Jag brukar köpa en rätt rejäl köttbit (oftast fläsk av något slag eftersom nöt är dyrare), skiva den i lagom tjocka bitar, lägga ner i en stor plastpåse (använder femliters) och sen krydda ner i påsen, ca 1 krm salt, 1-2 krm vitpeppar, matsked av några av följande, salvia, basilika, oregano eller dragon. Man kan även om man vill (och orkar) lägga ner några (kanske sex st) krossade enbär (man tar en bred kniv och trycker till bredsidan mot enbäret så det blir platt), själv struntar jag i det eftersom de måste pillas bort innan tillagning... Om köttet verkar segt när du skär det så lägg även i en skalad och skivad kiwifrukt eftersom saften i den har förmågan att bryta ner sega fibrer.
Avsluta med ca två matskedar olivolja, förslut påsen och se till att den har mycket luft och skaka sedan runt blandningen så att den fördelas hyfsat jämnt (det brukar ta omkring en halv till en minut). Öppna påsen, ta ut luften och förslut igen samt lägg in i kylskåpet. Innehållet klarar sig kanske två veckor.
Tillagningen sker tidigast dagen efter (så att köttet hinner suga upp en massa smak), stek i matfett eller olivolja (kanske en matsked) så mycket du ska äta (en till två köttskivor beroende på storlek) några minuter på varje sida. Servera med kokt potatis (eller vad du föredrar), lite (eventuellt kokta) grönsaker (vi brukar köpa Broccolimix på Lidl som vi tycker är prisvärd, finns i frysdisken) och en sås (vi brukar göra bearnaisesås på pulver eller köpa färdig från kyldisken). Tänk på att potatisen tar längst tid så den kan man starta med tio minuter innan det andra (det går lite fortare och kräver mindre energi att koka potatis om man häller på vatten som man värmt med en vattenkokare, detsamma gäller när man kokar grönsaker, där räcker det med att vattnet kokar upp tillsammans med grönsakerna så är de färdiga).
Blir det potatis över så brukar jag låta den kallna och sen lägga in i kylen, när jag har lagom många att äta så steker jag den skivad samtidigt som köttet så slipper jag koka potatis den dagen.
Jag brukar även göra tzatziki, det är rätt lätt. Köp en turkisk (eller grekisk) yoghurt i enlitersburk, två gurkor och en (eller flera vitlökar om man vill ha det riktigt starkt, jag brukar använda två vitlökar).
Skala och riv (jag använder en apparat jag köpt på Lidl för att riva, kostade under 200) gurkorna och lägg dem i ett durkslag så vätska rinner av (annars blir tzatzikin väldigt rinnig), fördela yoghurten i två enlitersburkar (om du har en tom yoghurtburk sen tidigare är det perfekt annars får du leta rätt på någon annan burk, du kan även hälla över yoghurten i en tvåliters glassbytta). Skala och skär vitlök (jag tar bort mittdelen av vitlöken, se bilder nedan, tycker den förstör smaken) och pressa ner i yoghurten (ungefär lika mycket i varje burk), häll ner gurkan (lika mycket i varje burk) samt ca ett krm vitlök, ett krm salt och en msk olivolja i varje burk. Rör om.
Den riktiga vitlökssmaken kommer inte förrän efter ett antal timmar så jag brukar vänta med till dagen efter med att äta av den, då kan jag ta tzatziki istället för bearnaisesås på maten, brukar ta två matskedar varje gång så det räcker rätt länge och den brukar hålla sig rätt bra i kylen om den inte står för nära kylelementet för då fryser den och blir tråkigt vattning.
På nedanstående bild har jag skurit av nederdelen av vitlöken (den grova delen där klyftan sitter ihop med de andra klyftorna), det gröna på bilden är det som ska bort:
Jag delar klyftan med en vass kniv och försöker skära någorlunda i mitten (vilket aldrig brukar vara några som helst problem), på bilden nedan syns den delade klyftan med den gröna delen som redan börjat släppa (vilket är det normala), bilden är tagen från den spetsiga sidan på klyftan (ibland syns det gröna redan sticka ut där, det är nämligen grodden som ska växa för att bli en ny planta).
Här har jag petat bort mittdelen som alltså ska kasseras, klyftorna kan man hacka eller pressa i en vitlökspress.