Det lär ju inte jättekul. Min pedagog skulle ha en liten minidietistsession med mig. (Länge sedan.) Det gick ut på att det man handlar hem äter man så man ska ha hemma vissa saker. Dels var listan superlång och jag överslagsräknade och sa att jag måste spara i 4 månader för att kunna köpa detta. Pedagogen var helt ställd. (Har lite mer pengar nu.)
Detta var en lisa från Livsmedelsverket eller annan institution tror jag. Man skulle bl a ha hemma vitt mjöl, socker, kaffe, mager ost, lättmargarin, sådant där knäckebröd de äter utomlands som är äckligt och av någon anledning skulle man ha Aromat (det är mest glutamat i den).
Jag pekade ut ganska mycket och sa att jag inte åt det. Och varför skulle jag inte köpa rågmjöl till rågmjölsgröt? Pedagogen var inte sådan att hon blev arg. Hon blev konfunderad istället och undrade hur vi skulle lösa det där med att det måste vara socker hos mig fast ingen äter det. Och jag sa att hur kan man rekommendera det, det är inte nyttigt. Det är inte lättmargarin heller. Fett i ost och mejeri är inte onyttigt efter de flesta nya rönen. Äter man för mycket fett kanske det är bättre att hitta maträtter som kräver mycket fett där man kan byta mot något annat men lika hälsosamt, bara magrare. Istället för en fet varm sås kanske man kan göra en utan grädde och kall sås kan man använda en magrare bas och godare kryddor. Hon tyckte att jag skulle ha kakor i frysen för att ha att bjuda på. En god tanke men...
Bönor som jag åt massor av fanns bara på listan som bönor i tomatsås.
Kändes mer som när jag gick i miljöterapi och målet var att bli normal, vare sig det var bra eller dåligt. Pedagogen ville inte man skulle göra dåliga saker dock, hälsa framför folks vana.
En annan sak som jag var lite skeptisk mot var när ens egna svagheter i maten inte togs upp. Visste man man åt alldeles för lite av en sorts mat för sin egen kropp spelade det ingen roll för det skulle vara ett medelvärde. Ett medelvärde i min kropp??? Ska min kropp anpassa sig????? Aldrig. Sedan skulle jag vara försiktig med mat som stärker immunförsvaret för mycket för då kan jag få skov. Förvirring från pedagogen, "Men det är ju nyttigt!" Ja, vanligtvis, men alla är olika. Jag får äta grönsaker som har lägre risk, ofta ju grönare desto sämre för mig.
Och kakorna i frysen skulle jag alltså ge till min kompis som har metabolt syndrom. Kanske ingen bra idé.
Nu var detta ingen utbildad dietist utan en som skulle lära ut alla saker i livet, så hon kunde självklart inte allt.
Men det verkar konstigt om man som dietist inte får anpassa maten efter vad klienten kan äta och mår bra av. Jag tror inte på extrem Atkins, men har sett exempel på folk som har börjat må bättre för de äter mer proteiner och slutat med allt vitt socker och kanske äter sockerfritt surdegsbröd och som bytt ut ris och pasta mot quinoa och amarant.
Men har känslan att det är för individanpassat, alla blir nog friska om de äter precis samma.... Eh nej. Kroppar är olika och har man dessutom en sjukdom kan kroppen vara ännu mer annorlunda. Om inte annat, denna nöthysterin. Tänk om man är allergisk?
Och i vårt land säger man att rapsolja är det bästa fettet för det liknar olivolja. Smör dööör man fortfarande av i landet. Problemet är att vissa beståndsdelar kan likna mellan raps och oliv. Men i studier där "alla" oljor jämförts, vinner oliv hela tiden! Studierna är verklighet där man följt folk. Istället för att räkna matte och bara påstå trots att studierna inte stödjer, att raps är bäst.
Bonus: Sötad sylt och Nutella skulle man också ha hemma.