Kidzi skrev:manne skrev:Kidzi skrev:Enligt en ny studie är det farlig att äta för mycket och för lite kolhydrat. Vissa tror ju att kolhydrater är gift och ska undvikas. Men under 40 % och du får ökad dödlighet. Å andra sidan ska man inte äta mer än 70 % heller.
I Sverige tror jag det är sällsynt att man äter mer än 70 %. Däremot mindre än 40 % äter många helt frivilligt för att få en snabb viktnergång. Tror att vanligt folkvett kan reda ut detta lite. De som äter keto ser ju galna ut från en normal människas perspektiv. I keto ska man fläska på med kött, sedan massor av fett, sedan ostar och ägg. Grönsaker får man bara äta litegranna. Men folk som är inne i det tycker det är normalt.
Men vill man dö i förtid så varsågod.
jag tror också att om man äter för mycket kött så blir man tjock av det och får dåliga blod värden.
![Fråga :?:](http://www.aspergerforum.se/images/smilies/icon_question.gif)
Äter man väldigt mycket kött och fett kommer man ha högt fett och socker i blodet. Ett för högt tryck på protein gör att det ombildas till socker. En del som äter keto får diabetes. Sedan blir det högttryck på njurar och lever.
Det blir i varje fall högt tryck på levern.
Och du har nog rätt. Det är delvis kaloriöverskottet som skapar insulinresistens över tid.
Det går dock att äta för mycket av alla makronutrienter och hamna med samma problem.
Sedan för att nyansera lite så går det ju att äta keto på en 100% växtbaserad kosthållning.
Dvs att äta mer kött är en parameter som kan betraktas oberoende av om det är en ketogen kost.
Egentligen är en ketogen kost per definition en kost som komponerar makronutrienterna (och kanske i mindre grad mikronutrienter) sådant att man sätter kroppen i en mer fettdriven metabolism.
Det finns gott om växtbaserad mat som är ketogena, dvs har fett som huvudsakliga makronutrient och mindre kolhydrater. Nötter, avokado, olivolja, oliver, soya produkter, ...
Lägg då till fiberrika grönsaker och låg glykemiska frukter som bär så går det faktiskt att äta ketogent. Sedan är det många som konventionellt följer trender och inte äter växtbaserad lågkolhydratskost.
Man kan även tänka sig varianter av vegetarisk keto osv.
Så att välja att äta mer kött på keto är nog mest bara just en trend som folk brukar välja.
Om man tittar på dödlighet och epidemiologi så blir det svårt att säga något definitivt som gäller för alla hela tiden, men man kan ju se evidens för att mer
Fibberika grönasker/mat är bra.
Polyfenolrika grönsaker och frukt är bra.
Fermenterad mat tenderar vara bra. (Både från växt och djurriket)
Fisk verkar bra.
Rött kött har en viss association med sämre hälsa. Men associationen är komplex och man behöver nog se till kostmönster i sin helhet för att förstå nyanserna.
Det är dock inte helt solklart att man kan göra svepande påståenden om vad som är bäst eller sämst.
Det går att finna studier som visar på problem med även västbaserade kostmönster
Som vanligt ligger nog sanningen någonstans där i mitten skulle jag gissa..