Sida 2 av 5

Gluten- och kaseinfri diet ?

InläggPostat: 2010-05-04 11:37:56
av Smokescreen
Någon som har provat att låta bli alla smakförstärkare med gluten o kasein, och förstås all spannmål med vete o mejeriprodukter med kasein ?

Funkade fint på mig, så att jag har löjligt lätt med sociala umgängen, eftersom jag tycks ha svårt att bryta ner kasein, vilket sägs då påverk mig som en opiat gör. Liksom hur jag får inflammationer ifall jag får i mig gluten.

mnordgren:

Slog ihop med en annan tråd om samma ämne.

Re: Gluten och kaseinfri diet ?

InläggPostat: 2011-04-03 20:09:00
av Parvlon
Sorry om jag hijackar tråden. Tror inte på det sådana råd själv men såg
http://www.autismforum.se/gn/opencms/we ... index.html

Visserligen mår jag bra av att dricka mjölk men att likställa det med ett opiatrus kanske är lite väl?
Den resulterande casomorphins, som inte bryts ner helt, kan ha en effekt på kroppen som liknar morfin eller andra opiater. Av denna anledning, en del experter på autism rekommenderar att personer som lider av autism undviker kasein i sin kost.
http://www.nimade.info/laka/2010/08/Vad-ar-Kasein.html


Finns en nästan exakt likadan tråd här.

Re: Gluten och kaseinfri diet ?

InläggPostat: 2011-04-03 20:13:43
av treeman
Inte testat. Men låter intressant.

Hoppas du är OK Smokey.
:)

Re: Gluten och kaseinfri diet ?

InläggPostat: 2011-04-03 20:20:37
av Parvlon
treeman skrev:Inte testat. Men låter intressant.

Hoppas du är OK Smokey.
:)

Kanske dumt att testa innan man vet hur ens kost är uppbyggt? Får man i sig mycket mjölkprodukter och sen avslutar tvärt så lär det ofta uppstå problem därför att mjölken innehåller massa nyttigheter (som visserligen går att få i sig på annat sätt).

Re: Gluten och kaseinfri diet ?

InläggPostat: 2011-04-03 20:23:20
av treeman
Parvlon skrev:Kanske dumt att testa innan man vet hur ens kost är uppbyggt? Får man i sig mycket mjölkprodukter och sen avslutar tvärt så lär det ofta uppstå problem därför att mjölken innehåller massa nyttigheter (som visserligen går att få i sig på annat sätt).


Det tål att tänka på nog ja.

Re: Gluten och kaseinfri diet ?

InläggPostat: 2011-04-03 20:55:30
av segdeg
Vet inte med säkerhet hur mycket dieter kan påverka Folkhälsan, rapporterna är så många och motstridiga och den industriella livsmedelshanteringen så komplex.

Men min personliga övertygelse är att det finns mycket att vinna på att utesluta vissa födoämnen, det som kan förloras i vitaminer, mineraler, aminosyror m.m måste då kompenseras.

Gluten och Kasein verkar vara ämnen som människan har störst nytta av i den Kemisk Tekniska Industrin men av någon anledning ($) tagit stor plats i Livsmedelsproduktionen. Majoritetssamhället svarar med att göda Aktier i Läkemedel och Sjukvård.

För den av NPF diagnos mer känsliga individen är en fungerande matsmältning viktig för att inte lägga mer lök på laxen.

Förutom en del vetgirighet i Kostfrågor så behövs en del Ekonomisk inventering även göras.

Jag är medveten om att det här kan uppfattas som en del mumbojumbo men så är jag inte den som lever som jag lär :-)196 men väl medveten om varför jag mår som jag mår, när jag ätit av det som katten släpat in.

Mvh segdeg

Re: Gluten- och Kaseinfri kost

InläggPostat: 2011-04-04 15:49:43
av mnordgren
Moderator:

Slog ihop två trådar om samma ämne.

