Rött kött och charkuterier ger mer cancer
Postat: 2015-07-22 0:23:28
plåtmonster skrev:Kanske förklaringen är funnen?
UNT: Kemiskt ämne gör rött kött farligtbakterierna bryter ner karnitin till en gas som omvandlas till TAMO av levern. TAMO ökar i sin tur fettinlagringen i blodkärlen, en känd riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom.
Karnitin, nytt ord att lära sig.
http://www.expressen.se/halsoliv/halsov ... -det-vara/Expressen skrev:En misstanke är att fettsyran karnitin, som bryts ner av bakterier i magen, kan öka risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.
- Rött kött är svårsmält, det går ner till tjocktarmen medan ljust kött smälts i tunntarmen. Det finns olika teorier om vad det är i det röda köttet som är farligt, det kan vara kvävehaltiga ämnen som kan leda till inflammationer eller specifika aminosyror som orsakar problem. Det ligger i forskningsfronten att nu ta reda på vad det är som händer när vi äter kött, säger Erlanson-Albertsson.
Men även om alla inte är överens om kopplingen mellan rött kött och ökad risk för sjukdom kan det finnas skäl att skära ner på charkuterier som skinka, bacon och korv. Varför just charkprodukter anses vara farligare än rena köttbitar tros bero på mängden tillsatt nitrit, en tillsats som används för att konservera kött, hämma bakterietillväxt och göra köttet rosa.
- Det finns statistiska samband att ta på visst allvar och ett sådant kan vara kopplingen mellan processat kött och tarmcancer.
Kostdoktorn Andreas Eenfeldt tror inte på att det är farligt med rött kött. Däremot att det kan vara idé att undvika korv och bacon, det är ingen hälsomat.
Åas så kan man visst äta LCHF-kost och samtidigt undvika rött kött. Så här säger Kostdoktorn:
- Att LCHF bara handlar om att äta berg av kött är en gammal myt, visst finns det de som ökar sitt proteinintag när de äter mindre kolhydrater men många äter samma mängd kött som tidigare. En del tycker om att äta mindre protein för att gynna viktnedgång. Vill man äta LCHF och samtidigt äta mindre rött kött finns alternativ som kyckling, fisk och ägg.