Vilse (utredning?)

Om livet i relation till sig själv och samhällets förväntningar.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Vilse (utredning?)

Inläggav Joppe » 2018-05-14 17:04:46

hej är ny här
har gått hos en psykoterapeut ett tag pga nedstämdhet och denne föreslog att vi skulle gå vidare med en utredning pga många saker. vad händer sen?
finns där hjälp för att styra upp sig själv?

Moderator: Kompletterade rubriken.
Joppe
Ny medlem
 
Inlägg: 2
Anslöt: 2018-05-14

Vilse (utredning?)

Inläggav Sisyfos » 2018-05-14 17:56:49

Vill du bli stämplad av staten med en diagnos? Det är just den frågan du ska ställa dig själv. Om staten inte kan hjälpa dig, se då till att inte bli stämplad.

Behöver du stöd med något? Är det endast terapi? Om det endast är terapi avvakta då med stämplandet från utredningen. Du har ingen skyldiget att gå med på allt de säger. Läs också om dagligverksamhet (DV) här på forumet, Manne har förklarat sin situation på DV.
Sisyfos
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 749
Anslöt: 2017-06-04
Ort: Uppsala

Vilse (utredning?)

Inläggav Joppe » 2018-05-26 0:17:56

Hej igen förstår inte det där med att bli stämplad. Vad spelar det för roll. Jag gör detta för att kunna gå vidare. Att få en förklaring. Det jag är ute efter helt enkelt är vad man kan få hjälp med. Behöver hjälp med att kunna organisera, planera, strukturera upp mig själv och kunna genomföra och slutföra saker. Få någon att förklara att jag är den jag är. Få andra att förstå att jag inte kan "rycka upp mig", orkar vara social, spontan osv. Ingen fattar när jag försöker förklara (vilket jag är kass på) att jag inte pallar hänga med på en massa saker. Det finns ju mycket hjälp för de med tex adhd.
Hur gör alla ni här med vardagen?
Mvh joppe
Joppe
Ny medlem
 
Inlägg: 2
Anslöt: 2018-05-14

Vilse (utredning?)

Inläggav Sisyfos » 2018-05-26 9:31:17

Joppe skrev:Hej igen förstår inte det där med att bli stämplad. Vad spelar det för roll. Jag gör detta för att kunna gå vidare. Att få en förklaring. Det jag är ute efter helt enkelt är vad man kan få hjälp med. Behöver hjälp med att kunna organisera, planera, strukturera upp mig själv och kunna genomföra och slutföra saker. Få någon att förklara att jag är den jag är. Få andra att förstå att jag inte kan "rycka upp mig", orkar vara social, spontan osv. Ingen fattar när jag försöker förklara (vilket jag är kass på) att jag inte pallar hänga med på en massa saker. Det finns ju mycket hjälp för de med tex adhd.
Hur gör alla ni här med vardagen?
Mvh joppe


Det verkar som att du är deprimerad. Och du vet vad som behöver göras. -- organisera, planera, strukturera upp mig själv och kunna genomföra och slutföra saker. Jag tror att du har sådan förmåga att själv kunna genomföra detta. Därför ser jag det inte som någon nytta för dig att bli stämplad med diagnosen.

Jag är övertygad om att jag har AS. Inte alltid märker människor i min närhet att jag har AS, så är det säkert för dig; därför ställer de krav på mig. Vad jag gjorde var att förklara för dem att jag inte har tid, det räcker med en sådan förklaring.

Vad kommer stämplan hjälpa dig med? Det är endast en stämpel svart på vitt, du kommer vara densamme efter detta. Ditt liv kommer inte förändras om du inte behöver hjälp med AS stöd. Även om saker i livet kan vara besvärliga är det alltid bäst att genomföra saker själv, utan hjälp från andra. Om du kan så är det absolut bäst att hjälpa andra och sköta ditt eget liv. Just att sköta mitt liv och hjälpa andra, här på forumet, och afk är vad jag gör. Det håller mig sysselsatt med vettiga saker; annars blir jag deprimerad.

Jag tror att du behöver ett jobb och fundera över vad för planer vad du vill genomföra. Vad hade hjälpt dig mest, vad hade du tyckt varit kul. Du borde börja vid steg 1: Vad måste du förändra i ditt liv, det absolut nödvändigaste. Steg 2: Vilka saker vill du ha i ditt liv, det som gör dig lycklig.
Sisyfos
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 749
Anslöt: 2017-06-04
Ort: Uppsala

Vilse (utredning?)

Inläggav Flinta » 2018-05-26 15:53:21

Hej Joppe

Vill du ansöka om boendestöd? De brukar kunna ge stöd på en mkt grundläggande nivå t ex stöd i att komma igång med att städa, tvätta, laga mat och de brukar kunna följa med och handla, på möten och på aktiviteter förutsatt att man också beviljas de timmar man behöver.

Är din förhoppning att din omgivning kommer förstå dig bättre när du säger att du utrett dig och fått AS på papper? Vissa vill inte förstå men då kan du söka dig till bättre sociala sammanhang för stöd där du har bättre möjligheter till t ex respekt, acceptans, förståelse eller vad du nu saknar.
Flinta
 
Inlägg: 3857
Anslöt: 2007-07-21

Vilse (utredning?)

Inläggav Flinta » 2018-05-26 16:13:18

Joppe skrev:Hur gör alla ni här med vardagen?


Det är en bred fråga och mitt tips är att du läser olika trådar på forumet där du kan ta del av andras erfarenheter. Det kan vara smart att använda sökfunktionen och söka på t ex (!) boendestödjare, förlängd tentamenstid, utredning, LSS, dygnrytm, städtips, matlagning, medicinering, träffar eller vad du nu kan tänkas vilja veta mer om.
Flinta
 
Inlägg: 3857
Anslöt: 2007-07-21

Återgå till Att leva som AspergareLogga in