Re: Gluten- och Kaseinfri kost

InläggPostat: 2011-04-19 22:46:59
av Elysium
Hej!
För den som uppskattar mat fri från mjölk och gluten kanske paleokost kan vara ett alternativ? Bifogar här en introduktion och en receptsamling.

http://www.staffanlindeberg.com/
http://www.staffanlindeberg.com/Evolutionsmedicin.html
http://paleokost.bloggsida.se/

Vänligen
/Elysium

Re: Gluten- och Kaseinfri kost

InläggPostat: 2011-04-19 23:29:34
av Zombie
Elysium skrev:Hej!
För den som uppskattar mat fri från mjölk och gluten kanske paleokost kan vara ett alternativ? Bifogar här en introduktion och en receptsamling.

http://www.staffanlindeberg.com/
http://www.staffanlindeberg.com/Evolutionsmedicin.html
http://paleokost.bloggsida.se/

Vänligen
/Elysium

Sådant här alltså?:

stenalderskost-den-bortglomda-dieten-t12108.html

Re: Gluten- och Kaseinfri kost

InläggPostat: 2011-04-20 10:43:56
av vallesmamma
Jag tål varken gluten eller mjölk. Jag har inte märkt att det sker någon förändring.

Re: Gluten- och Kaseinfri kost

InläggPostat: 2011-04-22 10:09:40
av Elysium
Tack Zombie för din länkhänvisning!

Re: Gluten- och Kaseinfri kost

InläggPostat: 2011-04-22 16:44:57
av clivia
Skolor kan inte neka elever specialkost, egentligen behöver man inte ens läkarintyg.
Jag behövde inte ens läkarintyg när jag gick till skolans sköterska och sa: Jag behöver intyg till skolköket då jag inte kan äta mat som innehåller mjölkproteiner och lite annat.
När de först sa nej, sa jag bara: "Ok, då ansvarar ni för läkarkontakten när jag bli så sjuk och faller på backen i skolmatsalen"-- Jag gick specialkost heeeeela min skolgång (den lilla skolgång jag hade).

Kost relaterad till Aspergers hos vuxna?

InläggPostat: 2011-08-31 0:58:22
av sony_galaxy
Jag har läst en del om att ändrade matvanor för de med Aspergers kan hjälpa mot att vissa symtom uppkommer, dock så har jag bara sett det undersökas hos barn och yngre men inte hos ungdomar eller vuxna.

Tror det är något sånt som att skippa mjölk, vete och gluten som hjälper de med Aspergers.
Visserligen så har jag knappt hittat någon information angående studier gjorda på vuxna, så jag tänkte att jag kunde vända mig hit och fråga här!

Min fråga är: Vet någon om hur det ligger till med ungdomar/vuxna och om ändrade
kostvanor kan hjälpa mot vissa symtom?

Har du någon speciell kost som hjälper?

mnordgren:

Slog ihop med en liknande tråd.
------------
Nyttig läsning: Forumregler | Netikett

Re: Kost relaterad till Aspergers hos vuxna?

InläggPostat: 2011-08-31 9:48:05
av Bror Duktig
Som NPF:are är man ofta stressad, och många har drabbats av utbrändhet och efterföljande känslighet i systemen i kroppen.

Jag skulle säga att en kost som inte speedar är bra. Alltså en kost som inte skickar iväg blodsockret och får fart på insulinet.

Det där med gluten och laktos och allt vad det är, har jag inte så stor koll på. Har testat själv med dieter för sådana tillstånd, men inte märkt något på några av mina symptom (NPF eller somatiska).

Det som gör att jag fungerar bäst (i hjärnan och somatiskt) är att äta som en korsning av LCHF, stenåldersdiet och GI. Alltså bra råvaror, tänka på vad vi är gjorda för, hålla nere på raffinerade kolhydrater och säd över huvud taget.

Jag tycker att man gott kan testa olika dieter. Känns bra när man kan avfärda något som overksamt och det känns bra när man hittar något bra. Att kunna avfärda, gör för mig att jag inte grubblar mer på det, och inte funderar på om jag bör undvik eller ej.

Re: Kost relaterad till Aspergers hos vuxna?

