Sida 1 av 1

Chokladtips

InläggPostat: 2011-10-16 12:50:25
av Henkkalexi
Choklad har ju blivit jäkligt fancy de senaste åren. Har själv jobbat i en chokladbutik och vet hur dyrt det är om man vill ha något annat än marabou. Tänkte därför lägga upp lite tips här om hur man kan göra eget chokladgodis utan att ruinera sig.

Re: Chokladtips

InläggPostat: 2011-10-16 12:57:31
av Henkkalexi
Mintprickar

Mörk eller ljus blockchoklad
Pepparmyntsolja
Bakplåtspapper (annars är det ett helsike att få loss dem)
Plåtbricka/stor tallrik

Bred ut bakplåtspappret på en stor tallrik. Den ska få plats i kylen.

Smält blockchokladen i ett vattenbad. För er som inte vet vad det är, så innebär det att man hackar sönder chokladen och lägger den i en djup tallrik som är stor nog att sättas över en kastrull.

Fyll kastrullen till max hälften med vatten och sätt tallriken med den hackade chokladen på.

Droppa i pepparmyntsolja. 3-4 droppar är lagom för 200 g choklad, men det är ju en smaksak, så prova dig fram.

När chokladen är så pass smält att det inte är några klumpar kvar, så klickar du ut "prickar" på bakplåtspappret och ställer dem sedan kallt tills de är hårda.

Förvara dem i frysen, och lägg bakplåtspapper mellan varje lager så att de inte fastnar i varandra.

Re: Chokladtips

InläggPostat: 2011-10-16 13:01:09
av Henkkalexi
Chokladdoppade jordgubbar

Färska jordgubbar - frysta är inte att rekommendera, eftersom de blir så rinniga när de tinas!
Valfri blockchoklad
Bakplåtspapper
Bricka/stor tallrik

Rensa jordgubbarna. En del vill dela dem, men jag gillar när de är hela.

Smält chokladen i ett vattenbad (se "Mintprickar").

Doppa/vänd jordgubbarna i chokladen och lägg på en bakplåtsklädd bricka/tallrik.

Ställ in i kylen.

Re: Chokladtips

InläggPostat: 2011-10-16 13:03:27
av Henkkalexi
Apelsinprickar

Gör som "Mintprickar", men byt ut pepparmyntsoljan mot en halv pressad apelsin.

Re: Chokladtips

InläggPostat: 2011-10-16 13:07:45
av Henkkalexi
Het chilichoklad

Mjölk
Socker
Kakao
Chilipulver
(Grädde om man så vill)

Värm mjölken på spisen.
Blanda två teskedar socker och två teskedar kakao i en kopp.
Häll på en liten skvätt mjölk och blanda ut klumparna.
Lägg i en liten nypa chilipulver och resten av mjölken.
Toppa ev. med vispad grädde.

Re: Chokladtips

InläggPostat: 2011-10-16 13:10:35
av Henkkalexi
På Panduro kan man köpa livsmedelsarom för godis, bland annat choklad. Pepparmintsoljan är dock billigare i vanlig mataffär.

http://www.pandurohobby.se/Catalogue/90/9010/901015

Re: Chokladtips

InläggPostat: 2011-10-16 14:16:05
av Miche
Har du något bra tips på blockchoklad med kvalitet, skiten som säljs i livsmedelsaffärerna skämmer ut namnet choklad...

Re: Chokladtips

InläggPostat: 2011-10-16 14:21:49
av Henkkalexi
Miche skrev:Har du något bra tips på blockchoklad med kvalitet, skiten som säljs i livsmedelsaffärerna skämmer ut namnet choklad...


Odense har riktigt fin "blockchoklad". Den brukar finnas vid marsipanen och lågprisblockchokladen. Jag använder den ofta till minttoppar.

Re: Chokladtips

InläggPostat: 2011-10-16 15:33:11
av Miche
Tack, det ska jag komma ihåg!

Re: Chokladtips

InläggPostat: 2011-10-16 18:47:37
av mondo beyondo
Mina chokladpralinfavoriter är fruktcremefyllda men tyvärr finns såna inte att köpa längre. Jag brukar gå in i chokladbutiker och fråga om de har såna när jag råkar passera en sån butik och de bara skakar på huvet och kallar mina chokladfavoriter för retro :(

Nu har Marabou släppt loss med smaker rättsåordentligt senaste året och har bla en strawberry cheesecake chokladkaka i serien Sensation som jag gillar.