Vilken mat är tabu för er?
Postat: 2013-03-04 2:30:32
Alltså inte mat som ni ogillar pga smaken el för att den är ohälsosam, utan som ni inte kan tänka er äta av kulturella skäl.
"- Det finns ingen kultur där man äter allt som skulle kunna ätas, säger Håkan Jönsson, etnolog i Lund med mat som specialitet.
- Det har alltid funnits olika saker som för människan som organism är ätligt, men som kulturellt har klassats som oätligt." (TT/UNT 2013-02-17 "Olika synsätt på maten")
Som med hästköttet.
"I Sverige blev det tabu att äta hästkött när kristendomen kom till Norden under vikingatiden. Dessförinnan hade hästar både offrats till gudarna och ätits av människor.
Det kristna förbudet sjönk så småningom i glömska, men hästarna fortsatte att ha en särställning gentemot andra husdjur."
I södra Kina äter man orm och hund. I Afrika äter man apkött.
I andra länder tycker man det är äckligt att äta kräftor och gräva ut det innersta, som vi gör i Sverige.
Judar och muslimer äter ju inte fläsk. Och det är något annat som judar inte heller får äta, är det skaldjur? Hinduer äter inte kokött.
Mina tabun: Ja, jag skulle inte äta hund, inte kan man äta människans bästa vän. Och att äta apkött, då skulle jag känna mig som kannibal (dessutom är de väl utrotningshotade.) Larver, sniglar och insekter känner jag inte heller för. Och aldrig att jag skulle äta ostron.
Det som är allra mest tabu är förstås att äta andra människor. Men det har förekommit att man ätit fiender, kanske som ett sätt att få del av dennes styrka och mod. Redan neandertalarna var kannibaler. Det har förekommit i Afrika, Nya Guinea, Kina etc.
"- Det finns ingen kultur där man äter allt som skulle kunna ätas, säger Håkan Jönsson, etnolog i Lund med mat som specialitet.
- Det har alltid funnits olika saker som för människan som organism är ätligt, men som kulturellt har klassats som oätligt." (TT/UNT 2013-02-17 "Olika synsätt på maten")
Som med hästköttet.
"I Sverige blev det tabu att äta hästkött när kristendomen kom till Norden under vikingatiden. Dessförinnan hade hästar både offrats till gudarna och ätits av människor.
Det kristna förbudet sjönk så småningom i glömska, men hästarna fortsatte att ha en särställning gentemot andra husdjur."
I södra Kina äter man orm och hund. I Afrika äter man apkött.
I andra länder tycker man det är äckligt att äta kräftor och gräva ut det innersta, som vi gör i Sverige.
Judar och muslimer äter ju inte fläsk. Och det är något annat som judar inte heller får äta, är det skaldjur? Hinduer äter inte kokött.
Mina tabun: Ja, jag skulle inte äta hund, inte kan man äta människans bästa vän. Och att äta apkött, då skulle jag känna mig som kannibal (dessutom är de väl utrotningshotade.) Larver, sniglar och insekter känner jag inte heller för. Och aldrig att jag skulle äta ostron.
Det som är allra mest tabu är förstås att äta andra människor. Men det har förekommit att man ätit fiender, kanske som ett sätt att få del av dennes styrka och mod. Redan neandertalarna var kannibaler. Det har förekommit i Afrika, Nya Guinea, Kina etc.
Spoiler: visa