InläggPostat: 2011-08-31 17:05:36
av KaosPrinsessa
Jag har testat att äta laktos- och glutenfri diet men det hände inget för mig. Varken positivt eller negativt.. eller jo det gick åt mer pengar på mat.
Laktosfritt käkar jag jämt (men inte helt mjölkfritt) eftersom jag är överkänslig mot laktos.
Det som funkar bäst för mig är att ha en diet med ayurvedfa som förebild samt att utesluta rött kött (vilket jag ändå inte gillar)

Info om ayurveda: http://www.vedalila.se/ayurveda/ayurveda.html

Re: Kost relaterad till Aspergers hos vuxna?

InläggPostat: 2011-08-31 17:52:35
av barracuber
Hela kostbiten tycker jag har spårat ut helt fullständigt på senare år/decennier. Det råder ju rena krig mellan de olika företrädarna. Ju fler varianter som dyker upp desto mer förbryllad och avvaktande blir jag, vilket känns sunt i sig att vara.

Jag tror kort sagt att människan är skapt för att vara allätare. Så jag försöker äta allsidigt i den mån det går i mån av tid, kraft, energi, inspiration.

Jag tror dagens ofta vilsna, rädda och misstänksamma människor äter som de gör just för att mat i sig lugnar *). Precis som små mängder alkohol och fysisk motion egentligen. Är medveten om att detta kan uppfattas som en grov förenkling.

Tror också att bakom mycket av de ätstörningar som har exploderat senaste decennierna ligger just den här vilsenheten och rädslan, som kommer, frånsett cirka 50 % inverkan från generna, från brister i föräldrarnas fostran vilket i sin tur kommer från brister i deras egen uppfostran osv.

Raw food känns lite intressant med tanke på min fru. Inte för att jag har nån aning om vad det går ut på. Frun har, enligt egen utsaga, ett skenande blodsocker - hon blir störhungrig runt 11.15 och blir darrig, svimfärdig och får mord i blicken om hon inte får varm mat (måste det vara) prick 11.30. Läste en artikel om en kvinna vid namn Erica som propagerar starkt för raw food i Sverige och har skrivit böcker i ämnet. Hon blev av med sitt blodsockerskenande när hon började med raw food.

OBS att inlägget inte berör NPF och därmed är OT.

*) Matens mättnadsaspekt började väl försvinna ur yngre folks medvetande redan nån gång på 1930-40-talet åtm i vårt land.

Re: Kost relaterad till Aspergers hos vuxna?

InläggPostat: 2011-08-31 19:01:17
av Wine
Bror Duktig skrev:Det som gör att jag fungerar bäst (i hjärnan och somatiskt) är att äta som en korsning av LCHF, stenåldersdiet och GI. Alltså bra råvaror, tänka på vad vi är gjorda för, hålla nere på raffinerade kolhydrater och säd över huvud taget.


Ovanstående tror jag också är bra. Så mycket naturliga och bra råvaror som möjligt. Det lönar sig att lägga ut lite extra pengar på att äta bra mat med minimalt med tillsatser, helst ska man tillaga all mat själv hemma.

Tror också att raw food kan vara ett bra alternativ då jag läst om hur det fungerar, men man måste ju tänka noga på att äta allsidigt så att man inte får näringsbrist.

För övrigt så tror jag man måste känna efter vad den egna kroppen mår bra av och behöver då vi alla är olika genetiskt och en del bör akta sig för fett, andra ska inte äta kött, vissa bör akta sig för kolhydrater o.s.v.

Re: Kost relaterad till Aspergers hos vuxna?

InläggPostat: 2011-08-31 19:49:09
av barracuber
Wine skrev:
Bror Duktig skrev:Det som gör att jag fungerar bäst (i hjärnan och somatiskt) är att äta som en korsning av LCHF, stenåldersdiet och GI. Alltså bra råvaror, tänka på vad vi är gjorda för, hålla nere på raffinerade kolhydrater och säd över huvud taget.


Ovanstående tror jag också är bra. Så mycket naturliga och bra råvaror som möjligt. Det lönar sig att lägga ut lite extra pengar på att äta bra mat med minimalt med tillsatser, helst ska man tillaga all mat själv hemma.


