Vilka är vi här?

Om livet i relation till sig själv och samhällets förväntningar.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Vilka är vi här?

Inläggav Fabela » 2019-05-21 22:41:14

Säger välkommen här också, fast jag nyss skrev det i en annan tråd :-)236

Kul med nytt folk, hoppas du ska trivas.

Man måste inte berätta nåt man inte vill, känn ingen press för det. Att bara prata "strunt" är också helt okej.
Många här har allt möjligt i bagaget, så om du en dag vill prata om nåt mer personligt kan du nog ha rätt stor chans att hitta nån, som har liknande erfarenheter.

Och du är inte ensam om att se ut som en barnrumpa för din ålder, det är inte helt ovanligt bland oss.
Det tog mig själv ett par riktiga krascher med hälsan för att utseendet skulle komma ikapp åldern, har i hela mitt vuxna liv tagits för 10-20 år yngre än jag är.

Så lite passar du nog in här på forumet iaf :wink: :-)Happy
Fabela
 
Inlägg: 4572
Anslöt: 2013-12-08

Vilka är vi här?

Inläggav Kattspazz » 2019-05-29 19:10:18

Hej! Gick med i forumet för något år sen så är relativt ny här. Jag är en tjej på 22 år som fick sin diagnos under högstadiet. Är introvert och har svårt för småprat och det tar tid för mig att lära känna nya människor.
Kattspazz
Ny medlem
 
Inlägg: 5
Anslöt: 2018-06-09

Vilka är vi här?

Inläggav Shakti » 2019-06-03 23:38:35

Hej nyreggad här!

Jag är en kille på 27 år från Västra Götaland som bor själv i en liten lägenhet och arbetssökande. Färdig med utredning denna månaden och psykologen misstänker ASD och ADHD.

Har en lång story med att försöka överleva samhället, satt mig i massa sammanhang jag inte varit anpassad för med skola och jobb och tagit på mig massa roller som inte varit jag. Men nu börjar pusselbitarna falla på plats och jag börjar förstå min psykologi och hittat strategier som är mer hållbara.

Jag är ganska introvert men gillar det sociala och har haft turen att fått massa stöttande vänner under min livsresa. Jag jobbar just nu på att få bort mycket bekräftelsebehov jag haft via fel vägar och ta mig tid att vila och när jag faktiskt behöver vila istället för att socialisera. Jag har fått lära om mig den sociala biten i livet och identifiera mina känslor och att det finns mycket känslor under all apati som jag fått av alla snedsteg i livet.

Så det känns skönt att jag börjar känna mig hel igen och fått mycket förklarat!

Mitt största intresse är musik, och det skiftar mycket vad jag gillar. Spelar gitarr, producerar och har nyss startat ett rockband. Utöver det är jag intresserad av naturen och andlighet.

-Hundmänniska
-Vegetarisk Sushi är min favoritmat
-Ogillar politik
-The Big Lebowski är min favoritfilm
-Berserk är min favoritserie (både manga och anime)
-Magic the gathering och Hearthstone är mina favoritspel
Shakti
Ny medlem
 
Inlägg: 4
Anslöt: 2019-06-03

Vilka är vi här?

Inläggav Alfnisse » 2019-06-24 20:03:36

Alf
Född 03
Bor i Skåne
Har flickvän
Alfnisse
Ny medlem
 
Inlägg: 1
Anslöt: 2019-06-24

Vilka är vi här?

Inläggav Lejon » 2019-07-01 11:18:10

Hej, kort presentation:

Har alltid känt mig som en outsider, men kan vara väldigt social också, "högfungerande".

Har aldrig fått någon diagnos, aldrig blivit utredd. Men tror att jag har drag av det som kallas asperger och/eller autism. Är inte jätteinläst på termerna, har bara besvarat ett par självskattningstester online.

Arbetar heltid och tycker om den struktur och det relativt inrutade liv som kommer med det. Ledighet/semester kan ibland bli jobbigt, för då tappar jag det sociala sammanhanget. Är dålig på att ta såna initiativ privat. Trivs med att vara ensam också, men lagom är kanske bäst.
Lejon
Ny medlem
 
Inlägg: 4
Anslöt: 2019-07-01

Vilka är vi här?

Inläggav Grönt Äpple » 2019-07-01 12:24:23

Hejsan, allihopa!

Jag är en tjej på 30 år. Frågan om autism har varit på tapeten till och från sedan barndomen, men av olika anledningar gick jag inte igenom någon utredning förrän 2017 och diagnosticerades då med Aspergers syndrom. Även livslånga problem med ångest och depression. Funderar på om jag ska be om en ADD-utredning eller inte, då jag misstänker att jag har det också.

