Sida 20 av 27

Väldigt förenklad matlagning

InläggPostat: 2018-04-06 5:41:48
av kiddie
Finsk korvsoppa:

Skala och och hacka 6 potatisar av mediumstorlek eller 7 om de verkar lite mindre
Skala och hacka sådan rotfrukt du gillar, kan vara kålrot, morot, palsternacka eller alla, eller ingen (rekommenderar att man iaf ta en rotfruktssort, kan bli dåligt med innehåll annars)
Skala lite på och hacka en liten purjo eller mellandelen på en stor. Klyv gärna och spola bort jord, detta sker innan hackningen. Ta självklart bort roten och blad som inte ser levande ut (Man kan använda en stor eller två små gula hackade lökar istället)
Koka upp mellan 7 och 10 dl vatten beroende på hur mycket ingredienser du har
Ta i en köttbuljongtärning och en grönsaksbuljongtärning
Sedan ska potatis och rotfrukt i. Man kan krydda klassiskt (gröna trädgårdskryddor) eller som jag gör med lite svartpeppar och lite salt.
Ta ett ganska stort stycke falukorv eller en hel länk finsk korv och hacka och stek försiktigt på samma sätt som stroganoff, inte hårda stekytor
När det i grytan börjar kännas mjukt och klart tar man i korven, värmer en stund till tills allt är varmt. Använder man gul lök istf purjo kan man antingen koka med den från början eller steka den med korven och ha i den sen.

Enkel korvsoppa:

Fyll en lagom gryta med lagom mycket vatten
Ta i kött- eller grönsaksbuljongstärningar och lös upp
Häll i från frysta blandade grönsaker, kan vara allt från ärter blandat med annat, till gröna bönor till broccoli osv. Grejen är att det ska vara flera sorter i samma påse.

Låt de sjuda långsamt för att bli varma och för att suga i sig av smaken.

Medan du gör detta hackar du kryddig korv och steker lite bacon och steker i en panna.

Sedan stjälper man i det i soppkastrullen. Om du absolut inte ids steka det vid sidan av kan du hacka/klippa detta och ha direkt i soppgrytan.

Antingen kan det vara klart här eller också för mer smak häller man i några rejäla skedar i grytan med creme fraiche med smak, t ex paprika och chili precis på slutet.

Väldigt förenklad matlagning

InläggPostat: 2018-04-06 20:09:05
av nallen
kiddie skrev:Sedan stjälper man i det i soppkastrullen. Om du absolut inte ids steka det vid sidan av kan du hacka/klippa detta och ha direkt i soppgrytan.

Nu börjar det likna nåt. Två ingredienser och ett kokkärl är ok de flesta dagar.

Väldigt förenklad matlagning

InläggPostat: 2018-04-07 12:22:29
av kiddie
Ta potatissallad, keso eller koka färskpotatis nu när den kommer. Servera till en färdigrökt makrill, den ska vara kall. Några skivor rödlök, en smörklick eller lite gräddfil är gott till (alltså de två sista om man väljer kokt potatis) men inget måste.

Äts till en starköl. :mrgreen:

Väldigt förenklad matlagning

InläggPostat: 2018-04-07 12:25:42
av kiddie
Nästa dag delar man resterna av färskpotatis, steker i smör/margarin och knäcker två ägg över och försiktigt låter steka klar. Man tar salt och ev lite peppar på. Finns det lök kvar kan man hacka i den.

Ätes till starkt kaffe med mjölk i. *gäsp*

Väldigt förenklad matlagning

InläggPostat: 2018-04-07 12:28:47
av Selma
kiddie skrev:Ta potatissallad, keso eller koka färskpotatis nu när den kommer. Servera till en färdigrökt makrill, den ska vara kall. Några skivor rödlök, en smörklick eller lite gräddfil är gott till (alltså de två sista om man väljer kokt potatis) men inget måste.

Äts till en starköl. :mrgreen:

Färdigrökt makrill? Finns det halvrökt eller andra varianter av -rökt?

Väldigt förenklad matlagning

InläggPostat: 2018-04-07 12:30:50
av kiddie
Finns ju rå makrill. :wink:

Väldigt förenklad matlagning

InläggPostat: 2018-04-08 21:42:52
av nallen
Finns det rökt makrill som är flådd och urbenad att köpa? Jag ids verkligen inte hålla på och kladda med sånt.

Väldigt förenklad matlagning

InläggPostat: 2018-04-08 21:47:34
av Huggorm
nallen skrev:Finns det rökt makrill som är flådd och urbenad att köpa? Jag ids verkligen inte hålla på och kladda med sånt.
Räcker att man pillar bort de största benen, resten går att tugga. Om man håller på en stund...

Men det påminner om att makrillen snart kommer in, båten måste i sjön!

Väldigt förenklad matlagning

InläggPostat: 2018-04-08 21:52:58
av nomemorytoday
Makrill i burk med tomatsås, gott och snabbt. Kan kryddas med hickorykrydda om man vill ha lite röksmak.