Helst ja, håller helt med, men i praktiken blir det så bara för ytterst få av oss. Det tar för mycket tid i dagens samhälle där tid är pengar och alla är uppstressade av orimliga men likväl ekonomiskt genererade krav från både sig själva och omgivningen (flexibilitet, frihet, valfrihet, möjligheter, prestation, status, utseende, upplevelser, lycka, framgång, mående), vilket tyvärr skiljer ut våra nutida (västerländska och numera så smått även asiatiska) samhällen från tidigare samhällen, där det bara handlade om en sak - överlevnad punkt. Vilket vi idag knappast kan föreställa oss (utom i vår egen context, dvs andra kulturer, terrorism, klimatkriser osv men som vi gärna undviker genom att droga oss med mat, alkohol, droger, tv, osv).

Wine skrev:Tror också att raw food kan vara ett bra alternativ då jag läst om hur det fungerar, men man måste ju tänka noga på att äta allsidigt så att man inte får näringsbrist.


Du tänker på det som jag skrev, att människan som däggdjur betraktat, är allätare? Vilket jag tycker talar för att man inte behöver snöa in på "enbart det och absolut inte det där", "bara detta", "endast fett", "absolut inte kolhydrater" osv osv osv. Jag undrar var grundbeläggen tog vägen.

Wine skrev:För övrigt så tror jag man måste känna efter vad den egna kroppen mår bra av och behöver då vi alla är olika genetiskt och en del bör akta sig för fett, andra ska inte äta kött, vissa bör akta sig för kolhydrater o.s.v.


Känna efter vad den egena kroppen mår bra av skriver jag under på till 100 % - så har jag levt hela mitt liv. Men när du lägger till saker som "bör akta sig för" då skapar du onödig rädsla på förhand, innan du ens vet om det finns någon fara att tala om.

Och vadå vissa? Antingen går man omkring dagligen och undrar oroligt "tillhör jag de där "vissa"?" och får dåligt samvete av att köpa en 70 g chipspåse. Eller så försöker man ta reda på fakta. Vilket dock erkännes är lättare sagt än gjort även i vårt ändå upplysta samhälle. Men då menar jag att, då är det bättre att INTE oroa sig för något som inte är belagt med bevis, än att oroa sig i onödan för något som man ändå inte vet om det kommer att slå in. Churchill, som visserligen hade mängder av personliga problem (alkohol, psyk osv) har fällt ett klassiskt citat på samma tema.

Winston Churchill: “When I look back on all these worries, I remember the story of the old man who said on his deathbed that he had had a lot of trouble in his life, most of which had never happened”

Re: Kost relaterad till Aspergers hos vuxna?

InläggPostat: 2011-08-31 20:18:02
av Wine
barracuber skrev:Känna efter vad den egena kroppen mår bra av skriver jag under på till 100 % - så har jag levt hela mitt liv. Men när du lägger till saker som "bör akta sig för" då skapar du onödig rädsla på förhand, innan du ens vet om det finns någon fara att tala om.

Och vadå vissa? Antingen går man omkring dagligen och undrar oroligt "tillhör jag de där "vissa"?" och får dåligt samvete av att köpa en 70 g chipspåse. Eller så försöker man ta reda på fakta. Vilket dock erkännes är lättare sagt än gjort även i vårt ändå upplysta samhälle. Men då menar jag att, då är det bättre att INTE oroa sig för något som inte är belagt med bevis, än att oroa sig i onödan för något som man ändå inte vet om det kommer att slå in. Churchill, som visserligen hade mängder av personliga problem (alkohol, psyk osv) har fällt ett klassiskt citat på samma tema.


Med det jag skrev tidigare menar jag givetvis att man får lära sig av att känna efter själv vad man mår bra av. För vissa gäller mindre fett, andra ska dra ner på kolhydrater för att må bättre o.s.v. Det kan man ju testa sig fram till själv. Man behöver väl inte göra det till en stor grej och oroa sig innan.