Jag bor tillsammans med två katter och är ihop med en härlig kille som också har Aspergers. Vi träffas inte så ofta eftersom han bor sex timmar bort, men det fungerar bra för oss eftersom vi är antisociala. :D

För närvarande går jag på daglig verksamhet, men är fast på en plats som inte passar så bra (jag har problem med finmotoriken men sysslar med pysselgöra) då det är den enda platsen i min kommun som inte ställer så stora krav på det sociala. Förhoppningen är att för eller senare kunna jobba deltid så att jag i varje fall får en bättre arbetsmiljö och passande arbetsuppgifter.

På fritiden tycker jag om att

  Skriva mycket - jag snickrar på en webbsida tillsammans med min pojkvän, och ibland skriver jag korta berättelser också
  Läsa böcker - främst facklitteratur (då framförallt vetenskap och filosofi)
  Se på film - favoritregissörerna är Bergman, Kieslowski och Tarkovskij, men jag kollar även på mer "normala" filmer
  Gå på långpromenader
  Lyssna på musik - symfonisk metal, soundtracks, musikaler och ibland 90-talsmusik för nostalgins skull
  Spela dataspel - gärna rollspel och atmosfäriska skräckspel, samt ibland något strategispel (gillar allt från Bioware och Frictional Games)
  Lära mig programmera (har nyligen börjat med Python)

Jag gick med i det här forumet för att lära känna andra med samma problematik som mig, och kanske ta del av tips och råd för att t.ex. kunna klara vardagen bättre. :)
Grönt Äpple
Ny medlem
 
Inlägg: 7
Anslöt: 2019-06-29

Vilka är vi här?

Inläggav kattson » 2019-07-01 12:32:42

Född 75, diagnosterad 2012.
"mild" "högfungerande" asperger, har lärt mig leva med de mest tydliga symptomen, vilket jag antar gjorde att det tog sådan tid innan jag fick diagnos.
Inom citattecken för även om det funkar för samhället i stort så funkar de väl inte alltid för mig :)
Gillar tekniska ämnen, fysik och kemi odyl. Djur och natur, har två katter.
kattson
 
Inlägg: 27
Anslöt: 2019-06-30

Vilka är vi här?

Inläggav Vaelin » 2019-08-07 17:08:01

Hej, 25 årig kille här. Har varit diagnoserad i några år nu men har inte riktigt funnit mig i det. Eller hittat min plats i världen. Är rätt ensam och skulle vilja ändra på det. Tänkte att jag kanske kan hitta någon i en liknande situation här.
Vaelin
Ny medlem
 
Inlägg: 1
Anslöt: 2019-08-07

Vilka är vi här?

Inläggav chh999 » 2019-09-26 17:11:40

Hej på er alla! Jag är snart 21 år gammal och bor i Stockholm tillsammans med min kanin. Jag studerar till läkare vid Karolinska Institutet och min största dröm är att bli kirurg. Förutom medicin, som är mitt allra största intresse, tycker jag även mycket om ordkunskap och att skriva.

I skolan är jag duktig och som läkare kommer jag att vara fantastisk. Men hemma har jag det svårare, och behöver hjälp av boendestödjare för att öppna post, betala räkningar, planera och strukturera upp min vardag. Jag kan skära i en människa med millimeterprecision men varje kväll när jag ska röra om min skål med gröt hamnar gröten överallt :-)049 Slående.

Något annat som är svårt för mig i min vardag är det sociala samspelet och långsiktiga/djupa relationer med såväl vänner som familj. Alla konstanta missförstånd och saker som jag har gjort och sagt fel, som har rivit och sårat då jag har väldigt svårt att förmedla min uppskattning, kärlek, och glädje. Relationer som är skadade och som har brustit har dränerat mig på energi som jag inte har lust att förlora igen. Mina känslor är starka och att känna så mycket stundom kväver mig.
Privat är jag därför numera en väldigt ensam person och det är en tillvaro jag är tillfreds med, då kan jag kanalisera min energi på studier och intressen som betyder väldigt mycket för mig. Däremot har jag lätt för att knyta an till människor men de flesta vill jag inte hålla så nära.

Min NPF-utredning avslutades för några månader sedan och jag är så oändligt tacksam för att så tidigt i mitt liv ha träffat en så kompetent psykiatriker. Det är faktiskt som om jag fått en ny chans med en andra förälder, och det är så jag tänker på henne. Som en andra förälder. Erfarenheterna och lärdomarna från de mötena kommer jag att bära med mig i framtiden, och tack vare henne känner jag mig stark i min autism :D

- Min favoritmat är havregrynsgröt och kokta morötter.
- Favoritartiser är Ted Gärdestad och Tom Odell, annars lyssnar jag mycket på klassisk musik.
- Min fina kanin är min bästa kompis och jag hoppas att hon får vara med mig minst hela vägen till examen.
- Jag älskar politik, IKEA, facklitteratur och Wordfeud.

Är ny här på forumet och ser mycket fram emot att ta del av allt här :-)173
chh999
Ny medlem
 
Inlägg: 5
Anslöt: 2019-09-25
Ort: Stockholm

Återgå till Att leva som AspergareLogga in