Bump!
Meatless Mondays låter lite bättre än "köttfria måndagar" pga alliterationen.
Man bör äta mindre kött pga
- miljön
- djurhållningen
- rött kött kanske inte är så nyttigt
Men fisk räknas som nyttigt. Åas är utfiskning ett hot.
Men får man äta ägg och mejeriprodukter då, el måste det vara helt vegetariskt? Jag tycker inte det riktigt framkommit.
Det där med vegetarisk mat en gång i veckan har iaf mött vilda protester. Är det barnen som absolut måste ha köttbullar, spaghetti med köttfärssås, hamburgare el kebabpizza? Eller är det föräldrarna som är oroliga att barnen inte får tillräckligt med näring?
En protesterande mamma till en 12-åring:
UNT 26 NOVEMBER 2022 skrev:Dottern kommer ofta hem hungrig och Laura har börjat skicka med frukt och smörgåsar till skolan för att hon ska orka hela dagen. För att söka svar på varför dottern ständigt var så hungrig började Laura Joki studera skolans menyer.
– I går såg jag till min häpnad att det var kurdisk gryta och röd lasagne. Alltså hur ska barnen kunna äta det?
https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/ ... n/lz32xzpjNej, hur ska man kunna begära att barnen ska äta något annat än det de är vana vid hemma? Fast nu äter ju inte alla barn samma sak hemma. Tycker det låter som värsta curlarmamman. Jag skulle ha sagt att hon fick äta skolmaten el vara hungrig. Visst, frukt kunde hon fått med, men inte smörgåsar.
Hon är kritisk mot just den vegetariska maten och hon tycker att det är konstigt att hennes dotter ska tvingas äta vegetariskt på skolan vissa dagar samtidigt som familjen inte valt att vara vegetarianer hemma.
Kan du se att det finns en poäng med vegetariskt av exempelvis klimatskäl?
– Absolut! Servera gärna vegetarisk mat, men servera mat de känner igen som vegokorv och vegetariska biffar, som har samma utseende som vanliga biffar.
---
Skräckexemplet hon lyfter är gröna ärtbiffar som serverades nyligen.
– De där biffarna var så gröna att det såg ut som om man hade skurit upp Hulken och gräddat på en plåt. Som alternativ fanns potatisbullar med lingonsylt. Det är ju jättegott men hur ska de bli mätta på det? De hade behövt fläsk till. Var är proteinet?
En ansvarig förklarar hur de tänkt.
Sara Nygårdh är kvalitetsansvarig och dietist på Måltidsservice som är ansvariga för skolmaten inom kommunen och får ibland den här typen av kritik föräldrar om att barnen inte känner igen maten.
Måltidsservice följer Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för måltider i skolan som bland annat går ut på att de ska servera näringsriktiga måltider varje lunch och minst en vegetarisk maträtt per dag.
– Det vegetariska handlar om att man sett i studier att vegetarianer haft minskad risk för vissa sjukdomar och därför är det bra att lära sig äta vegetarisk kost tidigt. Av samma anledning ska vi inte servera för mycket rött kött och chark, säger Sara Nygårdh.
Gröna ärtbiffar och som alternativ potatisbullar är enligt en förälder en dålig lunch för att den ena rätten är för svår och den andra saknar protein. Hur tänkte man där?
– Alla våra måltider är näringsberäknade vad gäller fett, protein och kolhydrater. Vi serverade keso till potatisbullarna och vi har ett stort salladsbord med bröd och mjölk, bönor, sallader och olika röror så att det ska finnas något för alla.
Jag tycker förstås att dagens barn är förskräckligt bortskämda. Själv fick man minsann sleva i sig stångkorv, pölsa och blodpudding. Att jag aldrig åt det hemma hade inte varit ett godtagbart argument. Några alternativ fanns inte.
Barnen i dag har det mycket bättre än när jag var barn i det att vi har alltid två till tre rätter att välja på. Om det är något konstigt kan man smaka lite grand och ta mer av något annat och sedan kanske man tar mer nästa gång den rätten serveras, säger Sara Nygårdh.