Kimmelie skrev:Bror Duktig skrev:Jag har börjat höra och läsa om större bovar än socker, och gissar att i sinom tid kommer debatten nog svänga igen.
Får man fråga vilka bovar det är?
Linolsyra. Har ökat 2000 % typ på hundra år. Inflammationsfrämjande samt sänker ämnesomsättningen (hindra en björn att få linolsyra, och ge kokosfett istället, då kan den inte gå i ide).
Även fleromättade fetter i stort verkar inte helt bra. Instabila och oxiderar lätt i värme (kroppen). Jag tror det är en hype som kommer gå över, det där med fiskoljor och megadoser omega3. Ät normalt för fanken
I tusentals år har vi ätit gluten, mjölk, rött kött, inte massor av fet fisk världen över o.s.v. utan att bli sjuka. Visst blev vi både sjukare och kortare när vi BÖRJADE odla, men det gick ju över och troligen har vi anpassats lite. Hunden har ju t.ex. 22 gener för att bryta ned kolhydrater, medan vargen bara har 4. Och då har vi inte styrt medvetet. Hunden har hunnit fler generationer, men ändå, något måste vi ju ha anpassat oss, annars skulle svackan då vi började odla inte försvunnit igen.
Jag tror också att allt restriktivt ätande är skit. Lite kcal, uteslut allt fett, eller alla animalier, eller alla kolhydrater. Sådant sätter igång reservsystem = stress och/eller kroppen känner av att det är lite nöd på något => skruva ned ämnesomsättningen => en jävla massa jobbiga symptom, ofta desamma som folk jämt klagar över i vår tid.
Visste ni att kroppstempen sjunkit så att 37 inte längre är normalt? Det tyder på sänkt ämnesomsättning.
Som kan ske både av allt underligt ätande (tjocka har ofta bantat och kämpat, skippat måltider, haft stress av dåligt samvete, så de, likväl som sjukligt smala, sänker effektivt ämnesomsättningen) OCH av linolsyran (som finns i nötter, frön, växtoljor utom kokosfett, makadamifett, kakaofett och palmKÄRNolja (alltså inte palmolja) och såklart industrifetter som vi friterar chips, pommes och allt möjligt i). Finns även i djurfett från djur som matas med spannmål:
vilt och gräsbetesnöt + gräsbeteslamm har minst.
konventionellt nöt har 3 ggr mer (KRAV eller inte KRAV, det handlar om spannmålet)
gris har 9 ggr mer
fågel 18 ggr mer!!
Att vanligt nöt har såpass lite ändå, kan vara för att de idisslar och processar maten bättre än gris och fågel.
Mager gris och magert fågelkött kan vara ok. Bort med fettet och stek i kokosfett eller smör
Man har också visat att bröstmjölk har ökade halter linolsyra.
Finns massa spännande info om detta.
Man kan även läsa Traditional nutrition som komplierat info om the blue zones, samt Weston Prices undersökta friska populationer. Bland dessa ovanligt friska och långlivade populationer finns inte EN ENDA röd tråd i matväg. Det spelar ingen roll att kostdoktorn kan dra ut eskimåer därifrån och säga att LCHF är rätt. Man återfinner även vegetarianer, high-carbare, Lindeberg-paleo (d.v.s. ej högfett), populationer som lever på rågbröd och ost, eller 80 % sötpotatis, eller sill och bröd, eller massor av baljväxter eller blod och mjölk (massajer).
Enda röda tråden är: Lite linolsyra, goda råvaror utan gifter eller stress, bra tillagningsmetoder och trygga sociala nätverk. Och ingen stress hos folket heller. Vegetarianerna är mest förbryllande. De äter fullkorn, massa spannmål och baljväxter, och därmed mer linolsyra. Men är ändå bland de friskaste. Det är inte vilka som helst, utan just en speciell avskiljd population sjundedagsadventister som är vegetarianer.