Sida 9 av 11

Stora mat-tråden

InläggPostat: 2014-02-05 20:28:11
av elle
Grön Smoothie :

1 avokado
1-2 kiwi
en liten bit gurka
En näve babyspenat
Jag brukar ha 2 dl vatten ev. havredryck men tål man mejeriprodukter väljer man mjölk eller yoghurt eller vad man vill för konsistensens skull .
Man kan också ha en MOGEN banan till om man så önskar .

Mixa alla ingredienser och drick eller ät med en matsked .

Stora mat-tråden

InläggPostat: 2014-02-05 23:42:02
av Kahlokatt
Alltså bibimbap ser ju dösmaskigt ut, men gud så meckigt! *Lat*
Hoppas de öppnar nån koreakrog i Uppsala. Jag har tröttnat på kinamat och är inte överförtjust i japanskt. Thai är gott, men det känns ju inte så spännande längre.

Stora mat-tråden

InläggPostat: 2014-02-05 23:44:21
av Kahlokatt
Någon som har recept på någon god paj eller gratäng med ansjovis, för den som inte gillar Jansson?

Stora mat-tråden

InläggPostat: 2014-02-06 3:16:53
av Miche
Kahlokatt skrev:Jag har tröttnat på kinamat och är inte överförtjust i japanskt. Thai är gott, men det känns ju inte så spännande längre.
Indiskt?

Jag har ätit utmärkt indiskt i Uppsala men vet inte om stället finns kvar.

Stora mat-tråden

InläggPostat: 2014-03-23 21:11:13
av Maldita
Gå till Ginn Dee, ligger mittemot Ungdomens Hus tvärs över bron, de har jättegod thaimat och kan även göra alla rätter med tofu istället för kött om man frågar.

Om någon är i Stockholm, gå till Korea House, de har grymt god koreansk mat, jättebra service och är allmänt bra.

Enkelt "recept" på en god rätt som är rätt billig och mångsidig:

2 dl quinoa, matkorn, couscous, bulghur eller andra gryn
vatten för att koka det enligt paketets anvisningar
2 tomater, tärnade
Lagom bit gurka (jag gillar mycket gurka så tar typ en halv), tärnad
Citronsaft
Mynta (färsk för att lyxa, torkad annars)
Salt och peppar

Koka grynen, häll dem sedan i en stor skål. I med grönsakerna och blanda om. Häll på citronsaft och blanda, den ska vara lite syrlig i smaken. Krydda med mynta. Salta och peppra lite om du känner för det. Serveras med fördel tillsammans med tzatziki eller annan vitlöksbaserad sås. Om man väljer quinoa som gryn får man också en hög proteinhalt, andra gryn har mindre protein så då kan det vara bra att komplettera med någon annan proteinkälla för näringens skull, samt såklart för att det är gott. Detta är ungefär två portioner, går enkelt att laga till och är hyfsat billig.

Re: Stora mat-tråden

InläggPostat: 2014-03-24 20:20:28
av Titti
Kokar en kålrabbi för första gången någonsin. Kan inte påminna mig att jag ätit någon heller. Spännande!

Stora mat-tråden

InläggPostat: 2014-03-24 20:21:52
av mnordgren
Det är gott, fast jag har aldrig smakat kokt kålrabbi.

Re: Stora mat-tråden

InläggPostat: 2014-03-24 20:35:18
av Titti
Hur äter du kålrabbi?

Stora mat-tråden

InläggPostat: 2014-03-24 21:09:36
av mnordgren
Jag har ätit den som den är, otillagad.

Stora mat-tråden

InläggPostat: 2014-03-24 21:10:39
av slackern
mnordgren skrev:kålrabbi


Är det den som smakar anis?

Stora mat-tråden

InläggPostat: 2014-03-24 21:11:20
av mnordgren
slackern skrev:
mnordgren skrev:kålrabbi


Är det den som smakar anis?


Jag vet inte.

Re: Stora mat-tråden

InläggPostat: 2014-03-24 21:37:21
av Titti
Spännande...

Stora mat-tråden

InläggPostat: 2014-03-29 4:03:50
av KrigarSjäl
Maldita skrev:2 dl quinoa, matkorn, couscous, bulghur eller andra gryn
vatten för att koka det enligt paketets anvisningar
2 tomater, tärnade
Lagom bit gurka (jag gillar mycket gurka så tar typ en halv), tärnad
Citronsaft
Mynta (färsk för att lyxa, torkad annars)
Salt och peppar

-Det var inte mycket att hurra för...låter mest som nåt småplock man har bredvid.

Nåt jag vill rekommendera är biffstek av nötrasen Herefordshire.
Smälter i munnen.
Leta upp en välsorterad chark och var beredd att betala lite mer än för vanlig biffstek, det är det värt.