:)

Re: Kost relaterad till AS, bl.a. Gluten- och Kaseinfri kost

InläggPostat: 2011-09-03 23:46:10
av mnordgren
Moderator:

Slog ihop.

Flyttade tråden från Aspergare och vården.

Re: Kost relaterad till AS, bl.a. Gluten- och Kaseinfri kost

InläggPostat: 2011-09-11 7:54:33
av Barajag
Rätt intressant faktiskt, min, dotterns, min brors och min mammas mjölkallergi syns inte på prover. Tror minst att min mamma har aspergers. och hon har glutenintolerans med...

Litet samman träffande... Men olika brister kan säkert få det att bli så el påverka så det blir så...

Re: Kost relaterad till AS, bl.a. Gluten- och Kaseinfri kost

InläggPostat: 2011-09-11 10:56:35
av Inger
barracuber skrev:Hela kostbiten tycker jag har spårat ut helt fullständigt på senare år/decennier. Det råder ju rena krig mellan de olika företrädarna. Ju fler varianter som dyker upp desto mer förbryllad och avvaktande blir jag, vilket känns sunt i sig att vara.

Ja. Såg just i morgonsoffan på TV förrförra veckan om två kvinnor som skrivit en bok om forskning som visat människor genetiskt kan vara känsliga för helt olika saker (t ex fett eller kolhydrater, eller inget dera). Det är därför vissa dieter passar och funkar för vissa men inte för andra.

Om en person provar en viss diet och tappar 50 kilo eller blir av med en kronisk sjukdom så vill den förstås frälsa andra med denna mirakelkur, men detta kommer då bara funka på dem som är känsliga för just det som man ska dra ner på i just den här dieten. Det är därför man måste prova sig fram och hitta det som funkar för just ens egen typ. Alt kartlägga sina gener, som de två författarna gjorde, men det är inte precis billigt eller enkelt än så länge.

Jag tror kort sagt att människan är skapt för att vara allätare. Så jag försöker äta allsidigt i den mån det går i mån av tid, kraft, energi, inspiration.

Det är hon förvisso, men ändå är inte alla exakt lika och det finns en hel del nyskapade s k livsmedel som vi inte är anpassade för (än).

Jag tror dagens ofta vilsna, rädda och misstänksamma människor äter som de gör just för att mat i sig lugnar *). Precis som små mängder alkohol och fysisk motion egentligen. Är medveten om att detta kan uppfattas som en grov förenkling.

Det är många överätare som själva uppger det som förklaring, och även vetenskapligt så vet man nu att viss mat triggar vissa må-bra-hormoner etc. Sedan kan vissa vara extra sockerkänsliga t ex, och blir lättare beroende av mat som innehåller eller omvandlas till socker.

Tror också att bakom mycket av de ätstörningar som har exploderat senaste decennierna ligger just den här vilsenheten och rädslan, som kommer, frånsett cirka 50 % inverkan från generna, från brister i föräldrarnas fostran vilket i sin tur kommer från brister i deras egen uppfostran osv.

Möjligt.

Raw food känns lite intressant med tanke på min fru. Inte för att jag har nån aning om vad det går ut på. Frun har, enligt egen utsaga, ett skenande blodsocker - hon blir störhungrig runt 11.15 och blir darrig, svimfärdig och får mord i blicken om hon inte får varm mat (måste det vara) prick 11.30. Läste en artikel om en kvinna vid namn Erica som propagerar starkt för raw food i Sverige och har skrivit böcker i ämnet. Hon blev av med sitt blodsockerskenande när hon började med raw food.

Återigen ett exempel där en person som mått bra av en viss diet vill frälsa alla andra fast den kanske inte alls har samma positiva effekt på mer än en del.

