Sida 1 av 1

Var det sociala lättare förr?

InläggPostat: 2019-11-21 17:00:16
av Jannemanne
Förr fanns det tydligare sociala regler. Var det lättare för aspergare då?
Då visste man mer vad som gällde. Idag är det inte lika formellt i det sociala så det kanske är mer rörigt nu. Å andra sidan kanske man får vara mer annorlunda nu.
Är det därför som vi har svårt med sociala regler idag? Man har inte lika tydliga regler?

Var det sociala lättare förr?

InläggPostat: 2019-11-21 18:50:38
av Toblerone
Ja, det tror jag kan stämma. Enklare var det. Men det berodde väl mycket på samhällsklass. De rika hade mycket att umgås med folk och det var ganska invecklat. Arbetarklassen däremot hade varken tid att umgås mycket med andra och de hade inte heller möjlighet att bestämma själva. De fick i princip göra som överklassen tyckte. Sammanlagt tycker jag inte att det var bättre.

Var det sociala lättare förr?

InläggPostat: 2019-11-29 0:09:54
av Aspigare
Anamma inte sociala skills, de sänker ens intelligens. Flocken är hjärntvättade i någon mening till att förstå mindre. Precis så fungerar finansmarknaden och de är ju de världen vilar på.

Var det sociala lättare förr?

InläggPostat: 2019-11-29 0:12:08
av Huggorm
Jag tror helt klart det var enklare med det sociala förr. Sedan beror det väl på hur långt tillbaka man menar, men jag tror det går hand i hand med att vi flyttade in till städerna och blev urbana.

Var det sociala lättare förr?

InläggPostat: 2019-11-29 0:14:25
av Karamell
En grej som kan underlätta är att man kan surfa på sin mobil nu om man känner sig lite tafatt socialt. :-)Happy

Var det sociala lättare förr?

InläggPostat: 2019-11-29 0:16:54
av Huggorm
Karamell skrev:En grej som kan underlätta är att man kan surfa på sin mobil nu om man känner sig lite tafatt socialt. :-)Happy
Och framstå som infantil.

Var det sociala lättare förr?

InläggPostat: 2019-12-28 23:53:15
av Bazooka
Nu vet jag inte hur länge sen ”förr” var, men jag minns i alla fall högeromläggningen bra. Och jag tror inte ett smack på att det var lättare socialt förr. Hade du någon som helst avvikelse var du dum i huvudet. Och det fanns inget www.

I bondesamhället var småpratet ett absolut måste.

Och var du någotsånär välbärgad måste det varit ett rent helvete

Var det sociala lättare förr?

InläggPostat: 2019-12-29 1:03:02
av antonius
var nog lika uselt, men var man välbeställd, hade man väl tjänstefolk, som kunde sköta saker, de kunde väl inte en fattig, så dom låste man in på hospital

Var det sociala lättare förr?

InläggPostat: 2020-01-21 0:17:05
av Liljan
Toblerone skrev:Ja, det tror jag kan stämma. Enklare var det. Men det berodde väl mycket på samhällsklass. De rika hade mycket att umgås med folk och det var ganska invecklat. Arbetarklassen däremot hade varken tid att umgås mycket med andra och de hade inte heller möjlighet att bestämma själva. De fick i princip göra som överklassen tyckte. Sammanlagt tycker jag inte att det var bättre.

Vilken tidsepok och vilket yrke tänker du på? Åtta timmars arbetsdag infördes i augusti 1919 i Sverige (förutom för jordbruket). Sociala regler finns det lika mycket oavsett vilken samhällsklass man är i de ser vara annorlunda ut. Generellt sätt har arbetarklassen bott trängre om man går tillbaka över hundra år i tiden så man var tvingad att umgås med folk på ett annat sätt men det betyder inte att man inte kunde bli utstött. Idag accepterar vi olikheter som aldrig hade varit okej för 70 år sen då skickades tillexempel de med Downs syndrom iväg till institutioner och man sa till föräldrarna att glömma och gå vidare men idag är vi mer individualistiska så det blir svårare för en del. Det går inte att säga att det var bättre eller sämre förr det beror på vem man är.