Vill hoppa av gymnasiet

Alla frågor om Asperger i relation till barn och/eller föräldrarollen.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Vill hoppa av gymnasiet

Inläggav cnor » 2016-01-09 15:54:27

Hej allihop! Är inte så aktiv på sidan, men har ett problem jag behöver få lite tips om.

Min son på 16 har gått en termin på gymnasiet (läser spelgrafiskt program), men nu vill han eventuellt inte fortsätta. Han känner att han har svårt att hänga med i alla ämnena och studietakten är för hög. Dessutom har de ändrat schemat till vårterminen så han nu har 4 dgr per vecka som han går till 15.20 (innan hade han bara 2 sena dagar). Han tycker inte alls om den här ändringen. Hur ska jag göra för att motivera honom att fortsätta skolan och inte ge upp? Vilka krav kan jag ställa på skolan vad gäller stöd till honom? Han har svårt med eget ansvar och att se till att exempelvis inlämningsuppgifter blir klara i tid.

Moderator: Tråden flyttad från Övriga Aspergerfrågor.
cnor
Ny medlem
 
Inlägg: 6
Anslöt: 2007-11-28
Ort: Forserum

Vill hoppa av gymnasiet

Inläggav Ruffsetuss » 2016-01-09 16:12:25

Begär ett möte med berörda parter på skolan för disskution om din Sons fortsatta skolgång .
Ruffsetuss
 
Inlägg: 449
Anslöt: 2015-09-04
Ort: Sundsvall

Vill hoppa av gymnasiet

Inläggav Pikachu » 2016-01-09 16:40:48

Går det inte att dra ner på studietakten?
Pikachu
Bannad
 
Inlägg: 2833
Anslöt: 2009-06-14

Vill hoppa av gymnasiet

Inläggav ArgeAnkan » 2016-02-01 21:04:54

cnor skrev:Min son på 16 har gått en termin på gymnasiet (läser spelgrafiskt program), men nu vill han eventuellt inte fortsätta. Han känner att han har svårt att hänga med i alla ämnena och studietakten är för hög. Dessutom har de ändrat schemat till vårterminen så han nu har 4 dgr per vecka som han går till 15.20 (innan hade han bara 2 sena dagar). Han tycker inte alls om den här ändringen. Hur ska jag göra för att motivera honom att fortsätta skolan och inte ge upp? Vilka krav kan jag ställa på skolan vad gäller stöd till honom? Han har svårt med eget ansvar och att se till att exempelvis inlämningsuppgifter blir klara i tid.

inget fel i att sluta skolan om man har något vettigt alternativ. soc och vuxendagis är inget vettigt alternativ. leta efter andra program han kan gå, eller han bör leta efter andra program, trots allt han som ska gå det. det går ställa vissa krav på skolan och man har vissa rättigheter, fråga dom. ställ krav på honom att om han ska sluta så ska det finnas ett alternativ. att gå hemma och sitta vid datorn kommer förvärra hans problem, vad det nu än kan vara. isolering är riktigt dåligt att utsätta sig för.

var ett stöd men sätt gränser. ett "sabbatsår" bör inte ens komma på fråga. det passiviserar mer än det gör nytta. att han måste stanna till efter klockan 15 några fler dagar är ingen ursäkt för att sluta skolan, hur ska han klara ett jobb om han inte kan anpassa sig efter tider? fråga honom vad han har för planer, han är trots allt människa så han kanske har bra idéer men som sagt är det nästan alltid bättre att gå klart gymnasiet hur jävla meningslöst det än känns. man är helt jävla utblottad i samhället utan en gymnasieutbildning och man måste nästan ha tur för att komma in i arbetsmarknaden i dagens läge. arbetsförmedlingen kommer inte hjälpa honom om han själv inte är motiverad. 1 år som arbetslös blir lätt 2, 3, 4 osv.

som sagt, prata med honom. pressa honom och vägled honom om han har svårt för saker.
ArgeAnkan
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 258
Anslöt: 2015-07-11

Vill hoppa av gymnasiet

Inläggav Bonddrengen » 2016-02-02 9:14:31

Förlängd skolgång/undervisning finns något som heter. Då kan man läsa färre ämnen men under längre tid så man kanske läser 4 år istället för 3 år.

Du kan läsa mer på Skolverkets hemsida:
http://www.skolverket.se/skolutveckling ... g-1.215934
Bonddrengen
 
Inlägg: 272
Anslöt: 2015-09-12
Ort: E = mc^2

Återgå till Barn och föräldraskapLogga in