Utseendefixering för grönsaker m m, stoppa matsvinnet
Postat: 2014-12-28 3:54:10
I vår utseendefixerade tid är utseendet allt, funktionen är mindre viktig. Det gäller även maten vi äter. Konsumenterna köper inte "fula" grönsaker, de blir till svinn. Och därför köper inte butikerna in sådana heller.
Ska man bjuda till fest och lägga upp en läcker sallad kan ju grönsaaernas utseende ha betydelse. Men vem bryr sig till vardags? Många tydligen. Endast det bästa är gott nog!
Men skulle man inte kunna sälja dessa grönsaker till något lägre pris? Jag skulle då kasta mig över dem.
Det görs i Frankrike.
Det finns ett nätverk för försäljning av frukt och grönsaker med skönhetsfel.
Det kan ju vara att konsumententerna tror att grönsaken/frukten blivit (delvis) oätllig.
Hur resonerar ni andra? Dissar ni automatiskt grönsaker/frukter som inte är vackra nog? Och skulle ni ta dem om de hade ett lägre pris?
http://www.dn.se/ekonomi/butikerna-rata ... gronsaker/DN skrev:Att frukt och grönsaker ratas för att de inte är tillräckligt snygga beror på butikers och konsumenters krav. De regler för livsmedel som finns, handelsnormer, handlar i första hand om kvalitet och tillåter ganska stora variationer i utseende.
– Det har aldrig varit förbjudet med krokiga gurkor eller tvåbenta morötter, säger Kristina Mattsson, enhetschef på Jordbruksverket.
Frukt och grönt som är godkända för att ätas är indelade i tre klasser; Klass Extra med kraven Mycket bra, Klass 1 med kravet Fina och Klass 2 ”God ätkvalitet men lägre krav på yttre kvalitet”.
– Nio av tio produkter som säljs är i klass 1 eller över, man utnyttjar väldigt sällan möjligheten att sälja frukt och grönt i klass 2, säger Kristina Mattsson.
Ska man bjuda till fest och lägga upp en läcker sallad kan ju grönsaaernas utseende ha betydelse. Men vem bryr sig till vardags? Många tydligen. Endast det bästa är gott nog!
Men skulle man inte kunna sälja dessa grönsaker till något lägre pris? Jag skulle då kasta mig över dem.
Det görs i Frankrike.
http://www.dn.se/ekonomi/skavanker-fall ... -i-smaken/På bästa plats i butiken ligger Les Gueules Cassées, de fula grönsakerna uppradade. Uttrycket Les Gueules Cassées är en svåröversättbar hänvisning till de franska krigshjältar som kom hem från fronten i Första världskriget med ett något eller helt förstört ansikte.
– Att kalla grönsakerna för fula, som några har gjort, är nedvärderande och stöter många. Vi föredrar att se på frukterna som hjältar som kanske blivit lite hårt åtgångna under sin uppväxt, säger Nicolas Chabanne.
Det finns ett nätverk för försäljning av frukt och grönsaker med skönhetsfel.
– Det räcker med att en aprikos har ett litet ärr på sig för att en stormarknad ska skicka tillbaka hela sändningen. För att undvika den risken föredrar ofta odlaren att slänga hela lådan i stället. Det är dårskap, säger Nicolas Chabanne.
Det kan ju vara att konsumententerna tror att grönsaken/frukten blivit (delvis) oätllig.
– Det kan vara att en clementin har fått ett märke av hagel på skalet när den växte som lämnar ett ärr. Eller att det har blåst och ett blad fastnade på en persika. Det är helt naturligt och för att läka angreppet producerar dessutom frukten ännu mer sötma och blir ännu godare. Men ärren blir kvar, säger Nicolas Chabanne.
Nu säljer medlemmarna i hans nätverk frukten och grönsakerna med trettio procents rabatt i stället för att slänga den.
Hur resonerar ni andra? Dissar ni automatiskt grönsaker/frukter som inte är vackra nog? Och skulle ni ta dem om de hade ett lägre pris?