KrigarSjäl skrev:Tänkte fråga raphic,
Vad är det som kännetecknar gult och vitt te?
Hur ser framställningsprocesserna ut?
Gult te är ett te som plockas och sedan får vila mellan linnedukar, det gör att det oxiderar lite men inte lika mycket som oolong eller svart te. Sedan hettas det upp och får torka.
Gult te har en smak som är lite mer lik grönt te med en lätt nötig smak och en krämig mouthfeel.
Gult te är ett lyxigt te och det är svårt att hitta billigare varianter av det och många tebutiker har inte ens gult te hemma.
Vitt te är av de allra första knopparna på våren som plockas medan dom fortfarande har sina vita fjun på sig. Vitt te torkas bara utan att hettas upp så delar av bladen kan vara lite oxiderade men det är inte mycket. Vitt te har en örtig lätt nötig smak men inte samma krämiga mouthfeel som gult te och mer örtig än gult te också. Vitt te är extra gott som kallbryggt iste enligt mig.
Vitt te är också lyxigt men det finns billigare varianter.
Båda var förr enbart för kejsaren och adeln i Kina och därför har det tagit ett tag för dom att bli vanliga här. När jag började att tenörda för över 10 år sen nu fanns det i princip inte gult te på marknaden.