Rött kött och charkuterier ger mer cancer
Postat: 2015-10-29 14:43:00
Wine skrev:Hur stor mängd kött innehåller falukorv eller andra korvar som det är lite billigare kilopris på? Om man ska gå efter andelen kött i korv och jämföra kilopriset på korv och kyckling samt näringsinnehåll så lär korven vara betydligt dyrare och onyttigare.
Frågan är snarare hur stor mängd som krävs för att bli slippa gå hungrig. Jag tvivlar på att kyckling är mer mättande än falukorv per gram rå produkt. Falukorv går dessutom lätt och snabbt att tillaga, och tilltalar barn.
Wine skrev:Falukorv i ring, Scans, kostar 35 kr/kg och kötthalten i korven är då bara 58%.
ICA:s "extra fina" falukorv med 71% kött kostar drygt 40 kr/kg. Deras vanliga falukorv som kostar runt 30 kr/kg innehåller 59% kött.
Wine skrev:Köper man hel kyckling på exempelvis COOP så har den för närvarande ett jämförpris på 42 kr/kg.
Av det är enbart drygt 70% kött och det är förmodligen få som tillvaratar allt kött på en hel kyckling (och många saknar den tid och ork som krävs).
Jag håller emellertid med om att kyckling egentligen är en mer prisvärd produkt, men alla har inte råd att tänka så. Sill (drygt 50 kr/kg för frysta filéer) och makrill (drygt 100 kr/kg) är förmodligen än mer prisvärt.