Sida 3 av 5

InläggPostat: 2009-01-01 18:32:26
av KrigarSjäl
Tycker julmaten är tråkig & allmänt uttjatad.
Om jag finge styra upp ett julbord skulle det vara sushi, ostron, hummer, Tornedos Rossini, kalamataoliver, sashimi, fräscha sallader, kronärtskocka, sparris, kobe-biff, serranoskinka, Pata Negra-skinka etc.
Fräscht, exklusivt, högsta kvalitet, exotiskt.

Vad är lite sketen sill mot det? :wink:
Ärligt talat: för hundra år sen var julmaten exklusiv, exotisk etc eftersom det var fattigt och man äntligen fick slakta grisen. Idag kan vi bättre.

InläggPostat: 2009-01-01 20:24:39
av Garum
Själv flydde jag jul och nyår som tillbringades i Riga, det var skönt att slippa julhetsen för en gångs skull. 8)

InläggPostat: 2009-01-01 20:32:30
av KrigarSjäl
Det värsta med julen är all satans insmickrande reklam, allt glättigt tjafs i medierna, alla extrapriser som helt plötsligt blivit 'julklappstips', alla puttenutiga programledare som tror att de utstrålar julmys när de ler sina påklistrade fånleenden, allt spackel, pyssel, garnerande och sockerkristyriserande, den där låten som sjungs kollektivt va-fan-den-nu-heter-People?

"Var snäll för nu är det jul!!"
"Var snäll nu så kan du vara elak resten av året"
"Vi är sååå fina människor som skänker en tanke och en liten slant åt de stackars uteliggarna" (som vi egentligen skiter i, men som fungerar som objekt att utöva vår självkänsloförhöjande HUMANISM och EMPATI på)

InläggPostat: 2009-01-01 23:15:07
av Alien
Dagen före julafton:
Anka med gröna bönor och ris. Franskt vin (vinet som min man köpte när han åkte till Frankrike tar aldrig slut, finns fortfarande flaskor kvar).

Julafton:
Skinka förstås. Pappa hade köpt färdigkokt skinka, inte brytt sig om att griljera och ätit av den innan vi kom. Inte helt ok, tycker jag, men det är ju hans hem. Sen var det lutfisk med vitsås, potatis, gröna ärter och finsk kålrotslåda (kål- och morötter). Dessutom rödkålssallad och prinskorv. Vi sprang ivägen för varann i det lilla köket, hunden var extra mycket i vägen. Drack julöl, som jag köpt på Systemet.

Juldagen:
Rester av ankan + ris stekt med ägg, skinka och sill. Och risgrynsgröt. Pappa tycker det går bra med den färdigkokta, men jag opponerade mig. "Allting går att sälja med mördande reklam, kom och köp konserverad gröt". Så min man gjorde gammaldags risgrynsgröt efter mina instruktioner. Drack mera julöl.

Annandagen:
Ännu mer rester av julmaten. Gjorde apelsinris av den överblivna gröten.

När vi kom hem igen kokade vi egen skinka och griljerade. Ingen jul utan doften av kokt skinka och griljering!

InläggPostat: 2009-01-01 23:21:01
av KrigarSjäl
Är du bra på viner?

InläggPostat: 2009-01-06 21:01:42
av Alien
KrigarSjäl skrev:Är du bra på viner?


Inte jag, det var min mans franske kompis som valde ut vinerna.

InläggPostat: 2009-11-26 1:58:26
av Alien
Bumpar denna tråd, eftersom det snart är jul/mat igen.

InläggPostat: 2009-11-26 9:56:37
av rapchic
kanske (har bara haft en grön jul hittils så jag är inte säker på om jag ska testa nått nytt.

saffran fallafel,
seitan "skinka" ev gratinerad kålroe eller ungsbakad tofu, körde seitan förra året,
sojakorv (eller egengjord seitanjulkorv om jag hittar receoptet/har ork)
seitan"ribs" (mums)
"kallskuret" från goodstore
mjölkfri rödbetssallad
vitkålssallad med apelsin och temarinerade russin
kokt potatis
"veggosill" (gjord på aburgine smakar exakt likadant säger till och med köttätare men man slipper känslan av att man äter rå fisk)
terökt tofu
"johanssons frestelse" (jonssons utan fisk)

kanske bovetesylta (ingen hit förra året dock för kryddad)
rödkål? (glömde det förra året vart några dagar efter jul)
kanske testat jag grönkål och vegansk dopp i grytan?

