Vad är grunden i indisk mat?
Postat: 2022-03-10 17:35:22
Riksamiralen skrev:slackern skrev:Plinius den äldre påstår i sina skrifter att det kom från nuvarande Turkiet alltså långt från Kina och fjärranösten.
Du behöver inte mästra igen, jag har koll på Sidenvägen, den gick genom det som Vildsvin beskriver som "Iransk-Turanska Regionen", självklart utökas/utvecklas handeln genom de olika städerna, det köptes väl och såldes längsmed hela handelsvägen, allting kom inte exklusivt från Kina och Fjärran Östern utan det kunde också vara varor från Mellanöstern och Indien. Européerna fick väl tillgång till den genom, Palestina, Baghdad, Cypern och Bysantinska riket / Östrom och Konstantinopel så ''Turkiet'' stämmer (en ''modern'' benämning förresten på regionen efter Turkarna invaderade 1453 e.Kr.), det som kanske är mera historiskt korrekt är ''Anatolien'' eller ''Asia Minor'' (Mindre Asien).
Men herre gud dom flesta människorna känner väl till att dåtidens Turkiet låg inom den hellenistiska och romerska intressesfären? Det var just det min poäng var med Plinius den äldre att det var i hans knutar i världen var känt om spiskummin att det inte kom till vår del i världen med dom indiska syltorna som Kidzi påstod.
Lite historia kring kummin.
Likely originating in Central Asia, Southwestern Asia, or the Eastern Mediterranean,[13][14] cumin has been in use as a spice for thousands of years.[12] Seeds of wild cumin were excavated in the now-submerged settlement of Atlit-Yam, dated to the early 6th millennium BC.[7] Seeds excavated in Syria were dated to the second millennium BC.[15] They have also been reported from several New Kingdom levels of ancient Egyptian archaeological sites.[14][13] In the ancient Egyptian civilization, cumin was used as a spice and as a preservative in mummification.[14][11]
Cumin was a significant spice for the Minoans in ancient Crete. Ideograms for cumin appear in Linear A archive tablets documenting Minoan palace stores during the Late Minoan period.[16] The ancient Greeks kept cumin at the dining table in its own container (much as pepper is frequently kept today), and this practice continues in Morocco. Cumin was also used heavily in ancient Roman cuisine[
https://en.wikipedia.org/wiki/Cumin