underjord skrev:Undvik oljebrand:* En termometer är väldigt bra för att hålla koll på att oljan håller rätt temperatur och att den
framför allt inte blir för varm. Jag gjorde så att jag drog av kastrullen från värmen om oljan
steg över 180 grader (friteringen fungerar ändå) och ställde sedan tillbaka den när temperaturen
sjönk under 180 grader. Detta för att inte riskera att oljan antänds.
* Se till att ha ett lock till hands som du kan kväva eventuell brasa med. En stor handduk eller filt
kan också vara bra om det skulle börja brinna. Låt fläkten vara
avstängd, annars kan
oljepartiklar sugas upp och antändas inne i fläktsystemet (då blir det lite jobbigt). Öppna
fönster/dörrar istället om du vill vädra.
* Använd absolut
inte vatten för att släcka elden! Vatten gör bara att elden brinner bättre eller till och
med
exploderar (
http://archive.corren.se/archive/2006/4/16/1v4tf16boom81fa.xml).
* Jag stängde av telefonen och meddelade gästen att dörren var öppen, så att jag inte behövde gå
ifrån den varma oljan (och på så sätt öka risken för brand).
Börja i god tid med munkarna, eftersom de ska jäsa i flera omgångar (för att få ut så mycket arom som möjligt). Ursprungsreceptet är på 30 stycken, men jag minskade ner det till en tredjedel. Det ska egentligen vara citron, men jag tog lime istället, eftersom jag tycker dem är lätthanterligare.
Berlinermunkar (ca 10 st)
Fördeg:½ dl + ½ msk mjölk
8 g jäst
84 g vetemjöl
Huvuddeg:82 g vetemjöl
50 g äggula (ca 7-8 st)
16 g socker
1-1½ krm (1,25 ml) vaniljsocker
1-1½ krm (1,25 ml) salt
rivet skal av 1 lime
50 g osaltat smör
Övrigt:1 liter frityr- eller matolja
hallonsylt
Garnering:100 g socker
5 g vaniljsocker
10 g malen kanel
1. Värm mjölken till 35 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i lite av mjölken
(det blir enklare att lösa jästen om man har bara
lite mjölk i till en början). Häll
sedan i resten av mjölken och rör ner vetemjölet (84 g). Arbeta till en elastisk deg.
2. Täck över fördegen med plastfilm och ställ att jäsa till dubbel storlek (tar ca 30-40 minuter)
(på ett rumsvarmt och dragfritt ställe).
3. Blanda in ingredienserna till huvuddegen i fördegen och arbeta till en elastisk och seg deg.
Enligt uppgift ska den kunna dras ut tunt då den är färdigknådad. Jag stod ungefär en halvtimme
och knådade, men jag är inte säker på om Jan Hedh skulle ha godkänt degens elasticitet. Det blev
hursomhelst bra ändå
4. Täck degen med plastfilm och låt jäsa 30 minuter.
5. Stöt degen, tryck hårt med handflatorna så att luften går ur, och låt den sedan vila i
20 minuter till under plastfilm.
6. Väg upp bitar på 40 g och rulla dem till helt runda och släta bullar.
7. Sikta lite vetemjöl (jag tog ungefär en matsked, men det räcker säkert med en halv) över en
bakduksklädd plåt, lägg på bullarna och täck med en handduk. Låt jäsa i 1 timme.
8. Värm matoljan, i en kraftig gryta/kastrull på minst 3 liter, till 180 grader eller tills den
klarar brödprovet.
9. Lägg i tre munkar i taget (hålslev underlättar) och fritera dem tills undersidan är gyllenbrun.
Detta tog för mig ungefär 1½ minut. Vänd munkarna och låt andra sidan bli gyllenbrun. Ta upp
munkarna (med hålslev) och låt dem rinna av på hushållspapper.
10. Rulla ihop en pappstrut och fyll munkarna med hallonsylt genom att sticka in struten i sidan
och sedan klämma in sylten. Detta moment hade jag problem med; jag hade svårt att få in sylten
ordentligt, men du kanske lyckas bättre. Jag funderar på om man kan använda sprits med rörformad
tyll istället.
11. Blanda ingredienserna till garneringen och rulla munkarna i blandningen.
12. Servera munkarna ljumma med iskall vaniljsås (eller glass) och eventuellt en extra klick sylt
om du, subjektivt sett, inte fick in tillräckligt i munkarna.
Kommentarer:
* Under tiden för första jäsningen kan du passa på att cykla till affären och köpa ägg (eftersom
det gick åt fler till vaniljsåsen än du räknat med). Köp också ingredienser till vit kaffeglass.
Få beskedet att de inte har hela kaffebönor i affären och besluta dig för att åka till stora
köpcentret med bättre utbud en annan dag. Det blev över en del äggvita, efter att vaniljsåsen
gjorts, som jag idag ska göra vit kaffeglass på.
* Mina bullbitar blev mellan 32 och 36 gram tunga för jag orkade inte stå och
pilla med småsmåsmå degkulor hit och dit. Jag vägde hela degen innan och delade sedan upp den i så
många (ungefär jämnstora) bitar att varje del i genomsnitt vägde 40 gram.
* Fördegen görs för att jäskraften ska öka, vilket ger lätta och luftiga munkar. Genom att stöta
degen i två omgångar blir degen elastisk med vackra porer.
* Om du inte har någon termometer (vilket starkt rekommenderas) kan du använda brödmetoden för att
avgöra om oljan har rätt temperatur: Släpp ner en liten bit bröd i oljan och om den snabbt blir
gyllenbrun har oljan rätt temperatur.
* Bullarna måste inte vara helt runda och släta (enligt matematiska mått mätt). Jag trillade
varje bulle i högst ett par minuter (2-3?) och sedan lät jag det duga.
* Hemkokt hallonsylt blir godast, men om du inte har tid med det, köp färdig.