som sagt kanske testar nått nytt i år och har inte bestämt mig än (beror också mkt på vart det blir

och så massa mjölk och gelatinfritt julgott såklart

om nån har tips på mer gröna saker som inte är köttsubstitut skulle det vara kul (det har alltid avrit mkt kött på vårt julbord)

InläggPostat: 2009-11-26 18:38:48
av BMW
Julskinka, köttbullar, mammas inlagda sill av alla de slag, revbenspjäll, Jansons frestelse, ägghalvor med löjrom, olika sorters korvar, lutfisk, ris a la Malta, jul ost, mammas hemmagjorda leverpastej, kalvsylta, kokt potatis, rödbetssallad, gravad lax, ål, öl, nubbar och likörer.

InläggPostat: 2009-11-26 19:01:10
av Duras
KrigarSjäl skrev:"Var snäll för nu är det jul!!"


En alternativ formulering:

"Tindra med ögonen ungjävlar, för nu är det jul"

(Förlåt det bara dök upp i huvet :oops: )

InläggPostat: 2009-11-26 19:07:31
av Duras
KrigarSjäl skrev:Ärligt talat: för hundra år sen var julmaten exklusiv, exotisk etc eftersom det var fattigt och man äntligen fick slakta grisen. Idag kan vi bättre.


Ja, vi kanske KAN bättre, men det handlar om traditioner. Jag är inte speciellt traditionsbunden, men när det gäller julmaten så är jag det. På julbordet ska det bara finnas sånt som man hade förr, dvs innan kyl och frys fanns och innan man snabbt kunde transportera hit mat från främmande länder.

Om jag blir bjuden på julbord så väljer jag bara sånt som kan tänkas ha funnits där för 100 år sen. Alltså rent principiellt, inte just DEN korvbiten :wink:

InläggPostat: 2009-11-26 20:50:22
av Flinta
rapchic skrev:om nån har tips på mer gröna saker som inte är köttsubstitut skulle det vara kul (det har alltid avrit mkt kött på vårt julbord)


Rotfruktsgratäng!
Paj med innehåll som du väljer!
Stor plåt med en massa olika grönsaker som lagar sig självt i ugnen. Till det kan man göra tzatsiki!
Egen stuvad vikål!
Egen dillstuvad potatis!
Crépes med t ex champinjonstuvning!

Vet inte om du äter fisk(-rom), men blandar man svart kaviar med crème fraiche eller gräddfil och hackad rödlök blir det en mycket god röra att ha till t ex bakad potatis

Jag äter rätt traditionellt julbord eftersom det är det som bjuds i min familj. Faktum är att jag eg skulle vilja ersätta julmaten med en 3 -rättersmeny med mina favoriträtter. Då skulle jag njuta ännu mer av maten o julen!

InläggPostat: 2009-11-26 20:56:40
av kattpojke2
Mitt privata julbord centreras kring julmusten med de vanligaste beståndsdelarna som julskinka, köttbullar osv som pålägg på smörgåsar ^^

I övrigt är det väl släkt o familjs traditionella julbord som jag ser fram emot.

InläggPostat: 2009-11-27 10:52:34
av rapchic
Flinta skrev:
rapchic skrev:om nån har tips på mer gröna saker som inte är köttsubstitut skulle det vara kul (det har alltid avrit mkt kött på vårt julbord)


Rotfruktsgratäng!
Paj med innehåll som du väljer!
Stor plåt med en massa olika grönsaker som lagar sig självt i ugnen. Till det kan man göra tzatsiki!
Egen stuvad vikål!
Egen dillstuvad potatis!
Crépes med t ex champinjonstuvning!

Vet inte om du äter fisk(-rom), men blandar man svart kaviar med crème fraiche eller gräddfil och hackad rödlök blir det en mycket god röra att ha till t ex bakad potatis

Jag äter rätt traditionellt julbord eftersom det är det som bjuds i min familj. Faktum är att jag eg skulle vilja ersätta julmaten med en 3 -rättersmeny med mina favoriträtter. Då skulle jag njuta ännu mer av maten o julen!


finns det mjölkfritt alternativ till turkisk youghurt (det är väl det man har i tzatziki)
stuvat görs väl i mjölk?
men kanske tångkaviar (äter ej kaviar) med sour suprime (mjölkfri creme frieche) och rödlök lät gott.

(sour supreme är dyrt som *censur* men vid jul el liknande kan man unna sig.)

InläggPostat: 2009-12-25 12:57:26
av Chrilleb
Hej, god fortsättning..


