtgången nästan vara mera lönsamt att hellre köpa en nyare mobil.

Jag förstår inte ens riktigt vad rootning betyder och känner inte att det är någon idé att ni försöker förklara. Det här behöver jag antingen hjälp med av någon på plats eller så får det vara som det är, jag tänker inte riskera något när jag inte vet vad jag pysslar med. Köpa ny har jag inte råd med.

:idea:
Istället skulle du kunna göra som jag gjorde nyss: ladda hem App Cache Cleaner. Det bör funka på o-rootade telefoner. När jag körde den rensade den bort 15 MB cachefiler från mina appar (jag har 95 appar). Mitt telefonminne ökade från 119 till 134 MB. Enda nackdelen med den här typen av rensningsprogram är att man möjligen förlorar någon data man vant sig vid exempelvis inloggningen till Facebook och liknande saker som man kan välja att cacha. Jag har dock aldrig saknat något och tycker fördelarna med att städa överväger.

Låter ändå som en bättre lösning.

:idea:
En annan sak du kan göra är att ta bort Adobe Flash Player. Den behövs inte på Android vad jag fattat. Begriper inte varför du har den öht.

Jag begriper inte heller varför jag har den.

Om du kör youtube-appen används inte Flash alls. Ett lika bra sätt på en android är att gå till m.youtube.com i webbläsaren - det funkar precis lika bra (utan Flash!) och sedan kan du slänga youtube-appen! :)

Youtube-appen var väl mest för att man fick en tydlig logga, men det kanske inte är värt 4 mb bara för en snyggare genväg.

Du kan antingen avinstallera den. Eller - nästan lika bra - göra så här:

1. inställningar > Program
2. Blädda till Adobe Flash Player
3. Klicka på Avinstallera Uppdateringar

Detta kommer att frigöra nästan alla 12 MB åt dig. Bocka även bort automatuppdateringar.

Det funkade! Jag har nu 26 mb ledigt. Var det uppdateringarna som tog plats?? Varför fanns det inte någon knapp för att avinstallera hela programmet? Fast nu verkar den ha gått och gömt sig... 8)

:idea:
Fler tips här.

Tack!
Iridia
 
Inlägg: 4618
Anslöt: 2011-09-22

Re: Android-frågor

Inläggav barracuber » 2012-01-04 15:57:51

Miche skrev:Tack barracuber!


Helt ok, känns bra att hjälpa till. Fråga gärna mer :)

Miche skrev:När det gäller trafikkostnader så har jag en fast månadsavgift och har inte slagit i något trafiktak än.

Letade lite och hittade en app Root and me som rekommenderar SuperOneClick, ska ta hem det via datorn och testa om det kan roota telefonen.


Har inte testat nån av dem, Men i nåt läge körde vi Z4Root men är osäker på om den fortfarande fungerar.

Flera skapare av custom ROMs, inte minst den nog mest kända, http://www.cyanogenmod.com/, bygger in root på ROMen. Kan vara smidigt ifall man redan bestämt sig för att flasha (som det heter) en custom ROM.
barracuber
 
Inlägg: 11000
Anslöt: 2007-02-11
Ort: Västsverige

Re: Android-frågor

Inläggav Miche » 2012-01-04 16:06:39

Jag har funderat på att byta till custom ROM på båda apparaterna, men avstår nog på LGn eftersom det finns så mycket info på den som jag inte vill bli av med (och backup till PC inte funkar... snacka om strul)

Tabben har 2.2 och går inte att uppgradera via Kies (troligen för att den är köpt på nätet) och går därför inte heller att ställa om till svenska, så den skulle vara intressant att uppgradera (dvs installera custom ROM i).
Miche
 
Inlägg: 28799
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Re: Android-frågor

Inläggav Iridia » 2012-01-04 16:08:49

Glömde det där med bilderna från syrran. Tar de mycket plats på telefonen?
Iridia
 
Inlägg: 4618
Anslöt: 2011-09-22

Re: Android-frågor

Inläggav Miche » 2012-01-04 16:20:50

MMS-bilder tror jag ligger på 0,3 Mpixel och brukar hamna på omkring 20 kByte styck men MMS tillåter bilder upp emot 300 kByte, så det är svårt att svara generellt (info jag fått fram genom att googla).

Kan du inte kopiera meddelanden du vill spara till ett dokument (eller importera direkt till datorn), bilderna du vill spara kan du lägga på SD-kortet för senare överföring till datorn.
Miche
 
Inlägg: 28799
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Re: Android-frågor

Inläggav barracuber » 2012-01-04 16:23:43

Iridia skrev:Enstaka program går att flytta till SD-kortet men då funkar de inte. (Blev lite småskärrad i morse när telefonen inte hittade mitt lösenordsprogram. Flyttade tillbaka det till telefonen och då funkade det igen.) Men de flesta appar och widgetar går inte att flytta till SD-kortet (särskilt inte de som följde med telefonen). Lite dumt att man inte kan göra sig av med sånt man inte vill ha. Jag ger t ex högaktningsfullt Allan i aktiekurserna eftersom jag inte har några aktier, men den funktionen går inte att stänga av utan att stänga av gmail och facebook-synkningen.


