Rött kött och charkuterier ger mer cancer
Postat: 2013-04-09 16:08:57
Uppenbart att man bör vara oberoende.
En träffpunkt för alla - om Asperger syndrom
http://www.aspergerforum.se/
http://www.aspergerforum.se/rott-kott-och-charkuterier-ger-mer-cancer-t24664-168.html
plåtmonster skrev:Uppenbart att man bör vara oberoende.
Alien skrev:Och jag antar att Miljöpartiets förslag var just "köttfri dag", inte "helvegetarisk dag". Alltså fanns alternativet fisk också.
http://www.dn.se/sthlm/mp-kraver-kottfr ... --for-allaMiljöpartiets definition av kött innefattar också fisk och kyckling.
Meatless Monday is a non-profit initiative of The Monday Campaigns Inc. in association with the Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health Center for a Livable Future. Meatless Monday was founded in 2003 by marketing professional Sid Lerner. The program follows the nutrition guidelines developed by the USDA.[1] Meatless Monday is part of the Healthy Monday initiative.[2] Healthy Monday encourages Americans to make healthier decisions at the start of every week. Other Healthy Monday campaigns include: The Kids Cook Monday, Monday 2000, Quit and Stay Quit Monday, Move it Monday, The Monday Mile, and others.
Flawed skrev:Alien skrev:Va, varför skulle man hälla avloppsvatten på hallon? El vatten öht, då blir de ju alldeles mosiga. Jag brukar bara kolla igenom om det finns några maskar i dem innan jag äter.
Är väl säkrast att plocka hallonen själv, el bara äta frysta (då dör väl bakterierna?) el äta som sylt.
För att återgå till köttet:http://www.unt.se/kultur/kottets-lustar ... 01640.aspxUNT skrev:I själva verket är det problematiskt att äta industriproducerat kött över huvud taget, med tanke på såväl djuren som miljön och den globala livsmedelsproduktionen. Att producera ett kilo nötkött kräver samma mängd energi som att producera sjutton kilo potatis.
Hallon växer på buskar.
Hallonbusken gillar kväve.Man gödslar med avloppsvatten,vattnet hamnar på bäret.
Djupfrysta hallon är alltså en vanlig källa till alarm om bakterier av olika slag och kräksjukevirus och dylikt.
Nej de dör inte av djupfrysning.
http://www.lth.se/nyheter-och-press/nyh ... mmenderat/LTH skrev:Vi svenskar äter en fjärdedel mer kött än vad Livsmedelsverket rekommenderar. Det visar en ny studie från LTH som också tagit reda på hur såväl hälsan som klimatet skulle påverkas av ett motsvarande minskat köttintag.
Resultaten visar att koldioxidutsläppen från Sveriges matsektor skulle minska med hela 10-20 procent om vi drog ner på köttkonsumtionen till rekommenderad nivå. Samtidigt skulle vi frigöra en jordbruksareal som motsvarar 10-20 procent av Sveriges jordbruksmark.
Hennes resultat visar också att tre fjärdedelar av konsumtionen utgörs av rött kött från nöt och gris medan en fjärdedel av köttprodukterna konsumeras i form av charkuteriprodukter. Siffrorna förvånar henne.
- Rött kött ska man ju hålla igen på, det vet de flesta. Det är också anmärkningsvärt att charkprodukter är en så stor del av konsumtionen. Korv, leverpastej, bacon och andra behandlade köttprodukter innehåller rätt så mycket dåligt fett och ökar risken för vissa typer cancer.
- Pasta, bröd och ris är någonting nytt för oss människor. Det har vi bara ätit i… Här uppe i norr handlar det om 5000 år. Det är kort tid. Ämnesomsättningen har inte hunnit ställa om sig.
- Kött mår vi bra av, vegetarianismen har vilselett många, även nutritionister. De har dragit mer långtgående slutsatser än studierna medger. Vi är köttätare.
Wine skrev:Staffan Lindeberg, läkare och forskare vid Lunds universitet:
Våra förfäder har inte ätit speciellt mycket kött och Staffan Lindeberg och Bo Gräslund vill slå hål på myten att det varit så.
- Vi är allätare, vi kan äta mycket kött men också väldigt lite kött. Det är vitamin B12 som vi måste ha och som veganer får brist på, men det räcker med mycket lite kött för att slippa det. Om det är nödvändigt för klimatets skull tror jag att vi kan hitta lösningar.
Studier av naturfolk som inte äter raffinerad föda har bekräftat att detta stämmer. Läkaren Staffan Lindeberg vid Lunds universitet har studerat ett naturfolk på ön Kitava utanför Nya Guinea. De visade sig sakna alla så kallade vällevnadssjukdomar och deras kostvanor är den troliga förklaringen till att de nästan aldrig drabbas av hjärtinfarkt eller stroke – trots att över 80 procent röker dagligen.
Öbefolkningen åt huvudsakligen jams, potatis, fisk, frukt och kokosnötter. De var smala och hade ett BMI på cirka 18–20 (BMI=body mass index, som räknas ut genom att dela vikten med längden i kvadrat). Deras vikt minskade linjärt från 20–30 års ålder, vilket skiljer sig markant från oss i västvärlden. Om svenska män och kvinnor i 50-årsåldern skulle ha samma BMI som Kitavaborna skulle de väga cirka 20 kg mindre (!) än de nu gör.
fakta: Ursprunglig föda
Det finns medicinskt vetenskapligt stöd för att ursprungsfödan förebygger bland annat kärlkramp och hjärtinfarkt genom:
1) avsaknaden av mejeriprodukter och spannmål
2) den låga fetthalten
3) innehållet av grönsaker, frukt och nötter
Källa: Ursprunglig föda av Staffan Lindeberg, Bo Gräslund.
Wine skrev:Jag har lite svårt att förstå poängen med det här förslaget från Miljöpartiet med en köttfri måndag eftersom jag har svårt att tänka mig att det är så att kött serveras varje dag i veckan på skolor och äldreboenden. Det är säkert redan så att det serveras andra rätter som inte innehåller kött under vissa dagar i veckan.
plåtmonster skrev:Kor ger mjölk? iofs kanske man kan få det från hästar också.. hästmjölk.
"Öbefolkningen åt huvudsakligen jams, potatis, fisk, frukt och kokosnötter." .. heh.. nästan samma kost som mig.
http://www.svt.se/agenda/forskare-at-max-300-gram-kottsvt skrev:Varför är rött kött så farligt?
– Det finns något i det röda köttet som vår kropp inte kan hantera. Det leder till att det bildas kvävehaltiga ämnen som kroppen uppfattar som främmande. Det startar en massa reaktioner som kan leda till inflammationer och i slutändan till cancer.
Enligt Charlotte Erlanson-Albertsson är det främst tarmen, där köttet hamnar, som drabbas av den negativa effekten av det röda köttet.
– Men även hjärt- och kärlsystemen påverkas. Man får lättare åderförkalkning som sin tur kan leda till blodpropp och stroke.
I forskningsfronten
Vad det är i det röda köttet som orsakar de negativa reaktionerna i kroppen är ännu oklart.
– Man har spekulerat i att det kan vara hemoglobinet, det röda färgämnet, som kan starta reaktionerna. Det finns även andra teorier. Det ligger så att säga i forskningsfronten att ta reda på själva mekanismen, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.
Hon påpekar att man är säker på sambandet mellan konsumtion av rött kött och risken för bland annat cancer.
– Det finns fler och fler studier med många deltagare och då faller detta ut som ett statistiskt säkerställt samband mellan mängden rött kött man äter och förekomsten av de här sjukdomarna.