Bror Duktig skrev:Jag blev slö och trött och hjärnan kändes seg. Stort matsug och sockersug fick jag också.
Nu äter jag mycket animaliskt och mår bättre, mindre matsug, mindre hjärndimma.
Jag misstänker att det du har insett gäller för många fler än dig själv. Tyvärr är det många som lever i gamla trosföreställningar, som att fett är farligt, och grönsaker är grunden till god hälsa.
Bror Duktig skrev:Mejeriprodukter vet jag inte riktigt vad jag ska tro om. Det verkar vara olika från person till person hur de tål det. Jag har inte märkt något dåligt för mig av att äta mejeriprodukter.
Laktosintolerans är också ett "intressant" fenomen...
Människor kan ta upp sockerarter på tre ställen: mun, mage, tarm. Enkla sockerarter kan tas upp direkt i blodkärlen runt
munnen. Längre kolhydratkedjor och stärkelse tas upp i
magen. Laktos (som bara finns i mjölk) tas upp i
tarmen.
I naturlig mjölk ligger laktosen inbakad i fettklumpar, som inte upplöses förrän de kommer till tarmen. Inga laktosproblem i magen med andra ord.
I
homogeniserad mjölk, där fettklumparna är sönderdelade för att skapa en jämn och fin konsistens, simmar laktosmolekylerna fritt omkring i vätskan, och dessa vassa molekyler kan irritera magsäcken.
Laktosintelorans uppträder alltså, normalt, bara vid homogeniserade produkter (all mjölk från Arla utom Gammaldags Mjölk). Inte vid grädde, smör eller ost (det skulle inte att gå att göra smör och ost av homogeniserad mjök).
En god förklaring till den kraftigt ökade laktosintoleransen hos skolbarn
i Europa och USA under de senaste trettio åren, är den ökade konsumtionen av lättmjölk.
Bror Duktig skrev:Det finns väl vissa teorier om att en del har problem just med att t.ex. bygga långkedjade omega3-fettsyror av vegetabiliska kortkedjade omega3-fettsyror.
En del skulle gå längre och säga att vi är
helt i avsaknad av denna förmåga. Det finns en anledning att kor har fyra magar, och att de rapar upp och sväljer flera gånger, och låter födan jäsa i flera timmar: de har förmåga att omvandla vegatibiliska omega-3 till animaliskt sådant.
Vi människor har en mycket dålig, eller ingen alls, sådan förmåga (liksom de flesta andra köttätande djur). Hundar är tillräckligt kloka att kräkas när de äter gräs, eftersom de inte kan ta upp näring ur gräset. Men vi människor äter gladeligen både ruccola och isbergssallad (= gräs per botanisk definition)