Vilken laglig rätt att avskriva patient från psykiatrin?

Vårdfrågor, medicinska aspekter samt forskning- och vetenskapsämnen.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Vilken laglig rätt att avskriva patient från psykiatrin?

Inläggav Sarah1 » 2021-05-10 23:04:56

Jag har varit patient i flera år inom en öppenpsykiatrisk mottagning utan att kunna få den vård jag behöver. Jag behöver psykoterapi, blev bedömd att behöva psykoterapi men sen funkade det inte med de två terapeuter som jag fick prova.

Jag hamnade då hos en samtalskontakt som inte är terapeut och hon kunde inte ge mig någon behandling samt att hon agerade så att jag kände mig sviken och jag beslutade därför att avbryta kontakten med henne.

Min läkare håller på att gå igenom min journal då jag för henne talat om att jag behöver psykoterapi och inte bara stödsamtal. Dock befarar jag att mottagningen kommer att avskriva mig från mottagningen då de anser att jag tackat nej till behandling. Detta trots att terapeuterna själva menat att det jag behöver i form av psykoterapi inom faller inom deras uppdrag.

Vilken laglig grund finns för en mottagning att avskriva en patient som fortfarande har ett vårdbehov? Vilken specifik lag ger dem rätt att "dumpa" en patient med hänvisning till att man som jag tackat nej till två terapeuter?

Att hänvisa mig till vårdcentral är meningslöst eftersom mitt vårdbehov inte kan lösas där. Det är heller inte något alt med HAB eller liknande utan jag tillhör specialistpsykiatrin. Privata terapeuter, utbildningsterapier etc är inte aktuellt.
Sarah1
 
Inlägg: 126
Anslöt: 2015-10-03

Vilka laglig rätt att avskriva patient från psykiatrin?

Inläggav slackern » 2021-05-10 23:16:20

Psykiatrins ansvar är att behandla dig med medicin gör dom inte det har dom rätt att avskriva dig från deras mottagning.
slackern
 
Inlägg: 38639
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Vilken laglig rätt att avskriva patient från psykiatrin?

Inläggav Sarah1 » 2021-05-10 23:22:40

Det är dock inget som finns lagligt stöd för, det kan möjligen vara ett resonemang och en inofficiell policy som vissa mottagningar följer men det finns inte inskrivet i någon lag att psykiatrins skyldighet är medicinsk behandling och inget annat.

slackern skrev:Psykiatrins ansvar är att behandla dig med medicin gör dom inte det har dom rätt att avskriva dig från deras mottagning.
Sarah1
 
Inlägg: 126
Anslöt: 2015-10-03

Återgå till Aspergare och vårdenLogga in