Fretshi skrev:Vad brukar ni göra när ni gör storkok?
Att undvika att slänga mat är n8g också en bra idé och verkligen planera sina inköp så maten inte ruttnar och blir gammal.
Kycklingsoppa om jag hittar kyckling på extrapris, den funkar att frysa
Kycklingsoppa ca 8 port + ca ½ liter buljong (till exempelvis nudelsoppa)
2 påsar kycklingben/klubbor/lår eller 2 hela kycklingar
ca 8 morötter
½ purjolök
Vatten
Salt, peppar, timjan och ev fler kryddor efter smak
Lägg kycklingbenen i en stor gryta och täck med vatten (vid hela kycklingar går det att stycka eller lämna dom hela beroende på vilken storlek man har på grytan). Koka upp, skumma av och låt småkoka i 45min-1h.
Skala och ansa grönsakerna. Skär i ca 3 cm stora bitar och lägg i en annan stor kastrull.
Ta upp benen.
Ös över buljong så att det täcker grönsakerna och koka upp, låt koka medan du benar ur köttet.
Bena ur köttet, lägg tillbaka, skinn, ben, senor och allt annat du inte vill äta i buljonggrytan och fortsätt att koka, späd på med mer vatten när det behövs.
Lägg tillbaka köttet i grytan med grönsaker och koka tills grönsakerna är färdiga.
Smaka av med salt och kryddor och späd eventuellt soppan lite extra med vatten (det blir lätt mäktigt).
Buljongen som är över kan fortsätta och puttra för att användas för sig som drickbuljong, i nudelsoppa eller vad man annars vill göra.