rapchic skrev:I perioder lever vi på så lite och vi är 3 pers. Rekordet då vi var 2 var 500:-/mån men det var på sommaren.
Tips jag kan ge är
Om du inte är en sån som impulshandlar och du har tid, ta en sväng i butiken varje dag. Ofta finns kött, fisk, grönsaker m.m. på 30-50% för att dom går ut snart. Men tänk på att inte köpa mer än vad du använder. Jag har nästan aldrig mindre än 20% rea på den totala summan för att jag håller utkik efter specialpriser. Även färdigrätter brukar vara rabatterade.
Skaffa Icas app "Ica hälsorabatt" då kan du få 25% rabatt på vissa varor efter att du gått/tränat nog mycket.
Kolla alltid på jämförspriser och kolla efter specialpriser. Men specialpriser är inte alltid det billigaste kom ihåg det. Därför ska du alltid kolla jämförelsepriser.
Laga vegetarisk mat från grunden istället för att leva på massa kött (om inte det är tex kyckling som går ut snart och är på 50%). Med från grunden menar jag bönor, ärter och linser som du kokar själv. (koka en stor sats och frys in för att spara tid).
Laga även annan mat från grunden och använd aldrig filé eller andra dyra styckbitar, ska du äta kyckling, köp hel (på 50% rabatt)och koka soppa el liknande
Samla mat i naturen, det är så jag kommit ner på 500:-/mån för två pers. Nässlor, kirskål och maskrosor har kommit upp redan på vissa ställen. Annat gott är svinmålla, daggkåpa, mjölkört, röllika, groblad, bär och svamp men det kommer senare. Har du möjlighet att odla mat också? Gör det då.
Finns det folk som har äppelträd, bärbuskar el liknande i närheten? Kolla med dom om du får plocka där.
Gör matschema med "luft i" för om du får över rester, hittar något på superbra pris eller liknande. Dvs, finns det möjlighet att spara pengar på att inte hålla matschemat så håll inte matschemat.
Använd få färskvaror, skafferivaror kan ofta användas år efter att dom gått ut så det kan du köpa om det är specialpris, färskvaror är svårare om inte du kan frysa eller torka det.
Skaffa ett kort på butiken du handlar eller ta ut pengar/för över till kortet bara så mycket som du får göra av med på en vecka. Lägg din "veckobudget" under din månadsbudget/4 dvs om du bara får handla för 300, för över 275 bara och spara upp till en buffert för bra erbjudanden som är dyra för tillfället.
Handla efter säsong, då är maten billigare, köp tex hem rotsaker främst på hösten och om du har matkällare (eller får låna plats i nån som har det) ha det där. Det är där dom där extra 25:-/ vecka kommer in. Om du kan köpa 30 kg extra rotsaker på hösten och du vet det kommer att hålla så kommer det behövas.
Använd miniräknare i butiken för att inte få en chock i kassan. Det är enklare att välja bort det där du inte absolut behöver om du hinner tänka i förväg.
Ät och fika aldrig ute, alternativt, spara ihop till det så att det blir extra speciellt.
Dessa regler lever jag efter och både jag och min man tränar och äter 5-6 mål mat om dagen