Igår blev det :

Julskinka

Janssons Frestelse ( med extra anjovis i, mkt gott.. )

Julkorv ( som vanligt mycket god )

Lill-Prins ( oxå som vanligt mycket god )

Sill ( tog inget igår, hade tjuvstartat hemma några kvällar tidigare :)

Rödkål ( ett måste till köttbullarna och Lill-prinsen )


Och jag tycker julmat går att äta minst till nyåret :) MUMS !

InläggPostat: 2009-12-25 13:05:06
av Alexandra
Det blev en trevlig italiensk middag med lite gott vin till. :) Ingen julskinka, pepparkaka etc. så långt ögat kunde se. Jag avskyr verkligen allt som brukar finnas på julbordet, utom sill och rökt ål då, men ålen är ju tydligen utrotningshotad (mao bäst att låta bli).

Aspkvinna skrev:Vilken mat äter NI?

För mig kommer det att bli krispiga räkor som är friterade i min egna smet och citron över, ett glas rött och hemmagjord hummos, svarta torkade oliver med lite goda kex.

Frukost, risgrynsgröt!


Lät riktigt gott, bortsett från frukosten. ;)

InläggPostat: 2009-12-25 13:11:42
av TK71
Den vanliga svenska julmaten. Skinka, prinskorv, köttbullar, sill, lax, risgrynsgröt, Janssons etc.

Hade jag varit hos mina föräldrar skulle de ha trugat i mig morotslåda, leverlåda, kålrotslåda och rödkålssallad.

För övrigt tycker jag det börjar kännas lite stötande med allt detta frossande när det finns de som inte har nåt att äta.

InläggPostat: 2009-12-25 13:17:34
av Alexandra
TK71 skrev:[...]För övrigt tycker jag det börjar kännas lite stötande med allt detta frossande när det finns de som inte har nåt att äta.


Medhåll.

InläggPostat: 2009-12-25 19:36:05
av sugrövmanövern
Jag frossar inte till jul, så jag är en bättre människa :lol: . Jag åt bara lite risgrynsgröt (blä) och en liten tårtbit, en halv mandarin och några nötter och nougat.

Så barnen i Afrika mår jättebra nu tack vare att jag inte åt så mycket igår.

InläggPostat: 2009-12-25 20:16:28
av MsTibbs
Prinskorv och köttbullar, rödkål, potatis rund julost, sallader, ingen julegröt i år, men kakor och pepparkakshus. På nyår blir det kalkon som vanligt.

InläggPostat: 2009-12-25 20:28:43
av Miche
Utan julgröt är det ingen riktig jul (men å andra sidan brukar jag äta risgrynsgröt även andra tider på året, det bästa med julen är just gröten).

Julskinka (kokt i Cola), prins och princesskorv, köttbullar (med ett recept som vann andra pris i ICA-kurirens köttbullstävling i slutet av 80-talet), sill, potatis (ingen rödkål blev det i år), sylta och julpräst.

Senare i mellandagarna blir det bl.a. Jansons, kalkon eller fårfiol.

InläggPostat: 2009-12-25 20:46:05
av Heliora
Jag säger bara en sak: POTATISLÅDA!!! Ingen jul utan potatislåda!

Forumets finnar, finlandssvenskar och Finlandsvänner vet vad jag pratar om...

InläggPostat: 2009-12-25 21:22:12
av Alexandra
sugrövmanövern skrev:Jag frossar inte till jul, så jag är en bättre människa :lol: . Jag åt bara lite risgrynsgröt (blä) och en liten tårtbit, en halv mandarin och några nötter och nougat.

Så barnen i Afrika mår jättebra nu tack vare att jag inte åt så mycket igår.


Ja du har åtminstone inte belastat sjukvården. Det finns gott om såna som åker ambulans till akuten på julafton pga att de ätit - och druckit - för mycket. ;)

InläggPostat: 2009-12-25 22:10:56
av sugrövmanövern
Alexandra skrev:
sugrövmanövern skrev:Jag frossar inte till jul, så jag är en bättre människa :lol: . Jag åt bara lite risgrynsgröt (blä) och en liten tårtbit, en halv mandarin och några nötter och nougat.

Så barnen i Afrika mår jättebra nu tack vare att jag inte åt så mycket igår.


Ja du har åtminstone inte belastat sjukvården. Det finns gott om såna som åker ambulans till akuten på julafton pga att de ätit - och druckit - för mycket. ;)
:lol: Det är ju fruktansvärt :lol: :lol: .