Väldigt förenklad matlagning

InläggPostat: 2018-04-09 17:58:00
av kiddie
nallen skrev:Finns det rökt makrill som är flådd och urbenad att köpa? Jag ids verkligen inte hålla på och kladda med sånt.


Det finns helrökt fisk och så finns det rökt makrillfilé. Den brukar ha skinn kvar på ena sidan men lätt att ta bort. Den ska egentligen inte ha ben i men ibland har den det iallafall.

Väldigt förenklad matlagning

InläggPostat: 2018-04-09 18:02:10
av nallen
ah, så filén är utan ryggben och jox? Det kan nog funka, den brukar ju lossna hyfsat lätt från skinnet.

Väldigt förenklad matlagning

InläggPostat: 2018-04-09 18:08:12
av kiddie

Väldigt förenklad matlagning

InläggPostat: 2018-04-10 8:34:24
av nallen
Rökt makrill - istället fört musik.

Väldigt förenklad matlagning

InläggPostat: 2018-04-10 9:16:48
av Ericus
Vet inte om det här förslaget har nämnts tidigare, men tar det ändå:

Hel grillad kyckling eller grillade kycklinglår från butik. Ät som den är direkt med t.ex. ris och grönsaker, eller rensa och lägg på smörgås.

Väldigt förenklad matlagning

InläggPostat: 2018-04-11 18:04:26
av Solblomma
Idag åt jag sill och (färdigkokt) potatis med sallad och crème fraiche. Tog mindre än 2 minuter att fixa, inklusive tid i micron. :-)Happy

Väldigt förenklad matlagning

InläggPostat: 2018-04-11 21:53:23
av nomemorytoday
Ericus skrev:Vet inte om det här förslaget har nämnts tidigare, men tar det ändå:

Hel grillad kyckling eller grillade kycklinglår från butik. Ät som den är direkt med t.ex. ris och grönsaker, eller rensa och lägg på smörgås.


Mm, det är gott. Även med färdigköpt potatissallad.

Väldigt förenklad matlagning

InläggPostat: 2018-04-14 14:00:07
av Selma
Huggorm skrev:Men det påminner om att makrillen snart kommer in, båten måste i sjön!

Om den kommer in själv (i köket helst) behöver du väl ingen båt? :-)063

Väldigt förenklad matlagning

InläggPostat: 2018-04-14 14:01:55
av Selma
nallen skrev:Finns det rökt makrill som är flådd och urbenad att köpa? Jag ids verkligen inte hålla på och kladda med sånt.

Helst fådd också?

Väldigt förenklad matlagning

InläggPostat: 2018-04-15 12:55:28
av Fabela
Är både ointresserad av mat och sopig på att laga det, så det här lär vara mitt enda bidrag i den här tråden.
Men kompenserar kvantitet med kvalitet - det här är fina grejer :wink:

Hummus bi tahini:

1 burk kikärter (400g)
1 pressad citron
2 skivade vitlöksklyftor
1 krm cayennepeppar
2 msk tahini (=sesampasta)
havssalt

Häll spadet från kikärterna i ett glas.
Häll resten i en matberedare. Kör till en slät pasta, häll i av spadet tills du tycker konsistensen är lagom.

Klart!

Enl. receptet garnerar man med röd paprika, persilja och ringlad olivolja.

Äts traditionellt med pitabröd och råa grönsaker.

Fast jag tycker att det är för mycket citron i receptet, jag brukar ta en liten citron och dubbelt av allt annat. Dvs, omvänt: en halv liten citron till receptet.
Och gärna mycket persilja till.

Använder också helst mörk sesampasta, det är mycket mer näring i det.

Väldigt förenklad matlagning

InläggPostat: 2018-04-15 14:47:37
av nallen
Selma skrev:Helst fådd också?

Fådd?
Som i få, erhhålla gratis? Tack, jag kan betala för mig.

Väldigt förenklad matlagning

InläggPostat: 2018-04-15 14:53:46
av Selma
nallen skrev:
Selma skrev:Helst fådd också?

Fådd?
Som i få, erhhålla gratis? Tack, jag kan betala för mig.

Det är göteborgska... "Fådda blommor" hette väl Kurt Olssons program?

Väldigt förenklad matlagning

InläggPostat: 2018-04-15 15:31:04
av nallen
Mmmm... jag har aldrig varit någon riktig fan av Kurtan.

Väldigt förenklad matlagning

InläggPostat: 2018-04-15 18:11:41
av Selma
Har nu läst så gott som hela tråden. Allt verkar krångligt och tidsödande. Bäst hittills är nog kall Ravioli direkt ur burken. Blir inte så mycket disk heller.

Väldigt förenklad matlagning

InläggPostat: 2018-04-15 19:00:01
av Flinta
Selma skrev:Bäst hittills är nog kall Ravioli direkt ur burken.


Om man har möjlighet kan man lägga till t ex en morot, knäckebröd, ett glas mjölk, en frukt.