Sida 1 av 1

Screening för AST

InläggPostat: 2017-10-09 13:35:10
av flowercrown
Hej!

Jag håller på att fylla i olika screeningpapper för ADHD och AST. Jag har svårt att förstå vad som menas med vissa frågor. I formuläret som jag länkar förstår jag inte fråga 1, 2, 11 och 13.
http://www1.psykiatristod.se/Global/Psykiatristod/Bilagor/FINAL-RAADS-14-Screen-svensk-med-rattningsmall.pdf

1. Hur de känner sig med vadå? Deras stämningsläge eller att jag inte förstår hur de känner sig inför det personen pratar om? För mig är det olika saker.

2. Vad är vardagliga material och hur vet jag om det inte stör andra men stör mig?

11. Förstår inte riktigt. Om någon har ett väldigt yvigt kroppsspråk när de pratar så har jag ganska svårt att höra vad personen säger för att jag tittar mer på ex. flaxande armar.

13. Jag brukar missförstå andra och andra missförstår mig, vet dock inte om det beror på att jag tolkar bokstavligt. Om någon frågar "kan du öppna fönstret?" (vilket verkar vara en måttstock för AST av någon anledning) så svarar jag "ja" och öppnar fönstret för det är ju antagligen vad personen vill. Jag tror inte att någon fascineras av att veta om jag kan öppna fönster eller ej.

Tacksam för hjälp :)

Screening för AST

InläggPostat: 2017-10-09 19:22:26
av johan88
1. Jag skulle nog säga båda, det allmänna stämningsläget påverkas av hur personen känner inför det som pratas om.

2. Vardagliga material är allt man kommer i kontakt med till vardags, bomull och polyester i kläder, plast, glas, olika metaller, olika sorters träslag. Andra brukar inte störa sig på något av de materialen. Ett exempel är etiketter i kläder, typ tvättinstruktionerna, är det något som är jobbigt för dig?

11. Då stämmer det påståendet, de utan AST ska tydligen inte ha några problem att tolka kroppsspråk, ansiktsuttryck och tal simultant.

13. Den där är lurig, vet faktiskt inte vad jag själv skulle svarat på den... Känns lite som en kuggfråga då jag inte ser att den går att tolka annat än bokstavligt, att det enda sättet det kan uppstå ett missförstånd mellan en person med AST och omgivningen är när den med AST tolkar för bokstavligt.

Screening för AST

InläggPostat: 2017-10-09 19:52:09
av Manveru
2. Handlar ju egentligen mer om texturer och konsistenser, även om det så klart är i vissa sorters material det yttrar sig. Men det kan också inkludera sådant som att ha svårt för hur viss mat känns i munnen, och känslan av kladd som riktigt obehagligt är också rätt vanligt (typ fett/smuts eller vissa sorters krämer etc).

13. Mer än just det hårddragna exemplet med fönstret så skulle jag säga det handlar mer om hur man hanterar kommunikation i allmänhet. Om man främst fokuserar på det bokstavliga utbytet av information och konversationen, eller om kommunikation oftast handlar mer om bonding via småprat etc, underförstådda grejer och annat socialt som jag iaf knappt förstår mig på alls men iaf insett existerar.