Sida 1 av 1

Varför vi oroar oss o inte kan leva i nuet (bok av Paulsen)

InläggPostat: 2020-08-12 11:08:49
av Alien
Lev i nuet, uppmanas man, men hur lätt är det?

TT/UNT 7 AUGUSTI 2020 skrev:Försök för en stund att vara i nuet. Inte tänka bakåt eller framåt. Låt tankarna vara här och nu.

Hur lång tid tar det innan de börjar irra? När börjar du oroa dig för något som har hänt eller som kanske kommer att hända?
https://unt.se/artikel/roland-paulsen-v ... o/1l7xox5r

Enligt buddismen är lösningen meditation. Men enligt Roland Paulsen är lösningen dels att lära oss leva med oron, dels basinkomst.

Människor kan inte låta bli att oroa sig för vad som kan hända. Och enligt Roland Paulsen har det evolutionära orsaker. Vi har oroat oss ända sedan vi slutade vara jägare/samlare och blev bönder.

– Det som hände när vi blev jordbrukare var att framtidshorisonten förlängdes, vi började tänka på sådd och skörd, vi började tänka längre in i framtiden.

Tankar på framtiden skapar oro

Sedan dess, menar Roland Paulsen, har varje stor samhällsomställning flyttat horisonten allt längre fram, inte minst industrialisering då lönearbete kom in i bilden på allvar. Och ju större tidsrymd, desto mer att tänka på som har att göra med framtidens osäkra natur.

Och det är osäkerheten vi inte kan med, det är där som problemet uppstår. Så fort en potentiell fara dyker upp i huvudet börjar tankarna gå på högvarv. "Tänk om jag blir sjuk? Hur ska jag undvika att bli sjuk? Vad ska jag göra om jag blir sjuk?"

– Det finns en kollektiv oförmåga att leva med osäkerhet, det gäller samhället i stort men också på individnivå, och där blir uttrycket oro.


Har man nu redan blivit sjuk/pensionär så finns alltid ekonomin att oroa sig för.

– Vi oroar oss för att inte ha något jobb eller för att förlora vårt jobb. Det börjar redan i skolåldern, man lär sig att det bästa sättet att hantera den ekonomiska oron är att uthärda det schemalagda livets tristess, att gå till jobbet även om det inte känns meningsfullt.

I dag finns en hård indelning mellan arbetslösa och anställda, mellan vinnare och förlorare, som genererar en oro vilken vi enligt Paulsen skulle kunna minska radikalt.

Det är där basinkomsten kommer in i bilden. Då skulle vi åtminstone slippa oroa oss över försörjningen. Sverige har råd med det, menar han, men då måste man värdera individernas psykiska mående högre än ekonomisk tillväxt. Men vilka "man" syftar han på? Majoriteten i Sverige? Politikerna? Företagarna som vill ha ut så mycket som möjligt av arbetskraften och betala så lite skatt som möjligt?

Roland Paulsen utvecklar sina tankar om detta i boken Tänk om - en studie i oro.

Jag vet inte om jag håller med Paulsen men tycker hans tankar är intressanta.

Tidigare böcker av Roland Paulsen:

- Arbetssamhället - hur arbetet överlevde teknologin (2010)

- Vi bara lyder - en berättelse om Arbetsförmedlingen (2015)

Är det någon som läst någon av hans böcker?