blitzen skrev:Har fostrats i att äta allt som serverats på tallriken, tillhörde generationen som blev matad med förmaningar om att man skulle tänka på "barnen i Africa" och allt. Knusslade man fick man sitta kvar tills allt var uppätet, under gråt och tandagnisslan ibland. Äter allt, från musslor, bläckfisk, svamp, all typ av sallad. Ser med förvåning på vuxna människor som petar ut saker ur maten för att de inte tycker om dem...som svamp och räkor t.ex. Vadå inte gillar...ät.
Har också ätit det som bjudits. Ville man inte ha så var det som sagt barnen i Afrika man skulle tänka på. Däremot fanns inget tvång hos mig att man var tvungen att äta upp allt om man riktigt ogillade det, man fick lämna. Däremot fick vi aldrig några val om vi inte gillade maten, passade den inte så fick man gå hungrig. Blev så förvånad när jag snackade med en nätkompis som hade en mamma som nästan tvångsmässigt trugade i honom mat, tyckte han inte om maten så lagade hon ny mat och ny mat tills han åt! Han växte upp till en mycket kräsen människa som inte "tyckte om" grönsaker och frukt, därför åt han det aldrig. Jag har fortfarande jättesvårt att tänka mig en vuxen människa som aldrig äter grönsaker eller frukt av någon typ alls!
Vissa barn är ju matfobiska för det som är nytt, och det tror jag är något vi har i oss genetiskt, att vara lite misstänksamma mot ny mat och bara prova litegranna av den till en början (ett skydd om den är giftig kanske). Därför brukar det ju funka att låta barnet "smaka". Kan tänka mig att det blir matfobi om man har för starka sådana gener.
Men sedan finns det ju de som helt enkelt är bortskämda, där föräldrarna aldrig försökt få barnet att käka. Att tvingas äta upp tror jag inte är en bra sak för då lär man sig att tränga bort känslan av att vara mätt, däremot så tycker jag mina föräldrars metod var helt OK. Man svalt ju inte direkt ihjäl i väntan på nästa måltid.
Är fortfarande rätt noga med att maten ska gå åt. Tycker inte om när det blir över om man inte kan ta hand om det (har bara frysfack). Blir det inte jättegott så slinker det ner iallafall. Är bara två gånger jag faktiskt kastat mat för att den var "äcklig" de senaste 20 åren. En gång minns jag inte, den andra gången skulle jag testa att göra stekt polenta som skulle vara som amerikanska grits. Det blev vedervärdigt.