Stora mat-tråden

InläggPostat: 2014-03-29 4:30:15
av kvicksilver
KrigarSjäl skrev:
Maldita skrev:2 dl quinoa, matkorn, couscous, bulghur eller andra gryn
vatten för att koka det enligt paketets anvisningar
2 tomater, tärnade
Lagom bit gurka (jag gillar mycket gurka så tar typ en halv), tärnad
Citronsaft
Mynta (färsk för att lyxa, torkad annars)
Salt och peppar

-Det var inte mycket att hurra för...låter mest som nåt småplock man har bredvid.

Nåt jag vill rekommendera är biffstek av nötrasen Herefordshire.
Smälter i munnen.
Leta upp en välsorterad chark och var beredd att betala lite mer än för vanlig biffstek, det är det värt.


Känns ju inte direkt som jämförbara komponenter. Tråden är väl inte till enbart för hela måltider?

Varken stek (som jag aldrig riktigt förstått storheten i) eller gryn+sallad är kompletta måltider och därför passar båda lika bra eller illa i tråden.

Topic:

Kyckling med butter chicken-sås, till det ha couscous i mycket olja, blanda i lite solrosfrön. Lägg till nån trevlig sallad. Riktigt gott.

Stora mat-tråden

InläggPostat: 2014-03-29 12:43:11
av KrigarSjäl
Det var bara jag som tyckte.

Man får beskriva vilka matrecept man vill.

Stora mat-tråden

InläggPostat: 2014-03-30 14:21:45
av Maldita
Här är ett mer riktigt recept på maträtten jag beskrev, den ska inte ses som en hel måltid utan snarare betraktas som kolhydratkomponenten av en måltid. Det blir jättegott om man äter t ex hummus, baba ghanouj, lammkorv, vindolmar och annan mellanösternmat till.

Stora mat-tråden

InläggPostat: 2014-03-30 14:38:59
av KittyBean
Har ett awesome recept på frukost-kakor. Det är basically havregrynsgröt fast i kakform, och godare.

Ugntemp 180 grader

2 st - mosade bananer
0,5 dl - Äppelmos
3 dl - Havregryn
0,25 dl - valfri "mjölk". Jag har använt Havredryck med chaismak, supergott
0,5 dl - Russin, eller annan torkad frukt/valfri smaksättning
0,5 tesked - vaniljsocker
0,5 tesked - kanel

Blanda alla ingredienser, klicka ut i 6 st jämnstora klickar på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ugnen i cirka 15 minuter beroende på ugn.
De är färdiga när inget kladd fastnar på gaffeln.

Stora mat-tråden

InläggPostat: 2015-06-24 11:08:21
av geeko
Jag skulle vilja ha någon stans att spara mina egna recept, men jag kan inte bestämma mig för var. Någon som kan rekommendera en sajt/app? Eller finns det något bättre sätt?

Re: Stora mat-tråden

InläggPostat: 2015-06-24 14:38:11
av kullan
En blogg kanske? Man kan ställa in den så att ingen annan än du kan läsa den.

Stora mat-tråden

InläggPostat: 2015-06-24 14:55:01
av Zirre
geeko skrev:Jag skulle vilja ha någon stans att spara mina egna recept, men jag kan inte bestämma mig för var. Någon som kan rekommendera en sajt/app? Eller finns det något bättre sätt?


Kanske detta?
https://evernote.com/intl/sv/food/guide/ios/

Re: Stora mat-tråden

InläggPostat: 2015-06-24 15:34:41
av tahlia
Hört talas om anteckningsblock och penna? ;)

Stora mat-tråden

InläggPostat: 2015-06-27 19:30:06
av geeko
Evernote food verkar spännande så ska prova den och se om den är nå bra. :)

@Tahlia, hehe, jodå, bara så svårt att kategorisera, leta/bläddra 20 sidor med smutsiga degfingrar när man har glömt hur länge morotsbrödet skulle gräddas är ingen hitt. :P

Stora mat-tråden

InläggPostat: 2015-06-28 1:49:51
av snuggelhund
Lindströms Angusburgare.

Riktigt goda och smakrika kvalitetshamburgare med hög kötthalt.


Bild

Stora mat-tråden

InläggPostat: 2015-06-28 2:08:35
av JaneLane
snuggelhund skrev:Lindströms Angusburgare.

Riktigt goda och smakrika kvalitetshamburgare med hög kötthalt.


Bild


Hm, har en tendens att alltid göra "egna" burgare med blandfärs. Blandar i vatten, ägg, salt och peppar, lite chilli.

Konjak om jag känner att det blir en jobbig dag.