Sida 1 av 1

Luktsinnet

InläggPostat: 2021-09-04 2:25:45
av Alien
Hemskt att förlora hörseln, ännu hemskare att förlora synen. Men luktsinnet vill man heller inte förlora.

Det har ju blivit aktuellt genom långtidscovid. Människor förlorade luktsinnet även tidigare men det har varit svårt att forska om det. De som gått till vårdcentralen har fått höra att det inte finns något att göra och har inte blivit remitterade vidare.

TT/UNT 28 AUGUSTI 2021 skrev:Covid-19 har drastiskt förändrat patientunderlaget, men också gjort att fler fått upp ögonen vikten av att ha ett fungerande luktsinne. I september öppnar landets första luktmottagning. Johan Lundström säger att det finns ett skriande behov av behandling.

– Man beräknar att ungefär 300 000 svenskar kommer att ha nedsatt luktsinne efter covid-19.
https://unt.se/artikel/forsummat-sinne- ... n/j8p3xxql

Vad blir följderna av ett förlorat luktsinne. Jo man går först ned i vikt men sedan upp i vikt.

– Ett problem som är relativt omedelbart är att man tappar aptiten, för mycket av aptitretningen kommer via lukten. Initialt upplever det flesta att de tappar ganska mycket i vikt, berättar Johan Lundström.

Senare blir problemet det motsatta. Personer som förlorat luktsinnet kompenserar ofta med mer socker, salt och fett för att få någon sorts tillfredsställelse när de äter.

– Vi ser att överlag går personer som tappar luktsinnet upp i vikt och blir ganska tjocka. Det ser man väldigt tydligt och det har vi vetat om i flera år.

Sedan finns det praktiska problem. Man känner inte att maten blivit dålig, äter den och blir dålig. Det här med att lukta på mjölken när bästföredatumet gått ut fungerar inte längre.

Vad värre är är att man blir deprimerad.

Spoiler: visa
Man har också kunnat konstatera en ökad grad av nedstämdhet och depression hos personer som tappat luktsinnet. Johan Lundström säger att det det är lite oklart vad sambandet är.

– Vi vet inte om det är just avsaknaden av njutningar som att äta och dricka som leder till nedstämdhet och depression.
---
Personer som tappat luktsinnet lever också i snitt fem till sju år kortare än de som har ett normalt luktsinne.
Man får ett fattigare socialit liv och det kan man också bli deprimerad av.

 Orsakssambandet är oklart, men det man ser är att det är väldigt tråkigt att gå ut och umgås med vänner och bekanta.

Vårt umgänge går till stor del ut på att vi äter och dricker tillsammans. Vi äter middag, fikar, dricker kaffe, tar en öl.

– Men om allt smakar gröt blir det väldigt tråkigt.


Luktsinner har en direktväg in i hjärnans minnesregioner.

Luktsinnet har en nära koppling till minnet – på gott och ont. Den som någon gång varit riktigt magsjuk efter att ha ätit eller druckit något speciellt känner nog igen känslan av att aldrig någonsin vilja äta det igen.
---
– Alla andra sinnen går via en massa filterstationer, men luktsinnet har en motorväg in i minnesregionerna i hjärnan. Det är därför man har så lätt att lära sig de negativa associationerna med lukt.

Vi har ju inte samma luktsinne som hunden. Men vi kan känna igen 10.000 och 40.000 olika dofter, det tycker jag är imponerande.

Fakta: Luktsinnet
Luktsinnet fungerar redan hos tolv veckor gamla foster. Det är genom det barn utvecklar preferenser för viss sorts mat. De präglas på det mamman äter under graviditeten.

Spoiler: visa
Det finns olika typer av luktnedsättningar. Anosmi innebär att man helt förlorat luktsinnet och hyposmi innebär att man har nedsatt förmåga att känna lukter. Parosmi är en förvrängning av luktsinnet så att saker som tidigare luktat gott upplevs ha en obehaglig doft.

Mellan 50 och 70 procent av personer med konstaterad covid-19 har minskad förmåga att känna lukter. De allra flesta återfår luktsinnet efter några veckor, men en del får bestående besvär. Om man inte återfått luktsinnet efter två, tre månader bör man söka läkare.


Källa: TT, Perceptual Neuroscience Lab

Aha, då ska man alltså äta massor av grönsaker och annan nyttig mat under graviditeten. Synd att jag inte visste det då jag var gravid. Då frossade jag i choklad i stället.

Förhoppningsvis återkommer luktsinnet hos dem som förlorat det efter covid-19.

Är det någon som har haft covid-19 och förlorat luktsinnet efteråt?