Sonens Blade var låst till Tele2 och om han irriterade sig något på de tre Tele2-apparna som inte gick att få bort förrän vi rootade mobilen! OBS att det inte alltid lyckas men oftast gör det det. Lägger man på en custom rom försvinner de dock garanterat, som jag skrev till Miche tidigare, en custom rom ersätter hela OSet.

Iridia skrev:Kollade nu och det står 2.2.2. Vet inte om det var det från början, det kom en stor uppdatering för ett tag sen.


Var den uppdateringen en officiell från HTC? Oftast installeras de trådlöst, kallas även OTA = Over the air :) Att jag frågar är för att enligt detta så är 2.3.3 senaste officiella version i Sverige. Detta hänger ihop med rootningen, jag ser på swedroid att man inte kan roota den om man inte har 2.3.3. Själva rootandet handlar numera oftast bara om att ladda ner och köra en liten app (se det som Miche och jag skrev nyss) det krångliga är custom rom.

Jag vet inte när 2.3.3 släpptes för Desire men du kan ju maila HTC och se om de kan hjälpa dig uppgradera. Eller pröva själv koppla mobilen med sladd till PCn och se om det ploppar upp något.

För allmänna minnesfrågor och root på en Desire kanske den här guiden kan vara något för dig, den är skriven av en vanlig "dödlig" rookie.
barracuber
 
Inlägg: 11000
Anslöt: 2007-02-11
Ort: Västsverige

Re: Android-frågor

Inläggav Iridia » 2012-01-04 16:30:22

Tack för tipsen.

Om jag bara kunde förstå vad rootning är. Det låter som något som raderar allting och sen står man där på ruta ett igen. :-)006
Iridia
 
Inlägg: 4618
Anslöt: 2011-09-22

Re: Android-frågor

Inläggav Vildsvin » 2012-01-04 16:40:03

En fråga, varför envisas folk med beteckningen "Custom ROM" när det uppenbarligen inte alls är ROM?

Iridia skrev:Om jag bara kunde förstå vad rootning är. Det låter som något som raderar allting och sen står man där på ruta ett igen. :-)006

Att man får administratörsbehörighet över telefonen, att man får ändra allt som finns i rotkatalogen. Som standard kan man bara göra ändringar i sin hemmamapp.
Vildsvin
 
Inlägg: 1384
Anslöt: 2011-01-03

Re: Android-frågor

Inläggav Iridia » 2012-01-04 16:44:18

Jaha, ok. Inte så farligt som jag trodde då? Fast man kan ju råka ändra något som man inte borde, kanske?
Iridia
 
Inlägg: 4618
Anslöt: 2011-09-22

Re: Android-frågor

Inläggav Vildsvin » 2012-01-04 16:50:09

Jag betvivlar att det är något man "råkar" göra, låter mer som avsiktligt experimenterande.
Vildsvin
 
Inlägg: 1384
Anslöt: 2011-01-03

Re: Android-frågor

Inläggav Iridia » 2012-01-04 16:55:01

Det är vid avsiktligt experimenterande som man kan råka göra något. :wink:

Jag har extremt svårt för instruktioner, om de inte är idiotenkla. Så jag brukar klicka på olika knappar för att se vad som händer.
Iridia
 
Inlägg: 4618
Anslöt: 2011-09-22

Re: Android-frågor

Inläggav barracuber » 2012-01-04 17:29:53

Iridia skrev:Det är vid avsiktligt experimenterande som man kan råka göra något. :wink:

Jag har extremt svårt för instruktioner, om de inte är idiotenkla. Så jag brukar klicka på olika knappar för att se vad som händer.


Bara för att man har rootat så är man inte ute på tunn is. Varje gång man startar en app som begär rootbehörighet slänger appen upp ett fönster med Allow Root eller Deny Root?. Eller så informeras man om att "this app now has root access". Så man kan aldrig missa att man har en rootad telefon.

Du kan ju följa Miche i hans "rootningsprojekt". Om han lyckas kanske du kommer på fler argument för att du också ska göra det. Förutom de du redan har, som Aktieappen mm.
barracuber
 
Inlägg: 11000
Anslöt: 2007-02-11
Ort: Västsverige

Re: Android-frågor

Inläggav Kimmelie » 2012-01-04 18:27:13

barracuber skrev:Att jag frågar är för att enligt detta så är 2.3.3 senaste officiella version i Sverige.

Jag har 2.3.5. (Det är en Samsung Galaxy S2, om det gör nån skillnad.)

Intressant tråd. Men jag känner mig inte redo att mecka sönder min telefon än... Köpte den för bara nån månad sen, och känner mig inte lika säker på den, som på Linux på datorn...
Kimmelie
 
Inlägg: 2022
Anslöt: 2009-09-09

Re: Android-frågor

Inläggav ca » 2012-01-04 19:07:53

Android 4.0.x håller på att rullas ut nu. Bl.a. kommer det till Galaxy SII.
ca
 
Inlägg: 1201
Anslöt: 2011-01-03
Ort: Skåne

Re: Android-frågor

Inläggav Miche » 2012-01-04 19:43:11

barracuber skrev:Du kan ju följa Miche i hans "rootningsprojekt".

Jag gör ett försök i helgen och rapporterar hur det går!
Miche
 
Inlägg: 28799
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Återgå till IT-forumLogga in