Spenat och rucola/senapskål bra mot fettlever
Postat: 2018-12-29 16:51:35
Ingen vill väl ha fettlever?
Vad är det för idioter som inte äter några grönsaker alls? Har de levt under en sten hela livet?
Studien är gjord på möss, men vi människor är ju också allätande djur. Det blir förstås fler studier:
Hur får man fettlever?
I väntan på fler studier, dags att köpa spenat och rucola!
https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/stu ... -hos-moss/DN Vetenskap 2018-12-18 skrev:Grönbladiga växter i kosten kan minska risken för att utveckla fettlever som drabbar omkring var fjärde svensk.
Hemligheten bakom de grönbladiga grönsakernas skyddande verkan är nitrat, ett salt som kroppen kan ombilda till kväveoxid. Forskarna rekommenderar därför att grönbladiga grönsaker, till exempel vanlig sallad, hamnar på tallriken varje dag. Högst nitrathalter har spenat och ruccola.
”Det krävs inte heller några stora mängder för att få en skyddande effekt, endast cirka 200 gram per dag. Men tyvärr är det många som helt väljer bort grönsaker i dag”, säger Mattias Carlström, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.
Vad är det för idioter som inte äter några grönsaker alls? Har de levt under en sten hela livet?
Studien är gjord på möss, men vi människor är ju också allätande djur. Det blir förstås fler studier:
"Nu vill vi genomföra en klinisk studie för att se om nitrat minskar risken att utveckla allvarlig leversteatos. Resultaten kan leda till utveckling av nya läkemedel eller kompletterande rön kring kosttillskott”, säger Carlström.
Hur får man fettlever?
http://www.vetenskaphalsa.se/fettlever/Vetenskap & Hälsa 2015-10-20 skrev:Att levern kan ta skada av för mycket alkohol känner nog de flesta till. Går det tillräckligt långt kan det bli ärrbildningar och så småningom skrumplever. Däremot känner kanske inte lika många till att även ett långvarigt intag av för mycket socker och fett kan skada levern på samma sätt. Överflödigt socker omvandlas till fett och lagras i levern. För högt energiintag leder då till överfulla fettförråd i levern, så kallad fettlever.
I Lund forskas det om varför vissa lättare drabbas av fettlever än andra. Helena Jones är medicinsk biolog och hon berättar om ett ämne i kroppen, adiponutrin, som spelar en viktig roll vid uppkomsten av fettlever.
– Hos väldigt många, ungefär var femte i vårt land, och närmare hälften i USA, finns det en förändring i det här ämnet i kroppen som gör att de lättare kan lagra fett i levern. Förmodligen har det varit en evolutionär fördel att även kunna lagra energin från socker i form av fett i levern.
I väntan på fler studier, dags att köpa spenat och rucola!