Kolla in ayurveda t ex (men ta även den teorin med en nypa salt). Är man en 'tung' kapha-typ så ska man enligt den må bättre av lätt mat såsom råkost (vilket en del kapha-typer jag känner faktiskt verkar göra). Medan en flaxig vata-typ som jag behöver tung, lagad mat för att hålla sig på jorden och bara blir ännu mer obalanserad av råkost. Sen tycker jag inte allt i ayurveda stämmer eller funkar för mig, och den är inte vetenskapligt belagd, men som generell idé var det det första jag råkade på som bekräftade det jag själv märkt, men inte vågade lita på eftersom alla omkring mig sa att grönsaker, nötter, frukt och råkost skulle vara så bra. För mig bara förvärrar en 'nyttig' diet hungerkänslor och blodsockerproblem. Jag kan äta en grön grönsakssmoothie till frukost men det är inget som håller mig mätt i mer än en halvtimma, även om jag har mättande proteinpulver, linfröolja och psylliumhusk i.

Summa summarum är alltså att vi har olika gener och konstitution, plus att man kan ha div individuella överkänsligheter, så man måste därför prova sig fram själv. Vissa behöver äta oftare än andra, då får man helt enkelt göra det. Eller försöka hitta precis den kombination som håller en mätt längre. För mig är det lagade, sammansatta måltider med balanserade mängder animaliskt protein, fett, stärkelse och grönsaker. För din fru kanske det är något annat.

Re: Kost relaterad till AS, bl.a. Gluten- och Kaseinfri kost

InläggPostat: 2011-09-13 0:33:14
av Moggy
Parvlon skrev:Visserligen mår jag bra av att dricka mjölk men att likställa det med ett opiatrus kanske är lite väl?
Den resulterande casomorphins, som inte bryts ner helt, kan ha en effekt på kroppen som liknar morfin eller andra opiater. Av denna anledning, en del experter på autism rekommenderar att personer som lider av autism undviker kasein i sin kost.
http://www.nimade.info/laka/2010/08/Vad-ar-Kasein.html

Finns en nästan exakt likadan tråd här.



Hur brukar det egentligen vara om man är överkänslig på Kasein? Jag köpte precis påsar med rent kaseinpulver att äts just för att det tar längre tid på sig att brytas ned. Var rätt dyrt så jag hoppas att jag kan använda det...

Iaf började jag dricka drinkar med Kasein på morgon och kväll och vanligt vassle på dagen och i samband med träning.

Ungefär samtidigt så var det som att luften gick ur mig och jag blev trött. Svårt att komma upp på morgonen och jag vill helst ligga kvar i sängen då jag drömmer väldigt behagliga drömmar. Väl uppe så orkar jag inte göra nåt och svårt att ta mig i kragen och komma iväg till träningen. Mår inte dåligt och det känns inte som en depression bara utmattad och loj. Tappade lite sugen på vettig mathållning med.

Nu har jag haft sånt här perioder förr i samband med hård och regelbunden träning, kan vara att det tar stopp och att jag måste vila upp mig en vecka. Det går över och jag kommer igång igen. Men nu blev det i samband med att jag började dricka kasein-pulver. Har även kännt av en förkylning som legat och lurat så det spelar säkert in.

Någon som känner igen sig? Är trötthet/utmattning nåt bi som vet att ni är känsliga kan få av Kasein?

Re: Kost relaterad till AS, bl.a. Gluten- och Kaseinfri kost

InläggPostat: 2011-09-13 12:19:37
av Wine
Moggy skrev:Någon som känner igen sig? Är trötthet/utmattning nåt bi som vet att ni är känsliga kan få av Kasein?


Har läst att kasein inte är lämpligt för alla. Har du prövat proteinpulver av sojabönor? Det smakar inte gott men kan ju vara värt att testa om du behöver tillskott i form av protein. Du kan ju dock vänta med utvärderingen för att se om tröttheten är något övergående som inte berodde på kaseinet.

Casein Facts:

Casein makes up for the remaining 80% of the protein in milk. After you consume casein protein it becomes a solid in your stomach, causing your body to feed off this protein block for the next few hourse. This is why casein is also known as a ‘time release’ protein.

[1]In the same study as the whey protein, after consuming casein on a empty stomach, blood levels peak about 1-2 hours after consuming casein and remained elevated for up to 7 hours.

http://thisiswhyyourejacked.com/the-pro ... in-vs-whey