På ett traditionellt julbord äter jag väl ungefär följande:
Smakar gärna vilka sorters sill som helst. Senapssill stor favorit.
Sillsallad, gubbröra, kanske strömming.
Potatis och ägghalvor till det. Gräddfil och gräslök dessutom är väl mer en somrig grej, men jag skulle inte rynka på näsan utan glatt ta för mig om det finns med på julbordet också.
Öl och snaps till det, jag provar gärna vilken snaps som helst...
...sedan gäller det att komma ihåg vilka som inte var särskilt goda, så kan man ju
försöka undvika dem fortsättningsvis.
Lax - gillar gravad och rökt. Och hovmästarsås.
Ål rätt smarrigt men också väldigt fet och stabbig smak. Smakar gärna lite i alla fall.
När det sedan kommer till köttet går rätt mycket bort. Syltor - blä, grisfötter - urk, tunga - guääääh...
Men diverse korvar, skinka och liknande kallskurna saker - jomenvisst, gärna!
Det varma - pja... spjäll har jag lite svårt för, tycker det är jobbigt med allt sorts kött där man måste skära eller gnaga loss köttet från en massa ben. Brukar nästan bara vara prinskorvarna och köttbullarna jag gillar i det här skedet. Så jag brukar blanda rätt friskt av dem och det kallskurna i stället.
Lutfisk - nej tack!
Ris á lá malta - pja... jag har lärt mig få i mig det, men grötkonsistensen är fortfarande jobbig. Jag försöker inte ta för mycket, och sedan tar det mig nog lite längre tid att få i mig det än för alla andra som ändå tagit mer än jag.
Sedan är det väl mest godis kvar. Om vi talar om ett julbord ute.
Jag slank med på ett fredagen före jul, blev inbjuden på en vakant plats vid tvåtiden samma dag. Julbordet för styrelse med respektive i bostadsrättsföreningen där min mor och styvfar bor och där styvfar är ordförande. Efter ett sent återbud skulle de bara bli 19, men ändå tvingas betala för de 20 det var bokat för, synnerligen trevligt för mig!
Julbord skulle jag aldrig gå på om jag skulle behöva betala för det själv, i min begreppsvärld är det sådant man går på om man blir bjuden på kalaset, annars inte. Är ju svindyrt. Det jag nu kunde gå med på i år var värt 800 spänn per skalle. Fint som tusan, på Långbro Värdshus. Rekommenderas!
Det är inte ofta jag haft turen bli bjuden på något julbord, har haft lite för få anställningar eller förtroendeuppdrag i organisationer med mycket nog i kassan att kunna bjuda sina funktionärer på sådant. Ett år var jag för säkerhets skull inbjuden på julbord med en förening där jag satt i styrelsen, och så lyckades Huddinge Hockey få en hemmamatch mot Södertälje just den måndagen (jo tjena att måndag ens är speldag normalt sett, men nu skulle jag annars gått på julbord den måndagen). Just då hade jag inte missat en hemmamatch på åtskilliga år, och ett julbord kändes inte värt att spräcka den sviten för. Call me silly...
Vad gäller godis på julbord ute så fanns det både negerkyssar och riktiga hederliga gammeldags negerbollar bland det godiset!
Det HETER negerboll...