Det är svårt att ändra sina matvanor. Alltså gäller det att påverka barnen att äta mycket grönsaker redan i förskolan. Vi får hoppas på den nya generationen.
Uppsala kommun satsar hårt på mindre kött och mer grönt i såväl förskolor som skolor. Men förskolan är extra prioriterad; medan skoleleverna får helvegetarisk lunch en gång i veckan serveras förskolebarnen sedan årsskiftet två vegetariska luncher i veckan.
– Ska man grundlägga goda och hållbara vanor ska man börja så långt ner i åldrarna som möjligt, säger Björn Carlsson som är måltidschef på Kost och restaurang på Uppsala kommun.
https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/ ... r/jp797k6jMen jag ofta läser jag om kvinnor som klagar "mitt barn vägrar att äta grönsaker"? Men kanske föräldrarna inte är tillräckligt pedagogiska? Eller så äter de själva kött varje dag men ytterste lite grönsaker och då gör förstås barnen det också.
UNT skrev:– Ja, det ska gudarna veta, att det inte är alla som är nöjda med att det blir mycket grönt. Det har varit några föräldrar som hört av sig och sagt att deras barn inte äter lika mycket. Men med tanke på att vi har 7 000 barn i kommunens förskolor har det varit få reaktioner.
För att förskoleköken ska få inspiration och idéer samarbetar Uppsala kommun med kocken Paul Svensson, en av Sveriges mest anlitade kockar på grön och hållbar mat. Björn Carlsson säger att han blev glad när han läste Livsmedelsverkets nya måltidsråd för förskolor, där man uppmanar just till mer vegetariskt.
---
På Årstaparkens förskola blir det ibland helvegetariskt tre dagar i veckan, säger Anne Blom. Hon har inte märkt av några negativa reaktioner från föräldrar, snarare tvärtom. Och de flesta veggorätterna går hem hos barnen.
– Linsgryta och pastasåser till exempel gillar de flesta mycket. Man behöver ju inte göra någon grej av att det inte är kött i.
Ja, personalen säger ju inte "idag ska ni inte få äta något kött utan i stället något ni kanske aldrig ätit förr".
Varje månad uppmärksammar Årstaparkens förskola en grönsak och utforskar den lite extra, en idé som kökspersonalen kom på. Hur ser grönsaken ut, hur smakar den, vad kan man göra med den, vilka färger och former finns? Den här månaden är det majs.
Så här säger tycker femåriga Oliver och Isabelle.
– Grönsaker är gott, särskilt broccoli, säger han, och får medhåll av Isabelle.